Wat is VCU?

VCU staat voor Veiligheid-gezondheid Checklist Uitzendbureaus. Wat is dat precies en op welke organisaties heeft dit betrekking?

Wat is VCU
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCU staat voor Veiligheid-Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Het is een in Nederland ontwikkelde norm die bedoeld is voor uitzendbureaus die flexibel personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. De VCU-norm is namelijk een afgeleide van de VCA-norm die staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het doel van de VCU-norm is dat uitzendkrachten die risicovolle werkzaamheden uitvoeren gezond en veilig werken. Wanneer je als uitzendbureau in het bezit bent van een VCU-certificaat dan toon je daarmee aan dat je de veiligheid van je uitzendkrachten serieus neemt.

Wat is de VCU-norm voor uitzendbureaus?

Vanuit de VCU-norm wordt een bedrijf getoetst en gecertificeerd op het vermogen om samen met opdrachtgevers en kandidaten te werken aan een betere veiligheidscultuur. Veel uitzendbureaus bemiddelen namelijk uitzendkrachten in de bouw- en technieksector. Dit zijn typisch branches die vanwege projectwerkzaamheden vaak behoefte hebben aan tijdelijk technisch personeel in de vorm van uitzendkrachten en andere flexwerkers. Deze tijdelijke krachten staan onder contract bij het uitzendbureau en niet bij de bedrijven die hen inhuren. Vandaar dat een uitzendbureau dat personeel uitzendt aan VCA-gecertificeerde bedrijven dus in het bezit dient te zijn van een VCU-certificering.

VCA-gecertificeerde bedrijven voeren regelmatig werkzaamheden uit in risicovolle omgevingen zoals bouwterreinen, werkplaatsen en installaties. Dat vraagt om bepaalde kennis en een zorgvuldige houding met het oog op veiligheid en gezondheid. Om die reden is het zaak dat uitzendbureaus die veiligheid en gezondheid serieus nemen en personeel willen uitzenden aan VCA-gecertificeerde bedrijven in het bezit zijn van een VCU-certificaat. Bovendien is dat ook steeds vaker een eis vanuit opdrachtgevers aan uitzendbureaus. Je moet kunnen aantonen dat je op de hoogte bent van veiligheid en gezondheid.

Klantcase Techniche

“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring? Bekijk de klantcase van Techniche

Hoe behaal je het certificaat?

Wat moet je dan doen voor een VCU-certificaat? Zoals de naam al aangeeft bestaat VCU uit een checklist. Deze checklist vormt een leidraad voor het nemen van maatregelen op het gebied van veilig en gezond werken. Daarmee worden risico’s teruggedrongen en verbetert de continuïteit van de organisatie. Om dat te realiseren is het zaak dat er een managementsysteem opgezet wordt binnen je organisatie. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een handboek zijn waarin staat beschreven hoe er wordt omgegaan met veiligheid en gezondheid binnen je organisatie. Vanuit de norm wordt dit het VG-beheersysteem genoemd. Zodra je als uitzendbureau VCU-gecertificeerd bent, dan kun je aantonen dat je het VG-beheersysteem binnen je organisatie op orde hebt.

Wanneer je als uitzendbureau aan de slag gaat met een VCU-certificaat, dan dien je er rekening mee te houden dat het niet voldoende is als enkel het uitzendbureau een certificering behaald. Ook alle intercedenten, die uitzendkrachten plaatsen in risicovolle omgevingen, en andere interne uitzendmedewerkers die daarmee te maken hebben moeten in het bezit zijn van een VCU-persoonscertificering. Daarnaast moeten ook de flexwerkers, die werk gaan verrichten in risicovolle omgevingen, die vanuit het uitzendbureau worden uitgezonden naar VCA-gecertificeerde bedrijven een persoonscertificering behalen in de vorm van een VCA-certificaat.

Concreet aan de slag

Werken volgens de VCU-norm betekent dat je bewust bezig bent met het vergroten van het bewustzijn op gebied van veiligheid en gezondheid. Om dat aan te kunnen tonen dien je in de dagelijkse praktijk een aantal zaken aan te pakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Het aanstellen van een V&G-coördinator
  • De risico’s analyseren bij vacatures. Je kunt bijvoorbeeld een RI&E opvragen bij de organisatie.
  • Het uitvoeren van werkplekinspecties en -evaluaties
  • Veiligheidsdoelstellingen opstellen
  • Het uitvoeren van een directiebeoordeling
  • Het uitvoeren van een interne audit

Wanneer je aan de slag wilt met het behalen van een VCU-certificaat, dan kun je dat zelf doen of daarvoor een adviesbureau in de arm nemen. Bij CertificeringsAdvies Nederland nemen we bij een VCU-certificering niet de norm maar juist jouw organisatie en de dagelijkse praktijk als uitgangspunt. Op die manier helpen we je met het praktisch inrichten van je managementsysteem, zodat je er dagelijks mee kunt werken. Zo is de certificering van toegevoegde waarde voor jouw organisatie. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

VCU snel op weg gids

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Snel op weg naar een VCU certificaat?

Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids

  • Wat houdt VCU in?
  • Wat zijn de kosten?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields