Wat kost HKZ Zorg en Welzijn?

Ben je benieuwd naar de kosten van de HKZ Zorg en Welzijn certificering? We vertellen je er meer over in dit artikel!

Kosten ISO 27001
Portretfoto Thijs Blom
Thijs Blom
Adviseur

Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!

thijs@certificeringsadvies.nl

Als zorgaanbieder is de kans groot dat je wel eens de vraag hebt gekregen naar de HKZ Zorg en Welzijncertificering vanuit je stakeholders. Met dit certificaat straal je namelijk vertrouwen uit, omdat je laat zien dat je hebt nagedacht over alles wat je binnen je organisatie doet. Maar wat zijn eigenlijk de kosten die bij het HKZ Zorg en Welzijn certificaat komen kijken? In dit artikel geven we daar antwoord op!

HKZ Zorg en Welzijn

Het HKZ Zorg en Welzijn certificaat geldt voor alle verschillende soorten dienstverlening die je biedt als organisatie. Dat houdt in dat je werkt met één kwaliteitssysteem voor je hele organisatie waar al je typen dienstverlening en zorg onder vallen. Het kwaliteitszorgsysteem wordt aangepast aan jouw specifieke organisatie en situatie. Daardoor hoef je niet te gaan werken volgens een hele nieuwe werkwijze. Met het HKZ Zorg en Welzijn certificaat op zak, laat je onder andere zien dat je:

 • Voldoet aan de actuele wet- en regelgeving en de actuele richtlijnen die zijn afgesproken binnen de branche.
 • Goed omgaat met risico’s op proces- en organisatieniveau.
 • In staat bent te leren van incidenten, klachten en calamiteiten.

Doordat je in staat bent om te leren en te verbeteren, laat je zien dat je continu bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit van je zorg.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het behalen van het HKZ Zorg en Welzijn certificaat komen kosten kijken. Maar waarop zijn deze kosten gebaseerd? Het uiteindelijke kostenplaatje hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Hoe ver de zaken binnen je organisatie al op orde zijn;
 • Het aantal FTE van je organisatie;
 • De scope waarop HKZ Zorg en Welzijn van toepassing is;
 • In hoeverre je zaken zelf uitvoert of juist uitbesteedt;
 • De certificerende instantie (CI).

HKZ Zorg en Welzijn implementatie

Bij het implementeren van HKZ Zorg en Welzijn kun je ervoor kiezen om een adviespartij in de arm te nemen voor ondersteuning. Er wordt dan eerst gekeken naar welke zaken je op dat moment al op orde hebt binnen je organisatie. Dat wordt gedaan met behulp van een 0-meting. Dus welke zaken zijn al aanwezig, en welke zaken moeten nog opgezet worden? Bij CertificeringsAdvies Nederland kun je zelf kiezen voor de mate van begeleiding. Zo heb je de mogelijkheid voor een uitvoerend traject, maar ook voor een coachend traject.

HKZ Zorg en Welzijn kosten voor de audit

Nadat je HKZ Zorg en Welzijn hebt ingeregeld binnen je organisatie, kun je ervoor kiezen om een interne audit te laten uitvoeren. Deze kan onder andere uitgevoerd worden door CertificeringsAdvies Nederland. Bij een interne audit wordt gekeken of alle vereiste onderdelen voor HKZ Zorg en Welzijn op orde zijn. Door middel van deze audit worden de puntjes op de i gezet en bereid je je voor op de externe audit. Dit is een toetsing die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij. In dit geval is dat een CI. De CI rekent zelf ook kosten die uiteindelijk van invloed zijn op je totale kosten voor de HKZ Zorg en Welzijn certificering. Omdat deze kosten nog wel eens kunnen verschillen, is het verstanding om bij verschillende partijen offertes op te vragen zodat je de kosten met elkaar kunt vergelijken.

Ondersteuning of meer informatie?

Ben je op zoek naar ondersteuning voor de HKZ Zorg en Welzijn norm? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op! Wil je graag een specifieker kostenplaatje gebaseerd op jouw organisatie? Vraag dan, geheel vrijblijvend, een offerte aan!

Offerte aanvragen algemeen

Portretfoto Thijs Blom
Thijs Blom
Adviseur

Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!

thijs@certificeringsadvies.nl

HKZ snel op weg gids

Aan de slag met dé kwaliteitsnorm in de zorg?

 • Leer alles over de HKZ norm
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields