Wat is VCA?

Wat is een VCA certificering, en welke varianten zijn er? Je leest er alles over in deze blog.

Wat is VCA
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Een veelgestelde vraag; Wat is VCA? VCA is dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken.  Het VCA-certificaat vormt de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving. Het doel is om werknemers kennis en bewustzijn bij te brengen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang om onveilige situaties te herkennen en hierbij passende maatregelen te nemen. Hiermee wordt de kans op een ongeval of klein letsel verlaagd/voorkomen.

VCA bedrijfscertificaat halen?

Aan de slag met een VCA bedrijfscertificering? Neem gerust contact op of bekijk onze VCA productpagina!

Wat betekent VCA?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.

Wat is VCA?

VCA is dé norm om veilig en gezond werken aan te tonen. In onderstaande video geeft adviseur Rob een uitleg.

Welke certificering is geschikt voor mij?

VCA kent twee type certificeringen; de VCA-bedrijfscertificering en de VCA-persoonscertificering. Het VCA bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld bedrijven in de bouw. Omdat er in verschillende bedrijven en verschillende branches andere eisen worden gesteld aan veiligheid, zijn er drie certificatie niveaus ontwikkeld:

 • VCA* (VCA 1 ster): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor kleinere bedrijven (tot 35 mensen) die meestal als onderaannemer werkzaam zijn.
 • VCA** (VCA 2 sterren): dit certificatie niveau is vooral bedoeld voor grotere bedrijven (vanaf 35 mensen) die meestal als hoofdaannemer werkzaam zijn.
 • VCA-P (VCA Petrochemie): dit certificatie niveau is speciaal bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische sector.

In de praktijk hebben vaak de meeste bedrijven aan een VCA* of VCA** certificaat voldoende.

VCA persoonscertificering

Wanneer je als bedrijf VCA-gecertificeerd bent, dan dienen je werknemers ook in bezit te zijn van een geldig VCA-diploma. Voor nieuwe medewerkers, uitzendkrachten en stagiaires wordt daarom gesteld dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat halen. Afhankelijk van de functie behalen zij het VCA Basis of VCA VOL diploma.

Bekijk onze VCA trainingen!

Wil je een VCA training of examen volgen? Bekijk ons aanbod VCA trainingen via de CAN Academy.

VCA Basis: Basisveiligheid VCA

Tijdens de VCA-basiscursus word je bewust gemaakt van de risico’s die aanwezig zijn tijdens het werken op een bouwplaats of ander terrein waar zich gevaarlijke situaties voordoen. Uiteraard leer je ook hoe je met deze gevaarlijke situaties moet omgaan.

VCA VOL: VCA voor Leidinggevende

Het VCA VOL certificaat is bedoeld voor personen in een leidinggevende functie. Dit certificaat voor leidinggevende is verplicht voor tenminste één leidinggevende van bedrijven die als organisatie het VCA certificaat willen behalen.

In de cursus leer je hoe jij en je medewerkers veilig kunnen werken in een risicovolle omgeving. Doormiddel van het behalen van het VCA VOL certificaat toon je aan deze kennis te bezitten.

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Wat is VCA? In 1 minuut!

VCA, ofwel veiligheid gezondheid milieu (VGM) checklist aannemers bestaat uit 2 delen. Een persoonscertificering en een bedrijfscertificering. De bedrijfscertificering is niet verplicht, maar kan wel verplicht worden gesteld door de organisatie of door de aannemer. De persoonscertificering wordt vaak verplicht gesteld door de werkgever, maar is niet verplicht volgens de Arbowet. De persoonlijke certificering toont aan dat die persoon kennis heeft van de risico’s die zijn werkzaamheden en zijn omgeving met zich meebrengen. Om de risico’s te erkennen en herkennen kunnen er maatregelen worden genomen om die risico’s te beperken of zelfs helemaal weg te nemen. De bedrijfscertificering zorgt voor een gestructureerd managementsysteem met daarin continue verbetering. De risico’s voor de medewerkers, het milieu en de omgeving zullen in kaart worden gebracht zodat ze kunnen worden weggenomen of verminderd. De combinatie van de VCA persoonscertificering en bedrijfscertificering zorgen voor veiligheid in en om de werkplek.

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA certificering behalen?

Direct aan de slag? Vraag een offerte aan!

 • Ondersteuning op maat
 • Ook VCA trainingen mogelijk
 • Snel aan de slag!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields