Welke verschillende BRC normvarianten zijn er naast de BRC Food Safety norm?

De BRC norm is een overkoepelende term voor diverse onderliggende BRC normvarianten. In dit artikel zetten we ze voor je uiteen.

BRC normvarianten
Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Regelmatig wordt er binnen de voedselveiligheidswereld gesproken over de BRC norm voor voedselveiligheid. Wat veel mensen niet weten is dat BRC een overkoepelende benaming is voor een verzameling aan normen die gezamenlijk de ‘BRC Global Standards’ worden genoemd. Alle BRC normvarianten zijn gericht op organisaties in de toeleveringsketen naar retailers/supermarketen. In dit artikel zetten we de verschillende BRC normvarianten voor je uiteen. Daarbij nog wel de opmerking dat de BRC normen sinds 2019 veranderd zijn van benaming en officieel BRCGS heten. Voor het gemak hanteren we in dit artikel de term ‘BRC’.

De BRC Global Standard for Food Safety

De officiële benaming voor de Food Safety norm is de BRC Global Standard for Food Safety. Dit is een norm die eisen stelt op gebied van voedselveiligheid, kwaliteit en operationele zaken aan levensmiddelen producerende organisaties. Waarop is de norm dan niet van toepassing?

  • Op levensmiddelen die geen verwerking ondergaan op de betreffende locatie van de audit;
  • Op activiteiten die in relatie staan met groothandel, invoer, distributie of opslag welke niet onder directe controle van de organisatie valt.

Wat zijn de andere BRC normvarianten?

Naast de BRC Food Safety norm zijn er nog vier andere BRC normvarianten:

  1. BRC Packaging and packaging materials
  2. BRC Storage and distribution
  3. BRC Agents and brokers
  4. BRC Consumer products

BRC Storage and Distribution

De BRC norm voor opslag en distributie is specifiek bedoeld voor organisaties die zich bezighouden met het opslaan van, groothandel in en distributie van levensmiddelen en non-food producten.

BRC Packaging and Packaging Materials

BRC voor verpakking en verpakkingsmaterialen is gericht op fabrikanten van verpakkingen en verpakkingsmaterialen van levensmiddelen. Dat geldt ook voor materiaal voor het opvullen en voor cosmetica, verzorgingsproducten en andere consumentenproducten en -materialen.

BRC Agents and Brokers

Deze norm heeft betrekking op organisaties die een rol spelen als handelaar, makelaar, importeur of exporteur in de levensmiddelensector of met betrekking tot de verpakking van levensmiddelen. Het betreft specifiek organisaties die diensten verlenen voor het aanschaffen, invoeren of distribueren van producten.

Meer informatie over de BRC normvarianten?

Wanneer er door een opdrachtgever wordt geëist dat je voldoet aan de BRC norm is het verstandig om eerst goed te checken welke norm(variant) je dan het beste kunt implementeren. Dit voorkomt dat je onnodig tijd besteedt en kosten maakt, terwijl later blijkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Informeer voorafgaand dan ook goed naar de verschillende mogelijkheden en check of jouw organisatie gecertificeerd kan worden voor de beoogde norm.

Heb je na het lezen van dit blog vragen over de BRC norm(varianten)? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

New call-to-action

Transcriptie video: BRC, IFS of FSSC 22000: welke voedselveiligheidsstandaard kies je?

BRC, IFS en FSSC 22000. Allemaal bekende voedselveiligheidsnormen. Maar hoe weetje nou welke het beste bij jou past? In deze video neem ik jou mee om te bepalen welke keuze je kunt maken. Alle genoemde certificaten kunnen van toepassing zijn op producenten van levensmiddelen. Vaak is het zo dat je een eis krijgt van de opdrachtgever of een retailer waarbij het niet altijd vanzelfsprekend is dat je ook daadwerkelijk voor die specifieke certificering moet gaan. Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar je eigen activiteiten en om van daaruit te bepalen voor welke norm je kiest. Om de juiste keuze te maken voor welke norm het beste bij je past kun je dat aan de hand van een aantal vragen vaststellen. Ten eerste: wat is de reden dat je voor een bepaald certificaat wilt gaan? Ten tweede: Welke opdrachtgevers heb je mee te maken en wat zijn voor hun belangrijk eisen om aan te voldoen? Ten derde: sluit de norm waar je voor kiest aan op de toekomstplannen en ambities van de organisatie? Ten vierde: kun je als organisatie überhaupt wel voldoen aan de eisen uit de norm? En mogelijk vijfde vraag die je zelf zou kunnen beantwoorden is of er een commerciële waarde aan en bepaalde certificering vastzit. Het kan namelijk nuttig zijn om te kijken waar je afzetmarkt is, in welk land deze zich begeeft en in welk land het certificaat het meeste waard is.  Als we kijken naar de verschillen tussen alle drie de normen kun je eigenlijk spreken van een tweedeling. Enerzijds BRC en IFS, anderzijds FSSC 22000. BRC en IFS zijn wat dwingender opgesteld. Daar zijn het harde criteria waar je aan moet voldoen. Dat kan een voordeel zijn. Anderzijds: de FSSC 22000 geeft veel meer ruimte om je eigen invulling te geven aan bepaalde normeisen. FSSC 22000 is ook gebaseerd op de ISO-structuur waarin dat vaker voorkomt. De uitgebreide verschillen van deze drie normen lees je via de link in de beschrijving van deze video.  Naast de drie belangrijkste verschillen die ik zojuist heb opgesomd, is er ook een hele belangrijke overeenkomst. Alle drie de normen zijn GFSI-erkend. Dat wil zeggen dat ze wereldwijd geaccepteerd worden en dat het ook de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft. Vaak is dit een belangrijke voorwaarde voor een opdrachtgever. Wil je meer weten over voedselveiligheid of heb je hulp nodig bij het implementeren van BRC, IFS of FSSC 22000? Neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door te bellen of door een aanvraagformulier in te vullen via de website.

Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

  • Alles over voedselveiligheid
  • De rol van HACCP
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields