Wijzigingen binnen de toetsing van de Risico-inventarisatie en -evaluatie op komst

Er gaat vanalles veranderen binnen de RI&E toetsing. In dit artikel zetten we uiteen wat precies en helpen we je verder op weg!

Wijzigingen toetsing RIE
Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Op 24 maart 2022 maakte de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid middels een publicatie in de Staatscourant (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegengeid, 2022) bekend dat er wijzigingen plaats gaan vinden in de persoonscertificering van de (arbo)kerndeskundigen. Vanwege deze wijziging worden er tevens nieuwe eisen gesteld aan de toetsing van de Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). In dit blogartikel vertellen we meer over die wijzigingen.

Wijzigingen RI&E toetsing per 1 juli 2022

Binnen de Arbeidsomstandighedenwet zijn er vier kerndeskundigen beschreven, te weten:

 • De Arbeidshygiënist;
 • De Hogere Veiligheidskundige;
 • De Arbeids- en Organisatiedeskundige;
 • De bedrijfsarts.

Deze vier deskundigen mogen, mits gecertificeerd, de RI&E toetsen, zodat deze voldoet aan de wetgeving. Deze toetsing houdt in dat er gekeken wordt naar de inhoud van de rapportage die vervolgens getoetst wordt aan de wettelijke kaders. Dit houdt in de praktijk in dat een gecertificeerde kerndeskundige zijn eigen rapportage goed mag keuren tijdens de toetsing. Vanaf 1 juli 2022 gaat dit echter veranderen.

Systeemtoetsing en scopetoetsing binnen de RI&E

De nieuwe toetsing zal namelijk gaan bestaan uit een systeemtoetsing en een scopetoetsing. De systeemtoetsing mag door één van de hierboven genoemde kerndeskundigen worden uitgevoerd en is vergelijkbaar met de huidige toetsing. De kerndeskundige controleert de rapportage op volledigheid, betrouwbaarheid en actualiteit. Er wordt dus gecontroleerd of alles dat wettelijk verplicht is voor de organisatie ook daadwerkelijk in de rapportage is beschreven. Bij de systeemtoets wordt dus niet beoordeeld of het opgenomen onderwerp aan de eisen voldoet.

Bij de scopetoets controleert de kerndeskundige of de RI&E voldoende ingaat op alle risico’s die zich voor kunnen doen en of deze op juiste wijze in kaart zijn gebracht. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van metingen, door te bepalen of de risico’s op de juiste wijze zijn beoordeeld en door te bekijken of de juiste maatregelen worden beschreven. Daarbij geldt de regel dat enkel de kerndeskundige binnen zijn eigen scope een beoordeling mag uitvoeren (zie tabel 1 hieronder).

Wanneer er sprake is van meerdere scopes binnen de organisatie, is het dus verplicht om meerdere kerndeskundigen te betrekken bij de toetsing van de RI&E. Naar aanleiding van beide beoordelingen zal er een conclusie over de RI&E gegeven worden, waarna deze voldoet aan de wettelijke eisen.

Bron afbeeldingen: Staatscourant 2022, 7977

RI&E uitvoeren of actualiseren?

Heb je nog geen RI&E of dient je RI&E vernieuwd of geactualiseerd te worden? En kun je daarbij advies of ondersteuning gebruiken? Of wil je juist advies over de nieuwe toetsingsmethode? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg en vertellen je graag meer over de wijzigingen binnen de RI&E toetsing.

New call-to-action

Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields