Wat zijn de gevaren van voedselveiligheid en hoe voorkom je ze?

Binnen het thema voedselveiligheid worden vier soorten gevaren onderscheiden. In dit artikel lees je welke dat zijn en hoe je ze voorkomt!

wat-is-brc-en-eisen
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Binnen het thema voedselveiligheid zijn concreet vier verschillende voedselveiligheidsgevaren groepen te onderscheiden. Wanneer je werkt met levensmiddelen (of producten die in contact komen met levensmiddelen) en je hanteert verkeerde protocollen, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Je draagt als organisatie namelijk de verantwoordelijkheid om levensmiddelen (voedsel)veilig te bereiden, verwerken en verhandelen. Door gebruik te maken van de HACCP-principes kun je de risico’s minimaliseren/voorkomen. In dit artikel vertellen we je meer over de vier gevaren van voedselveiligheid en hoe je ze voorkomt!

Soorten gevaren van voedselveiligheid

Binnen voedselveiligheid worden vier verschillende gevaren onderscheiden:

 • Allergenen
 • Microbiologische gevaren
 • Fysische gevaren
 • Chemische gevaren

Allergenen

Allergenen zijn natuurlijke stoffen waar iemand een allergische reactie op kan hebben. Allergenen zijn een belangrijk gevaar voor voedselveiligheid omdat een allergische reactie zelfs dodelijk kan zijn! Het is dus essentieel om in kaart te brengen welke allergenen er binnen jouw productieproces worden gebruikt, hoe ze behandeld moeten worden, hoe je het vermeldt op de verpakkingen én hoe je voorkomt dat ze ergens belanden waar ze niet thuishoren.

Microbiologische gevaren

Microbiologische gevaren bestaan uit micro-organismen en bevinden zich overal om ons heen. Je kunt hierbij denken aan bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Wanneer dit soort gevaren op de verkeerde plek aanwezig zijn, kunnen deze leiden tot een voedselvergiftiging. Het is dus belangrijk om in kaart te brengen waar je micro-organismen voorkomen, hoe ze groeien en hoe je ze onder controle kunt houden.

Fysische gevaren

Bij fysische gevaren kun je denken aan vreemde voorwerpen die onbedoeld in levensmiddelen belanden. Een recent voorbeeld is de grote brand met zonnepanelen in Etten-Leur. De stukjes hiervan zijn in een weiland terechtgekomen waar koeien moeten grazen. Als die stukjes uiteindelijk in het voedsel terechtkomen, is dat een fysisch gevaar. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan restanten van elastiekjes of handschoenen die in een verpakking terechtkomen. Ondanks dat ieder voedselveiligheid gevaar uiterst serieus genomen moet worden, zijn er wel verschillende gradaties. Een elastiekje dat eenmalig in een verpakking terechtkomt heeft minder grote gevolgen dan een incident waarbij een product-recall nodig is.

Chemische gevaren

Bij chemische gevaren kun je denken aan verontreiniging en residu. Ze kunnen tijdens productie, verwerking, transport, opslag of milieu worden overgebracht op voedsel. Afhankelijk van de toxiciteit kunnen deze schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Chemische gevaren kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer tomaten in open teelt (in de buitenlucht) gekweekt worden en er een chemische fabriek naast staat. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan chemische gevaren die via de sloten naast gewasvelden in voedsel terechtkomen. Als je niet weet wat er in die sloten gebeurt, weet je ook niet wat het voor gevolgen het kan hebben voor het gewas!

Hoe voorkom je voedselveiligheid gevaren?

Binnen je organisatie is het belangrijk om naast je voedselveiligheidsplan een risicobeoordeling uit te voeren. Op die manier zie je met welke risico’s je te maken hebt. Op basis daarvan ga je beheersmaatregelen opstellen om de risico’s te verkleinen of te elimineren. In een supermarkt kan een beheersmaatregel bijvoorbeeld zijn dat de sinaasappelpers iedere dag uit elkaar moet worden gehaald en grondig moet worden gereinigd.

Wil jij meer weten over het uitvoeren van een risicobeoordeling of over het opstellen van beheersmaatregelen? Of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.  

New call-to-action

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

 • Alles over voedselveiligheid
 • De rol van HACCP
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields