Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?

VCA Basis en VCA VOL: beide zijn het VCA persoonscertificeringen. Maar wat is het verschil? En wanneer haal je welk diploma? Lees verder!

Verschil VCA basis en VCA VOL
Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

Als je ooit te maken hebt gehad met een VCA persoonscertificering, dan heb je vast wel eens van ‘VCA Basis’ en ‘VCA VOL’ gehoord. Deze diploma’s gaan over alle takken van sport binnen VCA, dus over alle werkzaamheden die in elk bedrijf kunnen plaatsvinden en die risico’s met zich meebrengen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Wanneer behaal je welk diploma? Wat houdt het in en welke past het beste bij jou? Daarover lees je meer in dit artikel. 

Het verschil

VCA Basis (B-VCA) is bedoeld voor operationele medewerkers, de mensen die bijvoorbeeld staan te metselen of stenen te leggen. Deze certificering gaat daarom ook voornamelijk over de werkzaamheden. Hoe hanteer je een boormachine? Hoe ga je om met het geluid? Hoe zet je een hekwerk goed neer?

VCA VOL is daarentegen juist bedoeld voor de managers (en voor ZZP’ers). Iedereen die leidinggeeft binnen een organisatie moet VCA VOL hebben. Deze certificering gaat voornamelijk over procedures. Hoe ga je ervoor zorgen dat je de veiligheid binnen je organisatie creëert en regelt? Dit gaat dus veel meer over de administratie erachter.

VCA Basis vs. VCA VOL training

Het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL zit hem dus vooral in de uitvoerende of de administratieve taken. Toch zitten er tussen de trainingen niet heel veel verschillen. Na een VCA Basis training:

 • Ben je bewust van de gevaren tijdens je werkzaamheden
 • Kun je omgaan met gevaarlijke stoffen
 • Weet je veilig te handelen in onveilige situaties

Bovenstaande onderwerpen komen ook aan bod tijdens de VCA VOL training. Sterker nog, de VCA VOL training is eigenlijk hetzelfde als de VCA Basis training, maar met een aantal toevoegingen. Wat moet je regelen? Wat moet je organiseren? Hoe ‘voed’ je mensen op? Hoe spreek je ze aan? Etc.

Actuele mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om een VCA examen af te laten nemen. Bijvoorbeeld door middel van een 1 op 1 examen op vaste locatie, of bijvoorbeeld een Incompany examen in kleine groepjes met uiteraard voldoende afstand. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op!

Arbo en veiligheidstrainingen

Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

VCA informatiegids

Download de handige VCA informatiegids en ontdek alles over VCA!

 • Alles over de VCA norm
 • Een handig stappenplan VCA
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields