Leestijd: 7 minuten

Wat kost een RI&E?

De RI&E is een verplicht onderdeel van je arbobeleid. Maar wat kost dat nu eigenlijk? En wat levert het dan uiteindelijk op? Lees verder!

rie-uitvoering-1-2
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

De risico- inventarisatie & evaluatie is niet meer weg te denken. In principe is de RI&E namelijk verplicht voor alle werkgevers met personeel in dienst, ongeacht de grootte van de organisatie. Organisaties die aan de slag gaan met de RI&E komen vaak met dezelfde vraag: wat kost dat precies? Waar moet je rekening mee houden en wat levert het uiteindelijk op? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

De RI&E

Nog even ter herhaling, wat is de RI&E precies? De RI&E staat voor risicio- inventarisatie & evaluatie en is in bijna alle gevallen verplicht voor je organisatie. Het is een document waarin je alle veiligheidsrisico’s die zich voordoen binnen jouw organisatie in kaart brengt evenals mogelijke manieren om deze risico’s te beperken. Om ervoor te zorgen dat deze maatregelen ook echt worden uitgevoerd, is het bij het opstellen van een RI&E ook verplicht om een Plan van Aanpak samen te stellen (PvA). De RI&E is daarnaast ook het uitgangspunt van veel andere veiligheidscertificeringen, zoals VCA, de veiligheidsladder en ISO 45001.

Factoren die de RI&E kosten beïnvloeden

Voor dat we antwoord geven op de vraag: Wat kost een RI&E? Is het belangrijk om te weten welke factoren een rol spelen bij de RI&E kosten. De exacte kosten van een RI&E voor jouw organisatie hangen af van jouw situatie. Hoe groot is je organisatie? Hoeveel vestigingen zijn er landelijk? In welke branche ben je actief? Waar heb je zelf behoefte aan? Je kunt je voorstellen dat een organisatie die te maken heeft met veel risico’s, ook meer tijd nodig heeft voor de RI&E dan een organisatie waar het risicoprofiel lager is.

Wat levert een RI&E voor je organisatie op?

Wanneer organisaties aan de slag gaan met het opstellen van een RI&E, dan kost dit tijd en geld. Aangezien de RI&E een wettelijke verplichting is, ontkom je niet aan deze investering. Maar de investering, mits de RI&E correct is opgesteld, betaalt zich ook echt uit. Zo zijn er meerdere voordelen van een RI&E met betrekking tot de bedrijfsvoering maar ook als het gaat over kostenbesparing. Hieronder de voordelen op een rijtje.

Voordelen RI&E voor bedrijfsvoering

 1. Een RI&E zorgt er in ieder geval voor dat je een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers creëert. Daarmee gaat je medewerkerstevredenheid ook omhoog. Zij voelen zich veilig en zijn gemotiveerder. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere productiviteit. Het levert je dus meer positiviteit en productiviteit op!
 2. Daarnaast draagt een RI&E positief bij aan je imago. Je laat zien dat je waarde hecht aan een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers. Daarmee maak je jouw organisatie aantrekkelijk voor toekomstige medewerkers. Daarnaast voorkom je mogelijke ongevallen die je imago zouden kunnen schaden.
 3. Met behulp van de RI&E verklein je verloop en uitval van je personeel. Daarmee creëer je dus continuïteit op de werkvloer. Hiermee zorg je ervoor dat je organisatie succesvoller en duurzamer te werk gaat. Dit heeft uiteindelijk weer een positief effect op je product/dienst!

Voordelen RI&E voor kostenbesparing

Naast voordelen in je bedrijfsvoering, kan een RI&E je qua kosten ook voordeel opleveren! Zo beperk je het ziekteverzuim. Een zieke medewerker kan je al snel 200 tot 400 euro per dag kosten (o.a. in de vorm van loon, vervangend personeel zoeken, verlies van productiviteit). Je verkleint hiermee dus ook je productieverlies en de kosten die hiermee gepaard gaan. Daarnaast heb je door je hogere medewerkerstevredenheid minder kans op verloop van personeel. Gemiddeld kost iemand die uit dienst gaat wel 21% van het bruto jaarsalaris (uitdiensttreding, werving van nieuw personeel, productiviteitsverlies, inwerktraject)! (bron: www.rie.nl)

Ook loop je met behulp van de RI&E minder kans op schadeclaims door ongevallen. Als werkgever kan het namelijk zo zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die een medewerker heeft opgelopen. Tot slot voorkom je natuurlijk dat je een boete krijgt voor het niet uitvoeren van de RI&E (aangezien deze wettelijk verplicht is). Het bedrag van deze boete is afhankelijk van het aantal werknemers binnen je organisatie. Dus naast de vraag “Wat kost een RI&E?” is het net zo van belang om jezelf de vraag te stellen “Wat levert een RI&E mij op?”.

Met welke RI&E kostenposten moet je precies rekening houden?

Veel van de RI&E kosten zijn dus afhankelijk van de omvang van je organisatie en de exacte wensen. Maar buiten de tijd die je kwijt bent aan het opstellen zelf, wat zijn andere kosten die bij een RI&E komen kijken? De kosten van de RI&E komen vanuit verschillende hoeken. Allereerst ben je geld kwijt aan tijd (de inzet van een preventiemedewerker en de inspanning van je medewerkers). Als werkgever dien je namelijk een preventiemedewerker te hebben aangesteld in je organisatie. Daarnaast vraagt een RI&E ook tijd van je medewerkers, indien zij input moeten leveren, of bijvoorbeeld van het management, dat meekijkt met de uitvoering van je plan van aanpak.

Daarnaast worden de meeste RI&E’s officieel getoetst door een deskundige nadat je de risico’s in je organisatie hebt geïnventariseerd en geëvalueerd. De wet verplicht dit in de meeste gevallen. Tot slot ben je geld kwijt aan de uitvoering van je plan van aanpak. Deze kosten kunnen uit zowel tijd als geld bestaan. Dit verschilt per situatie.

Zeker zijn van een correct opgestelde RI&E?

Veel organisaties willen er zeker van zijn dat hun RI&E en bijbehorend PvA op een correcte manier worden opgesteld. Hiermee voorkomen ze namelijk hoge boetes van de Arbeidsinspectie en bevorderen ze de veiligheid binnen de organisatie. Om deze reden kiezen organisaties er vaak voor om begeleiding bij een externe deskundige te zoeken voor het opstellen en/of onderhouden van de RI&E. De externe deskundige zal op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Zo kan een RI&E volledig worden opgesteld door de externe deskundige en zal jouw organisatie alleen bepaalde informatie moeten aanleveren, dit noemen wij bij CertificeringsAdvies Nederland: adviseren en uitvoeren. Het is echter ook mogelijk om de RI&E zelf op te stellen, maar dat een deskundige je hierbij adviseert, tips geeft en bijstuurt waar nodig. Deze begeleidingsvorm noemen wij: adviseren en coachen.

RI&E begeleiding voor kleine bedrijven

Begeleiding bij het opstellen van een RI&E kan o.a. voor kleine bedrijven een goede oplossing zijn. Daarom hebben wij een speciale dienst opgericht voor de ondersteuning van kleine bedrijven bij het opstellen van de RI&E. Deze dienst noemen wij CAN Klein Bedrijf. Deze gerichte focus op kleine bedrijven maakt het mogelijk dat wij op zeer korte termijn een volledige risico- inventarisatie en evaluatie met PvA kunnen (helpen) opstellen voor dit type organisaties. Bekijk de CAN Klein bedrijf RI&E pagina voor meer informatie hierover.

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen met betrekking tot de kosten van een RI&E? Of heb je nog andere vragen over de RI&E? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Een RI&E laten opstellen?

Zo voldoe jij aan de Arbowet!

 • Pragmatisch
 • Deskundig
 • Jarenlange RI&E ervaring

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields