Wordt VCA internationaal geaccepteerd?

VCA is een bekende Nederlandse norm in arbo- en veiligheidsland. Maar wordt de norm ook internationaal geaccepteerd?

Waarom VCA bedrijfscertificering
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA is een bekende Nederlandse norm in de arbo- en veiligheidswereld. Echter is dit een Nederlands geaccepteerde norm. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een (potentiële) opdrachtgever in het buitenland je vraagt om aantoonbare arboveiligheid, of je organisatie heeft wellicht vestigingen in het buitenland. Hoe zit het dan met de VCA norm. Wordt VCA internationaal geaccepteerd? We leggen het je uit.

In welke landen wordt VCA erkend?

Ieder land heeft zijn eigen ‘versie’ van VCA. De verschillen tussen onze ‘Nederlandse versie’ en die van andere landen zijn niet groot. Vooral in landen zoals Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen zijn de regels en verplichtingen rondom VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) vergelijkbaar aan die van ons. Omdat VCA echter een ‘nationale’ norm is in Nederland, wordt het niet in alle landen erkend.

De Nederlandse VCA wordt erkend in België, Duitsland, Oostenrijk. Heb je het over de persoonscertificering, dan hoef je in deze landen dus ook geen extra opleiding of training te volgen. In andere landen kan het voorkomen dat je om een ander diploma gevraagd wordt. Heeft je werkgever je naar het buitenland gezonden, dan is het zijn verantwoordelijkheid dat aan alle eisen gedaan wordt.

Internationale wet- en regelgeving

VCA is in zoverre gebaseerd op de wet- en regelgeving rondom arbo & veiligheid in Europa dat het aan de Europese wetgeving voldoet. Dit is dan ook meteen de reden dat VCA vaak geaccepteerd als norm in het buitenland. In andere landen waar VCA niet van toepassing is, worden de Europese regels doorgevoerd in landelijke regels. Vanuit Europa is er verder geen strakke wet- en regelgeving over hoe de veiligheidswetten nationaal geïmplementeerd moeten worden. Hierdoor blijft het per land verschillend hoe er om wordt gegaan met arbo & veiligheid.

Buiten Europa zijn de verschillen vaak groter. Laat je daarom goed informeren! De wet- en regelgeving buiten Europa kan flink afwijken van de regelgeving die we gewend zijn. In sommige gevallen is de wet- en regelgeving rondom veilig werken zelfs erg beperkt!

Hoe heet VCA in het buitenland?

Aangezien de afkorting ‘VCA’ staat voor ‘VGM Checklist Aannemers’ zul je begrijpen dat de afkorting in het buitenland niet gebruikt wordt. Vaak wordt internationaal gebruik gemaakt van ‘SCC’, dat staat voor ‘Safety Health and Environment Checklist Contractors’, of zoals ze dit in het Duits gebruiken: ‘Sicherheits Certifikat Contraktoren’.

Offerte aanvragen

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA inrichten voor jouw organisatie?

Wij helpen je op weg. Ondersteuning op maat!

  • Vrijblijvende offerte
  • Passend bij jouw doelen
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields