BRC normvariantenRegelmatig wordt er binnen de voedselveiligheidswereld gesproken over de BRC norm voor voedselveiligheid. Wat veel mensen niet weten is dat BRC een overkoepelende benaming is voor een verzameling aan normen die gezamenlijk de ‘BRC Global Standards’ worden genoemd. Alle BRC normvarianten zijn gericht op organisaties in de toeleveringsketen naar retailers/supermarketen. In dit artikel zetten we de verschillende BRC normvarianten voor je uiteen. Daarbij nog wel de opmerking dat de BRC normen sinds 2019 veranderd zijn van benaming en officieel BRCGS heten. Voor het gemak hanteren we in dit artikel de term ‘BRC’.

Meer weten over ISO 22000?

Wil je meer weten over ISO 22000 en/of FSSC 22000? Download dan geheel vrijblijvend onze handige whitepaper over Voedselveiligheid. Daarin vertellen we je alles over dit thema en de bijbehorende normen.

Meer informatie

Mockup Voedselveiligheid whitepaper

De BRC Global Standard for Food Safety

De officiële benaming voor de Food Safety norm is de BRC Global Standard for Food Safety. Dit is een norm die eisen stelt op gebied van voedselveiligheid, kwaliteit en operationele zaken aan levensmiddelen producerende organisaties. Waarop is de norm dan niet van toepassing?

  • Op levensmiddelen die geen verwerking ondergaan op de betreffende locatie van de audit;
  • Op activiteiten die in relatie staan met groothandel, invoer, distributie of opslag welke niet onder directe controle van de organisatie valt.

Meer lezen over de BRC Food Safety norm? Lees dan het artikel: ‘Wat is de BRC norm voor voedselveiligheid en wat zijn de eisen?

Wat zijn de andere BRC normvarianten?

BRC normNaast de BRC Food Safety norm zijn er nog vier andere BRC normvarianten:

  1. BRC Packaging and packaging materials
  2. BRC Storage and distribution
  3. BRC Agents and brokers
  4. BRC Consumer products

BRC Storage and Distribution

De BRC norm voor opslag en distributie is specifiek bedoeld voor organisaties die zich bezighouden met het opslaan van, groothandel in en distributie van levensmiddelen en non-food producten.

BRC Packaging and Packaging Materials

BRC voor verpakking en verpakkingsmaterialen is gericht op fabrikanten van verpakkingen en verpakkingsmaterialen van levensmiddelen. Dat geldt ook voor materiaal voor het opvullen en voor cosmetica, verzorgingsproducten en andere consumentenproducten en -materialen.

BRC Agents and Brokers

Deze norm heeft betrekking op organisaties die een rol spelen als handelaar, makelaar, importeur of exporteur in de levensmiddelensector of met betrekking tot de verpakking van levensmiddelen. Het betreft specifiek organisaties die diensten verlenen voor het aanschaffen, invoeren of distribueren van producten.

Meer informatie over de BRC normvarianten?

Wanneer er door een opdrachtgever wordt geëist dat je voldoet aan de BRC norm is het verstandig om eerst goed te checken welke norm(variant) je dan het beste kunt implementeren. Dit voorkomt dat je onnodig tijd besteedt en kosten maakt, terwijl later blijkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Informeer voorafgaand dan ook goed naar de verschillende mogelijkheden en check of jouw organisatie gecertificeerd kan worden voor de beoogde norm.

Heb je na het lezen van dit blog vragen over de BRC norm(varianten)? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden.


New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl