Wat verandert er met de FSSC Versie 6?
Onlangs is FSSC versie 6 gepubliceerd. Wat dat precies betekent en wat de veranderingen zijn, lees je in dit artikel!
Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlOp 31 maart 2023 heeft Foundation FSSC versie 6 (V6) van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. Food Safety System Certification (FSSC) 22000 is altijd een waardevol schema geweest voor bedrijven die het hoogste niveau van voedselveiligheidsbeheer willen handhaven en het vertrouwen van de consument willen winnen. De nieuwe versie bevat een aanzienlijk aantal wijzigingen die bedoeld zijn om de doeltreffendheid van de regeling te verbeteren. Deze versie vervangt de 5.1 versie. De update heeft een overgangsperiode van 12 maanden om organisaties de tijd te geven zich voor te bereiden op de vernieuwde versie. De audits vinden dan ook vanaf 1 april 2024 plaats volgens de nieuwe versie. Organisaties moeten de update-audit hebben voltooid voor 31 maart 2025.
Waarom is FSSC herzien?
De belangrijkste redenen voor de herziening van FSSC 22000 zijn:
- Afstemming op ISO 22003-1:2022 (voorschriften voor instellingen die audits en certificering van systemen voor het beheer van de voedselveiligheid verzorgen);
- Aanscherping van de eisen om organisaties te ondersteunen bij hun bijdrage aan de verwezenlijking van de SDG’s (Sustainable Development Goals);
- Redactionele wijzigingen en amendementen, als onderdeel van voortdurende verbetering.
FSSC Versie 6 veranderingen
Maar wat is er dan precies veranderd in de nieuwe FSSC versie? We vatten het kort voor je samen en lichten onder de opsomming e.e.a. verder toe:
- De scope is uitgebreid met Trading en Broker (FII);
- Herschikking van de voedselketencategorieën in overeenstemming met ISO 22003-1:2022;
- Integratie van eisen op het gebied van kwaliteitsbeheer en voedselveiligheidscultuur;
- Aanscherping van de bestaande aanvullende eisen in deel twee van het schema;
- Nieuwe vereisten met betrekking tot kwaliteitscontrole, voedselverspilling en apparatuurbeheer;
- Wijzigingen aan- en verduidelijking van vereisten voor het certificeringsproces;
- Toevoeging van een QR-code op de FSSC-certificaten voor betere traceerbaarheid;
- De scopes Farming en FSSC 22000-Quality zijn uit het schema gehaald.
Een van de meest innovatieve veranderingen aan het schema is de toevoeging van eisen aan voedselverlies en -verspilling. Organisaties moeten een gedocumenteerd beleid en doelstellingen hebben die hun strategie beschrijven om voedselverlies- en verspilling binnen hun organisatie en de gerelateerde toeleveringsketens te verminderen. Deze eisen ondersteunen een brede aanpak die bijdraagt aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
Een ander belangrijk onderdeel: Claims. Als er claims gedaan worden op het etiket of de verpakkingen van een product is de organisatie verplicht om bewijs ter onderbouwing van de claim te documenteren. De organisatie moet een systeem ontwikkelen en implementeren om de onderbouwing van claims te verifiëren. Dit systeem moet traceerbaarheid en massabalansen bevatten. Er moet validatie van de onderbouwing plaatsvinden en dit dient gedocumenteerd bewaard te worden.
De eisen met betrekking tot ‘food defense’ en ‘food fraud’ zijn uitgebreid. Het belangrijkste hierin is dat organisaties een methode moeten definiëren om eventuele gevaren te identificeren en evalueren. Deze methode moet gelinkt zijn aan de processen en producten van de scope van de organisatie. Er moet een ‘threat and fraud vulnerability assessment’ uitgevoerd worden en gedocumenteerd bewaard worden. De uitkomsten van deze beoordelingen moeten gebruikt worden om een ‘food defense plan’ en een ‘food fraud mitigation plan’ op te stellen.
FSSC 22000 managementsysteem
FSSC 22000 is, net zoals ISO 22000, een managementsysteemnorm die te integreren is met andere managementsysteemnormen zoals ISO 9001. Een ander voordeel van de norm is dat deze wereldwijd wordt geaccepteerd én dat je met de certificering voldoet aan geldende wet- en regelgeving. Belangrijk bij het implementeren van de FSSC 22000, is om het managementsysteem zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij je huidige manier van werken. Niet de norm, maar jouw organisatie is het uitgangspunt! Ben je benieuwd naar hoe wij ons managementsysteem hebben ingericht? Download dan vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem!
Dit artikel is gepubliceerd op 3 juli 2023 en voorzien van een update op 24 januari 2024.
Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlVoedselveiligheid Informatiegids
Aan de slag met voedselveiligheid?
- Alles over voedselveiligheid
- De rol van HACCP
- Praktisch toepasbare tips