Leestijd: 5 minuten

Wat is VCA?

Wat is een VCA certificering, en welke varianten zijn er? Je leest er alles over in deze blog.

Wat is VCA
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

VCA, wat is dat? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een norm, die in Nederland ontwikkeld is, op gebied van veilig en gezond werken. Wanneer je voldoet aan de eisen van de norm, kun je dat laten toetsen en op die manier een VCA certificering behalen als organisatie. Met die VCA certificering leg je als het ware de basis om dagelijks gezond en veilig aan de slag te gaan met je medewerkers. VCA is overigens geen wettelijke verplichting in Nederland, maar het wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers en/of bij aanbestedingen. Met een VCA certificaat op zak maak je aantoonbaar dat je veiligheidsbeleid op orde is. Zo loop je geen opdrachten mis! In dit artikel vertellen we je wat uitgebreider wat VCA precies inhoudt en waarom het interessant is om een VCA certificaat te behalen. Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

VCA* of VCA** behalen als kleine organisatie? Bekijk onze pakketten!

Heb je een kleine organisatie (max. 15 fte) en wil je snel VCA behalen? Kijk dan eens bij onze pakketten voor kleine bedrijven. Snel en voordelig VCA* of VCA** behalen. Vaste prijzen en direct aan de slag: dat is CAN klein bedrijf.

Bekijk VCA* voor kleine bedrijven

Waar staat VCA voor?

Wat betekent VCA? De afkorting staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dat is de VCA betekenis qua afkorting. Het komt er op neer dat VCA de basis vormt voor een veilige en gezonde werkomgeving. Het doel van VCA is om werknemers kennis en bewustzijn bij te brengen op gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang om onveilige situaties te herkennen en hierbij passende maatregelen te nemen. Hiermee wordt de kans op een ongeval of klein letsel verlaagd c.q. voorkomen.

Wat is een VCA certificaat?

VCA certificaat, wat is dat? Met een VCA certificaat maak je als organisatie aantoonbaar dat je veilig en gezond werkt. Een VCA certificaat kun je behalen door te voldoen aan de eisen uit de VCA norm. VCA is dé norm om veilig en gezond werken te stimuleren en daarmee het aantal ongevallen te verminderen.

VCA is meer dan enkel een checklist: het is een programma waarbinnen dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op basis van hun VGM-beheersysteem. VCA is in feite bedoeld voor ieder bedrijf dat veilig en gezond werken belangrijk vindt, maar heeft vooral betrekking op bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwplaatsen, fabrieken en werkplaatsen bij installaties.

Het VCA keurmerk kent twee type certificeringen:

  • De VCA bedrijfscertificering: dit is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Met het VCA certificaat kan een organisatie aantonen dat er bewust wordt omgegaan met veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
  • De VCA persoonscertificering: dit is een persoonsopleiding waarmee een medewerker aantoont dat hij/zij een opleiding heeft gehad omtrent veilig werken.

Wat is VCA? De verschillende soorten!

Er is een grote verscheidenheid aan (typen) organisaties en branches. In elke branche worden weer andere eisen gesteld aan veiligheid. Om die reden zijn er drie VCA certificatie niveaus ontwikkeld:

  • VCA* (VCA 1 ster): dit is gericht op het beheersen van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. De werkzaamheden in de organisatie zijn monodisciplinair, minder complex en kleiner van omvang. VCA* is de basisversie, vooral bedoeld voor bedrijven die vooral als onderaannemer optreden. Criteria: alle 23 VCA* mustvragen
  • VCA** (VCA 2 sterren): dit is gericht op het beheersen van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer en op het inrichten van een effectieve VGM-structuur. De werkzaamheden van de organisatie zijn multidisciplinair, complexer en groter van omvang of er wordt gebruik gemaakt van onderaannemers. VCA** is vooral bedoeld voor bedrijven die voornamelijk als hoofdaannemer optreden. Criteria: alle 27 VCA** mustvragen en minimaal 4 van de 8 aanvullende vragen.
  • VCA-P (VCA Petrochemie): is gericht op het beheersen van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, het inrichten van een effectieve VGM-structuur voor je bedrijf en het voldoen aan specifieke aanvullende eisen voor de petrochemie. Je werkt als hoofdaannemer of maakt deel uit van een aannemerscombinatie in petrochemie. Daarnaast is het werk van je organisatie relevant voor het beheer van ernstige risico’s op het gebied van BRZO. VCA-P is de meest uitgebreide versie, bedoeld voor bedrijven in de petrochemische sector. Criteria: alle 33 VCA Petrochemie mustvragen en minimaal één van de twee aanvullende vragen.

Wat houdt VCA in?

Wanneer je aan de slag gaat met VCA behalen, dan betekent dat niet dat je ineens alles anders moet gaan doen. Kijk eerst wat er al is binnen je organisatie. Waarschijnlijk heb je veel zaken al geregeld. Denk aan het dragen van veiligheidsschoenen en helmen: grote kans dat jouw medewerkers dat al doen. Wanneer je start met VCA, is het dus van belang om eerst in kaart te brengen wat je al hebt geregeld en van daaruit te bekijken waar de verbeterkansen liggen.

Vervolgens stel je een VCA handboek (of managementsysteem) op. Daarin komen een aantal zaken naar voren, waaronder:

  • Het beleid binnen de organisatie rondom veiligheid en gezondheid;
  • Aanschaf en keuring van persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en incidenten;
  • Beheersmaatregelen opstellen en vastleggen in het handboek.

Wanneer je aan de VCA eisen gaat voldoen, dan draait het vooral om risico’s van je organisatie achterhalen en daarvoor passende maatregelen treffen om die risico’s te beheersen of zelfs te voorkomen. Dat doe je door beheersmaatregelen op te stellen die vastlegt in het handboek/managementsysteem.

In feite bestaat een VCA certificering uit twee delen:

  • Het deel waarin je naar de certificering toewerkt en dus voldoet aan de normeisen;
  • En het deel waarin je daadwerkelijk certificeert door middel van audits

Tijdens het implementeren van VCA binnen je organisatie kun je ervoor kiezen om hulp in te schakelen van een adviespartij die je begeleidt bij de implementatie van VCA. Je kunt daarbij alles uitbesteden of zaken deels uit handen geven. Nadat alles is opgetuigd, dient er een interne audit uitgevoerd te worden. Dat kun je zelf doen, maar kun je ook uitbesteden aan een externe partner (wat dezelfde kan zijn als de adviespartij). Na de interne audit weet je waar je staat met betrekking tot de VCA norm alvorens de officiële certificeringsaudit wordt uitgevoerd.

Die certificeringsaudit moet uitgevoerd worden door een Certificerende Instantie (CI) die daartoe bevoegd is. Zij toetsen het VCA handboek/managementsysteem aan de eisen uit de VCA norm en bepalen zo of de VCA certificering aan jouw organisatie wordt toegekend.

Waarom VCA voor bedrijven?

Dat medewerkers met risicovolle werkzaamheden een VCA-persoonsdiploma moeten hebben, is algemeen bekend. In de praktijk wordt een VCA bedrijfscertificering echter ook steeds vaker als voorwaarde gesteld door opdrachtgevers. Wanneer je als organisatie een VCA certificering behaald, dan kan je dat dus zeker commercieel voordeel opleveren, ook bij aanbestedingen. Bovendien geeft het je organisatie een professionele uitstraling, omdat je aantoonbaar maakt dat je actief aandacht besteedt aan veilig werken. Daarnaast is het een fijne stok achter de deur met oog op wet- en regelgeving; wanneer je VCA behaalt, dan voldoe je vrijwel automatisch aan allerlei wet- en regelgeving op gebied van arbo en veiligheid.

Hoe zit het met het VCA persoonscertificaat?

Wanneer je als organisatie VCA wilt behalen, dan dienen je uitvoerende medewerkers te beschikken over een VCA-diploma. Dit kan behaald worden door een VCA cursus te volgen.

  • B-VCA (VCA Basis): dit niveau is bedoeld voor operationele medewerkers;
  • VCA-VOL: dit niveau is bedoeld voor managers en ZZP’ers; iedereen die leidinggeeft;
  • VIL-VCU: dit niveau is bedoeld voor mensen die vanuit een uitzendbureau werkzaam zijn (intercedent).

We krijgen regelmatig de vraag of VCA wettelijk verplicht is? Nee, dat is niet het geval. VCA is geen wettelijke eis in Nederland. Zoals hierboven benoemd is het wel steeds vaker een eis van opdrachtgevers en/of bij aanbestedingen. Bovendien is het zeker niet verkeerd om veilig en gezond werken te omarmen binnen je organisatie; zo voorkom je ongevallen en de daarmee gepaard gaande kosten!

Wat is VCA? Dat is bekend. Nu aan de slag!

In dit artikel hebben we uitgebreid uitgelegd wat VCA is. Je kunt nu als organisatie zelf bepalen of je aan de slag wilt met het behalen van een VCA certificering voor jouw organisatie. Ben je een kleine organisatie? Bekijk dan eens onze VCA pakketten voor kleine bedrijven. Wil je advies of meer informatie? Neem dan gerust eens contact op. Wij kunnen je begeleiden bij VCA, de interne audit, de persoonscertificering en andere gerelateerde zaken!

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Wat is VCA? In 1 minuut!

VCA, ofwel veiligheid gezondheid milieu (VGM) checklist aannemers bestaat uit 2 delen. Een persoonscertificering en een bedrijfscertificering. De bedrijfscertificering is niet verplicht, maar kan wel verplicht worden gesteld door de organisatie of door de aannemer. De persoonscertificering wordt vaak verplicht gesteld door de werkgever, maar is niet verplicht volgens de Arbowet. De persoonlijke certificering toont aan dat die persoon kennis heeft van de risico’s die zijn werkzaamheden en zijn omgeving met zich meebrengen. Om de risico’s te erkennen en herkennen kunnen er maatregelen worden genomen om die risico’s te beperken of zelfs helemaal weg te nemen. De bedrijfscertificering zorgt voor een gestructureerd managementsysteem met daarin continue verbetering. De risico’s voor de medewerkers, het milieu en de omgeving zullen in kaart worden gebracht zodat ze kunnen worden weggenomen of verminderd. De combinatie van de VCA persoonscertificering en bedrijfscertificering zorgen voor veiligheid in en om de werkplek.

Transcriptie video: De VCA norm in een notendop

Wat is VCA? Is het verplicht? Hoe duur is het? In deze video leg ik je uit! VCA staat voor VGM checklist aannemers. Er zijn 2 soorten VCA’s: er is een persoonscertificaat VCA en een bedrijfscertificaat VCA. Het bedrijfscertificaat VCA toont aan dat je aan de VCA norm voldoet en dat je veilig, gezond en milieubewust werkt als bedrijf. En een persoonscertificaat bestaat uit een VCA examen en dat toont aan dat jij als persoon veilig, gezond en milieubewust werkt. Nee. VCA is niet verplicht om te hebben. Het kan echter wel verplicht gesteld worden vanuit stakeholders om VCA gecertificeerd te zijn. Daarnaast, wanneer je als bedrijf zijnde VCA gecertificeerd bent, is het wel verplicht om VCA persoonscertificatie te hebben. Het VCA register is een register waarin alle personen staan geregistreerd die een VCA diploma hebben behaald. Dit VCA register is aangeboden en wordt geregistreerd door het SSVV. De kosten voor een VCA zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier vertelt mijn collega Rob iets over in een aparte video. Er bestaan verschillende soorten VCA bedrijfscertificeringen. Zo heb je VCA* voor kleinere bedrijven en VCA** voor grotere bedrijven en hoofdaannemers. Meer daarover vind je in een aparte video. De VCA is een Nederlandse norm. De meeste Europese landen hebben wel een variant op de VCA. De Nederlandse VCA wordt erkend in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland. Er zijn diverse verschillen tussen deze twee normen. Zo is de VCA gericht op het verhogen van het veiligheidsniveau binnen een organisatie. De veiligheidsladder focust zich op het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie. Wil jij meer weten over de VCA? Bekijk dan een van onze andere video’s of neem gerust contact met ons op.

Transcriptie video: Hoe behaal ik het VCA certificaat?

Veilig werken is van groot belang voor ieder bouwbedrijf. Maar zoals het bekende gezegde luidt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Daarom worden er door iedere aannemer veiligheidsmaatregelen genomen. Ondanks deze maatregelen kunnen niet alle ongelukken voorkomen worden. Voor de medewerker in kwestie is dit natuurlijk het meest vervelend.  Maar ook voor de aannemer zitten hier veel nadelige gevolgen aan vast. Hierdoor ontstaat de vraag: hoe kunnen we betere veiligheidsmaatregelen nemen om onze risico’s te beheersen? De VCA norm is een antwoord op deze vraag. Met de VCA norm verlaagt u het risico op ongevallen. Dit betekent een aanzienlijke besparing op ziekte- en verzuimkosten. De kosten van bedrijfsongevallen zijn hoog en de aannemer is bijna altijd aansprakelijk. Ook haalt u met het VCA certificaat meer opdrachten binnen. VCA is namelijk vaak verplicht om mee te mogen doen met een aanbesteding. Dus: VCA zorgt voor meer opdrachten én meer omzet! Maar welke stappen moeten we nu zetten voor een VCA certificaat? Stap 1 is het maken van een VCA handboek waarin alle veiligheidsafspraken zijn vastgelegd. Vervolgens lopen we samen de norm door en vinden we de praktische toepassing voor uw bedrijf. Tijdens stap 3 voeren we een risico-inventarisatie en evaluatie uit. Een andere belangrijke eis uit de norm is dat uw mensen een persoonlijk VCA diploma halen. Tenslotte voeren we een interne audit uit zodat u goed bent voorbereid op certificering. Vindt u het net als deze aannemer lastig om alle stappen uit te voeren die de auditor van u verwacht? CertificeringsAdvies Nederland helpt u graag! Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van VCA trajecten. Ze plaatsen zich graag in uw schoenen en helpen u met al uw vragen. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al veel mooie resultaten behaald.  Ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op! Bel ons op 085-4879972. E-mail naar info@certificeringsadvies.nl. Of kijk voor meer informatie op onze website: www.certificeringsadvies.nl

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

VCA certificering behalen?

Direct aan de slag? Vraag een offerte aan!

  • Ondersteuning op maat
  • Ook VCA trainingen mogelijk
  • Snel aan de slag!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields