Wat is ISO 50001 – de norm voor energiemanagement?

ISO 50001 is dé norm voor energiemanagement. Wat houdt die norm precies in en wat kan de norm voor jouw organisatie betekenen?

ISO 50001
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Energiemanagement, en daarmee gepaard verminderde uitstoot van CO2, staat hoog op de agenda van veel organisaties. Energiemanagement is enerzijds natuurlijk goed voor het milieu, waardoor het aantrekkelijk is om hiermee aan de slag te gaan vanuit het oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het imago van een organisatie. Anderzijds leidt goed energiemanagement tot (hoge) reductie(s) in de energie(kosten) en kan daarmee voldaan worden aan wet- en regelgeving. Een middel om energiemanagement op orde te brengen in je organisatie is ISO 50001, de norm voor energiemanagement. In dit blogartikel vertellen we je meer over deze norm en de toepassing ervan.

Wat is ISO 50001?

De titel van dit artikel zegt het al: ISO 50001, welke in Nederland officieel NEN-EN-ISO 50001:2018 heet, is de internationale norm voor energiemanagement. De norm is een middel om organisaties te ondersteunen bij energiebeheer en het besparen van energie(kosten).

De norm stelt eisen en geeft richtlijnen met betrekking tot het optuigen en onderhouden van een energiemanagementsysteem waarmee je als organisatie invulling geeft aan structurele verbetering van het energieverbruik. Met behulp van ISO 50001 kan de energie-efficiency geïntegreerd worden in reeds opgetuigde industriële of commerciële managementsystemen voor continue verbetering.

Voor wie is ISO 50001 bedoeld?

In feite is ISO 50001 toepasbaar en voordelig voor alle organisaties die op systematische wijze aan de slag willen, of moeten, met het verbeteren van de energieprestaties. Er zijn diverse aanleidingen om met ISO 50001 aan de slag te gaan. Zo kan een organisatie vanuit intrinsieke motivatie aan de slag willen met de norm om op die manier te kunnen borgen dat de energiehuishouding op orde is conform de laatste inzichten. Bezig zijn met energiemanagement, en daarmee gepaard duurzaam ondernemen (MVO), heeft een positief effect op het imago van een organisatie wat een organisatie ook weer commercieel voordeel oplevert. Daarnaast leidt goed energiemanagement tot verminderde CO2-emissie en daarmee gepaard (hoge) reductie(s) in de energiekosten.

De behoefte om met ISO 50001 aan de slag te gaan kan echter ook aangezwengeld worden door geldende wet- en regelgeving op het gebied van energie. Vanuit de wet worden er steeds meer eisen gesteld waaraan organisaties dienen te voldoen. Zo verplicht het Activiteitenbesluit milieubeheer bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken dat ze energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder treffen. Voor een deel van deze bedrijven is er ook sprake van de informatieplicht over de energiebesparing. Bij grootbedrijven (250+ medewerkers of omzet groter dan 50 miljoen) is er aanvullend de plicht om een EED energie-audit uit te voeren en de uitkomsten in te dienen bij de overheid (Rvo.nl).

Tot slot gaan veel organisaties over tot implementatie van ISO 50001 omdat dit simpelweg gevraagd of geëist wordt door een (potentiële) opdrachtgever. Met behulp van een ISO 50001 certificering kan een organisatie aantoonbaar maken aan klanten en derden dat zij het energiemanagement op orde heeft.

Wat zijn de voordelen?

Uit bovenstaande alinea’s is al grotendeels af te lezen wat de voordelen van de implementatie van ISO 50001 zijn. Voor het gemak zijn ze hieronder nog even op een rijtje gezet:

  • Beheersing en continue verbetering van het energiemanagement in je organisatie;
  • Voldoen aan actuele wet- en regelgeving;
  • Reductie in energiekosten;
  • Aantoonbaar professionele en duurzame organisatie (MVO);
  • Verminderde CO2-emissie;
  • Commercieel voordeel (o.a. door onderscheidend vermogen m.b.t. concurrentie);
  • Voldoen aan eisen en wensen van stakeholders (o.a. potentiële opdrachtgevers)

Ondersteuning nodig?

In dit blogartikel is antwoord gegeven op de vraag ‘wat is ISO 50001’ en is uiteengezet voor wie de norm bedoeld is en van welke voordelen je als organisatie kunt profiteren door de norm te implementeren. Wil je als organisatie aan de slag met ISO 50001/energiemanagement en kun je daarbij hulp of ondersteuning gebruiken? Of wil je juist doorpakken met het oog op energiemanagement? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg.

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

ISO 50001 certificeren?

Wij helpen je met implementatie en onderhoud!

  • Stap voor stap op weg
  • Praktische tips en adviezen
  • Deskundige adviseurs

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields