Wat kost een RI&E?

De RI&E is een verplicht onderdeel van je arbobeleid. Maar wat kost dat nu eigenlijk? En wat levert het dan uiteindelijk op? Lees verder!

rie-uitvoering-1-2
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

De risico-inventarisatie & evaluatie is niet meer weg te denken. In principe is de RI&E namelijk verplicht voor alle werkgevers met personeel in dienst, ongeacht de grootte van de organisatie. In dit artikel lees je meer over de verplichtingen rondom de RI&E. Organisaties die aan de slag gaan met de RI&E komen vaak met dezelfde vraag: wat kost dat precies? Waar moet je rekening mee houden en wat levert het uiteindelijk op? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Factoren die de RI&E kosten beïnvloeden

De exacte kosten van een RI&E voor jouw organisatie hangen af van jouw situatie. Hoe groot is je organisatie? Hoeveel vestigingen zijn er landelijk? In welke branche ben je actief? Waar heb je zelf behoefte aan? Je kunt je voorstellen dat een organisatie die te maken heeft met veel risico’s, ook meer tijd nodig heeft met de RI&E dan een organisatie waar het risicoprofiel lager is. Voordat je met de RI&E aan de slag gaat, kun je vast nadenken over de volgende vragen:

  • Wil je een deskundige die actief met je meedenkt of liever iemand die alleen maar controleert wat jij hebt opgeschreven?
  • Wil je complete begeleiding en een deskundige die je altijd kunt bereiken voor vragen of juist niet?
  • Wat wil je zelf uitvoeren?
  • Hoe vaak wil je dat een deskundige langskomt?

De kosten van de RI&E

De kosten van de RI&E komen vanuit verschillende hoeken. Allereerst ben je geld kwijt aan tijd (de inzet van een preventiemedewerker en de inspanning van je medewerkers). Als werkgever dien je een preventiemedewerker te hebben aangesteld in je organisatie. Daarnaast vraagt een RI&E ook tijd van je medewerkers die input moeten leveren of bijvoorbeeld het management dat meekijkt met de uitvoering van je plan van aanpak.

Als organisatie kun je ervoor kiezen om externe hulp in te schakelen bij het opstellen en uitvoeren van de RI&E. Wanneer je hiervoor kiest, ben je dus ook hier geld aan kwijt. Daarnaast worden de meeste RI&E’s officieel getoetst door een deskundige nadat je de risico’s in je organisatie hebt geïnventariseerd en geëvalueerd. De wet verplicht dit in de meeste gevallen. Tot slot ben je geld kwijt aan de uitvoering van je plan van aanpak. Deze kosten kunnen uit zowel tijd als geld bestaan. Dit verschilt per situatie.

Wat levert een RI&E voor je organisatie op?

Een RI&E zorgt er in ieder geval voor dat je een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers creëert. Daarmee gaat je medewerkerstevredenheid ook omhoog. Zij voelen zich veilig en zijn gemotiveerder. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere productiviteit. Het levert je dus meer positiviteit en productiviteit op!

Daarnaast draagt een RI&E positief bij aan je imago. Je laat zien dat je waarde hecht aan een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers. Daarmee maak je jouw organisatie aantrekkelijk voor toekomstige medewerkers. Daarnaast voorkom je mogelijke ongevallen die je imago zouden kunnen schaden.

Met behulp van de RI&E verklein je verloop en uitval van je personeel. Daarmee creëer je dus continuïteit op de werkvloer. Hiermee zorg je ervoor dat je organisatie succesvoller en duurzamer te werk gaat. Dit heeft uiteindelijk weer een positief effect op je product/dienst!

Wat levert een RI&E in kosten op?

Naast voordelen in je bedrijfsvoering, kan een RI&E je qua kosten ook voordeel opleveren! Zo beperk je het ziekteverzuim. Een zieke medewerker kan je al snel 200 tot 400 euro per dag kosten (o.a. in de vorm van loon, vervangend personeel zoeken, verlies van productiviteit). Je verkleint hiermee dus ook je productieverlies en de kosten die hiermee gepaard gaan. Daarnaast heb je door je hogere medewerkerstevredenheid minder kans op verloop van personeel. Gemiddeld kost iemand die uit dienst gaat wel 21% van het bruto jaarsalaris (uitdiensttreding, werving van nieuw personeel, productiviteitsverlies, inwerktraject)! (bron: www.rie.nl)

Ook loop je met behulp van de RI&E minder kans op schadeclaims door ongevallen. Als werkgever kan het namelijk zo zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die een medewerker heeft opgelopen. Tot slot voorkom je natuurlijk dat je een boete krijgt voor het niet uitvoeren van de RI&E (aangezien deze wettelijk verplicht is). Het bedrag van deze boete is afhankelijk van het aantal werknemers binnen je organisatie.

New call-to-action

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

  • Wat houdt een RI&E in?
  • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
  • Moet je een RI&E updaten?
  • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields