Ziekteverzuim aanpakken: 5 tips

Wil jij het ziekteverzuim terugdringen binnen je organisatie? Lees dan onze 5 handige tips!

ziekteverzuim-tips
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Als werkgever heb je er belang bij om het ziekteverzuim binnen je organisatie laag te houden. Zo blijft de productiviteit op peil en voorkom je vervelende kosten. Maar hoe kun je het ziekteverzuim beperken binnen je organisatie? In dit artikel geven we je een vijftal praktische tips waarmee je ziekteverzuim aan kunt pakken. 

Ziekteverzuim aanpakken? Ga over tot actie!

Een zieke medewerker kost een bedrijf gemiddeld tussen de € 200,- en € 400,- per dag (Bron: MKB Servicedesk). Als werkgever heb je er dus groot belang bij om het ziekteverzuim binnen je organisatie zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat? Om je op weg te helpen geven we je in de tekst hieronder een vijftal handige ziekteverzuim preventietips. De tips zijn direct toepasbaar, zodat je gelijk over kunt gaan tot actie. Als bonus geeft onze adviseur Rob Enzlin je nog een drietal extra tips in onderstaande video:

*Transcriptie onderaan deze pagina

1. Maak verzuim bespreekbaar

Om te beginnen is het van belang dat je de ziekteverzuim cijfers binnen je organisatie inzichtelijk maakt en analyseert. Zo heb je een beeld van de hoogte van het verzuim en de mogelijke redenen. Vervolgens kun je het verzuim bespreekbaar maken binnen de organisatie. Dit kan enerzijds handige feedback opleveren, doordat er mogelijk oorzaken aan het licht komen die in de toekomst voorkomen kunnen worden. Anderzijds geef je medewerkers een stem en laat je ze meedenken over hoe je het ziekteverzuim terug kunt dringen. Het helpt ook wanneer je medewerkers inzicht geeft in verzuimcijfers en de gevolgen hiervan voor de organisatie.

2. Ontwikkel een bedrijfsbreed verzuimbeleid met duidelijke spelregels

Stel als organisatie een integraal verzuimbeleid op. Door duidelijke spelregels te hanteren en goede afspraken te maken krik je de gezondheid binnen je organisatie op. Denk hierbij aan een preventieve aanpak met corrigerende acties. Maak daarbij duidelijk welk gedrag niet acceptabel is. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat:

 • Zieke medewerkers zich in de ochtend telefonisch melden bij een leidinggevende. Hierdoor creëer je een bepaalde drempel voor een werknemer en is duidelijk bij wie hij/zij moet zijn;
 • De ziekmelding wordt geregistreerd in een systeem;
 • Houd tijdens ziekte persoonlijk contact met de medewerker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat iemand eerder terugkeert na ziekte wanneer er persoonlijk contact is.

3. Stimuleer de betrokkenheid van medewerkers binnen je organisatie

Uit onderzoek is gebleken dat betrokken medewerkers tot wel 50% minder afwezig zijn door ziekte. Betrokkenheid stimuleren leidt dus tot minder ziekmeldingen. Maar hoe creëer je betrokkenheid? Allereerst door een goed verzuimbeleid met duidelijke regels te hanteren, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Geef medewerkers daarnaast afwisseling in hun werk, geef ze erkenning, ondersteun ze, investeer in hun ontwikkeling en zorg voor een cultuur van vertrouwen waarin medewerkers met plezier werken. Denk na over wat iemand energie geeft en speel daarop in. Dat kun je versterken door hierover regelmatig in gesprek te gaan met je medewerkers.

4. Denk eens aan een breder HR-beleid: stimuleer een gezonde levensstijl

Ziekteverzuim aanpakken kan ook door middel van het voeren van een breder HR-beleid met als doel om gezondheid en fitheid te stimuleren. Gezonde en fitte medewerkers zijn immers minder vaak ziek. Hoe doe je dat? Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Zorgen voor ontspanning op het werk door een voetbaltafel of tafeltennistafel te plaatsen;
 • Medewerkers stimuleren om regelmatig vakantiedagen op te nemen, zodat ze regelmatig ontspannen;
 • Fruit op de werkvloer faciliteren;
 • Het aanbieden van een bewegingsprogramma of een fietsplan;
 • Het bekijken van werkhoudingen en zorgen voor faciliteiten waardoor de werkhouding verbetert.

5. Breng de organisatierisico’s in kaart en tref maatregelen

Wil je het ziekteverzuim beperken binnen je organisatie? Dan is het belangrijk om goed te weten waar de risico’s schuilen voor jouw organisatie. Door als bedrijf een RI&E uit te (laten) voeren kun je deze risico’s snel in kaart brengen. Ondernemers die weten waar de risico’s zitten, kunnen passende maatregelen treffen en er zo (preventief) voor zorgen dat het ziekteverzuim wordt verlaagd.

New call-to-action

Transcriptie video: Ziekteverzuim aanpakken? 3 handige tips!

Vandaag wil ik even iets vertellen over ziekteverzuim en daar kan ik 3 tips bij geven. Tip 1: duidelijkheid voor zowel werkgever als werknemer. Wat is de eis? Wat wil je van elkaar? En wat verwacht je van elkaar? Zorg hierbij wel dat alles bespreekbaar is. Tip 2: zorg voor betrokkenheid bij management en medewerkers. Een van de dingen waarmee je betrokkenheid kunt creëren is bijvoorbeeld gezamenlijk nadenken over de levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan acties zoals: gezamenlijk sporten, wandelen, fietsen, enzovoorts. Tip 3: breng risico’s in kaart. Risico’s in kaart brengen binnen de organisatie kun je het makkelijkste doen via een risico-inventarisatie en evaluatie. Voor veel bedrijven is dit verplicht. Voor sommige bedrijven is dit niet verplicht, maar wel een hele goede aanvulling op de risico-inventarisatie binnen de organisatie.

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields