Wat zijn de eisen van VCA?

VCA certificering behalen? Dan ben je vast benieuwd naar de eisen!

Eisen VCA
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

De VCA-bedrijfscertificering is tegenwoordig niet meer weg te denken in het kader van veilig werken. Het wordt daarom ook steeds vaker vereist vanuit opdrachtgevers. Werk aan de winkel dus wanneer je nog niet voldoet aan de VCA-norm! Wanneer je met de norm aan de slag wilt gaan ben je vast benieuwd naar de eisen van VCA. Wat moet je regelen? Waar moet je aan voldoen? Hoe implementeer ik de norm? In principe is VCA een checklist waar je aan moet voldoen, waarin een aantal hoofdthema’s van belang zijn. Over die thema’s (eisen) lees je in dit artikel meer!

Veilig werken

Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen je organisatie veilig kan werken, dienen de faciliteiten er natuurlijk te zijn. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat je werkt met veilige materialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en andere arbeidsmiddelen die tijdig worden gekeurd. En zorg er daarnaast bijvoorbeeld voor dat je veiligheidsvoorschriften hebt opgesteld voor de voertuigen die worden gebruikt binnen je organisatie. Deze brengen namelijk ook allerlei risico’s met zich mee. De kans op ongelukken is altijd aanwezig en die kans neemt natuurlijk nog meer toe wanneer er geen veiligheidsregels zijn opgesteld waar mensen zich aan dienen te houden!

Wil je meer weten over hoe je het VCA certificaat kunt behalen? Download dan geheel vrijblijvend de handige VCA informatiegids. Daarin vertellen we je alles over de VCA norm, de eisen en een stappenplan.

Instructie

Veilig werken begint met weten hóe er veilig gewerkt met worden binnen een bepaalde situatie. Je dient je medewerkers dus te instrueren. Dit kan je bijvoorbeeld doen met behulp van een toolboxmeeting. Een toolboxmeeting is simpel gezegd een veiligheidsoverleg waarin veiligheidsinstructies centraal staan. In zo’n overleg komen leidinggevenden en medewerkers bij elkaar om hierover van gedachte te wisselen. Binnen de VCA-norm (en zelfs vanuit de wet) is het zelfs verplicht m (veiligheids)instructies te geven aan je medewerkers om risicovolle werkzaamheden veilig te kunnen laten plaatsvinden.

Opleidingen

Om de VCA certificering te behalen, dienen je medewerkers ook de VCA-persoonscertificering behaald te hebben. Met behulp van het VCA persoonlijk diploma leer je veilig om te gaan met gevaarlijke stoffen, word je bewust van de gevaren tijdens werkzaamheden en weet je veilig te handelen in gevaarlijke situaties. Daarnaast is het, indien van toepassing, natuurlijk ook van belang voor je personeel om andere benodigde veiligheidsopleidingen te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een BHV-cursus of een cursus hef- of reachtruck.

Bewustwording

Veilig werken gaat altijd gepaard met het gedrag van mensen (op de werkvloer). Het vullen van documenten & spreadsheets en het opleggen van regels & protocollen is simpelweg niet genoeg om het af te dekken. De kunst is juist om mensen binnen je organisatie mee te krijgen. Je wilt dat je mensen bepaalde dingen doen vanuit hun eigen (veiligheids)bewustzijn, doordat ze weten wat de potentiële gevolgen zijn en deze willen vermijden bijvoorbeeld. Dit vraagt om een bottom-up benadering waarbij de mensen op de werkvloer een actieve rol vervullen. Let op: veilig werken is een proces dat in principe altijd door blijft gaan. Je hebt het niet op een bepaald punt volledig afgedekt.

Maar hoe krijg je mensen dan ook daadwerkelijk mee? Daar hebben wij wel ideeën over:

Het veiligheidsbewustzijn van de mensen binnen je organisatie is tevens een belangrijk onderdeel in de Veiligheidsladder(Safety Culture Ladder).

Meer weten over de manskant van certificeren? Lees dan het artikel: ‘Is binnen jouw organisatie sprake van balans tussen Ondernemen, Organisatie en Mensen? dat is gepubliceerd in het vakblad Kwaliteit in Bedrijf.

Controle

Om écht te borgen dat er veilig gewerkt wordt binnen de organisatie dien je dit te controleren. Dit kun je doen door middel van VGM-observaties of veiligheidsinspecties. De VGM-observaties zijn bedoeld om mensen van hun gedrag bewust te maken door het gesprek met hen aan te gaan. Let op: zorg ervoor dat dit geen eenzijdig gesprek wordt, want dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. En zorg er daarnaast voor dat ook de positieve punten benoemd worden, moedig elkaar aan! Tijdens zo’n VGM-observatie kan bijvoorbeeld geobserveerd worden op onderwerpen als:

  • Juist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Naleving van veiligheidsregels en voorschriften
  • Omgang met gevaarlijke of milieubelastende stoffen

Een VGM-werkplekinspectie is juist gericht op de werkplek in plaats van de mensen. Het is hierbij handig om een standaard checklist te hebben om er zeker van te zijn dat bij iedere werkplekinspectie naar vaste punten gekeken wordt. Na enige tijd kun je dan in kaart brengen waar het goed gaat en waar niet. Onderwerpen waar tijdens een werkplekinspectie naar gekeken kan worden zijn bijvoorbeeld:

  • Aanwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Orde en netheid
  • De status van gereedschappen en machines
  • Controleren van de EHBO koffer
  • Kennis van de opdracht (instructie en communicatie)

Offerte aanvragen

Transcriptie video: De VCA norm in een notendop

Wat is VCA? Is het verplicht? Hoe duur is het? In deze video leg ik je uit! VCA staat voor VGM checklist aannemers. Er zijn 2 soorten VCA’s: er is een persoonscertificaat VCA en een bedrijfscertificaat VCA. Het bedrijfscertificaat VCA toont aan dat je aan de VCA norm voldoet en dat je veilig, gezond en milieubewust werkt als bedrijf. En een persoonscertificaat bestaat uit een VCA examen en dat toont aan dat jij als persoon veilig, gezond en milieubewust werkt. Nee. VCA is niet verplicht om te hebben. Het kan echter wel verplicht gesteld worden vanuit stakeholders om VCA gecertificeerd te zijn. Daarnaast, wanneer je als bedrijf zijnde VCA gecertificeerd bent, is het wel verplicht om VCA persoonscertificatie te hebben. Het VCA register is een register waarin alle personen staan geregistreerd die een VCA diploma hebben behaald. Dit VCA register is aangeboden en wordt geregistreerd door het SSVV. De kosten voor een VCA zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier vertelt mijn collega Rob iets over in een aparte video. Er bestaan verschillende soorten VCA bedrijfscertificeringen. Zo heb je VCA* voor kleinere bedrijven en VCA** voor grotere bedrijven en hoofdaannemers. Meer daarover vind je in een aparte video. De VCA is een Nederlandse norm. De meeste Europese landen hebben wel een variant op de VCA. De Nederlandse VCA wordt erkend in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland. Er zijn diverse verschillen tussen deze twee normen. Zo is de VCA gericht op het verhogen van het veiligheidsniveau binnen een organisatie. De veiligheidsladder focust zich op het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie. Wil jij meer weten over de VCA? Bekijk dan een van onze andere video’s of neem gerust contact met ons op.

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA advies en/of ondersteuning nodig?

Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan!

  • Begeleiding bij VCA
  • Snel schakelen
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields