Waarom VCA BedrijfscertificeringVCA is een bekende Nederlandse norm in de arbo- en veiligheidswereld. Echter is dit een Nederlands geaccepteerde norm. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een (potentiële) opdrachtgever in het buitenland je vraagt om aantoonbare arboveiligheid, of je organisatie heeft wellicht vestigingen in het buitenland. Hoe zit het dan met de VCA norm. Wordt VCA internationaal geaccepteerd? We leggen het je uit.

In welke landen wordt VCA erkend?

Ieder land heeft zijn eigen ‘versie’ van VCA. De verschillen tussen onze ‘Nederlandse versie’ en die van andere landen zijn niet groot. Vooral in landen zoals Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen zijn de regels en verplichtingen rondom VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) vergelijkbaar aan die van ons. Omdat VCA echter een ‘nationale’ norm is in Nederland, wordt het niet in alle landen erkend.

De Nederlandse VCA wordt erkend in België, Duitsland, Oostenrijk. Heb je het over de persoonscertificering, dan hoef je in deze landen dus ook geen extra opleiding of training te volgen. In andere landen kan het voorkomen dat je om een ander diploma gevraagd wordt. Heeft je werkgever je naar het buitenland gezonden, dan is het zijn verantwoordelijkheid dat aan alle eisen gedaan wordt.

VCA diploma halen?

Wil je een VCA diploma behalen? Via onze CAN Academy bieden we diverse VCA trainingen aan (denk bijvoorbeeld aan een basistraining, herhalingstraining of een VCA examen!).

BEKIJK TRAININGEN
Contact veiligheidscultuur

Internationale wet- en regelgeving

VCA is in zoverre gebaseerd op de wet- en regelgeving rondom arbo & veiligheid in Europa dat het aan de Europese wetgeving voldoet. Dit is dan ook meteen de reden dat VCA vaak geaccepteerd als norm in het buitenland. In andere landen waar VCA niet van toepassing is, worden de Europese regels doorgevoerd in landelijke regels. Vanuit Europa is er verder geen strakke wet- en regelgeving over hoe de veiligheidswetten nationaal geïmplementeerd moeten worden. Hierdoor blijft het per land verschillend hoe er om wordt gegaan met arbo & veiligheid.

Buiten Europa zijn de verschillen vaak groter. Laat je daarom goed informeren! De wet- en regelgeving buiten Europa kan flink afwijken van de regelgeving die we gewend zijn. In sommige gevallen is de wet- en regelgeving rondom veilig werken zelfs erg beperkt!

Hoe heet VCA in het buitenland?

Aangezien de afkorting ‘VCA’ staat voor ‘VGM Checklist Aannemers’ zul je begrijpen dat de afkorting in het buitenland niet gebruikt wordt. Vaak wordt internationaal gebruik gemaakt van ‘SCC’, dat staat voor ‘Safety Health and Environment Checklist Contractors’, of zoals ze dit in het Duits gebruiken: ‘Sicherheits Certifikat Contraktoren’.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.


VCA offerte aanvragen - Kosten

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl