Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?

VCA Basis en VCA VOL: beide zijn het VCA persoonscertificeringen. Maar wat is het verschil? En wanneer haal je welk diploma? Lees verder!

Verschil VCA basis en VCA VOL
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Als je ooit te maken hebt gehad met een VCA persoonscertificering, dan heb je vast wel eens van ‘VCA Basis’ en ‘VCA VOL’ gehoord. Deze diploma’s gaan over alle takken van sport binnen VCA, dus over alle werkzaamheden die in elk bedrijf kunnen plaatsvinden en die risico’s met zich meebrengen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Wanneer behaal je welk diploma? Wat houdt het in en welke past het beste bij jou? Daarover lees je meer in dit artikel. 

VCA Basis of VCA VOL training volgen?

Binnen onze CAN Academy bieden we allerlei VCA-trainingen aan. Van open trainingen tot incompany trainingen; informeer gerust naar de mogelijkheden (op maat) voor jouw organisatie!

Het verschil

VCA Basis (B-VCA) is bedoeld voor operationele medewerkers, de mensen die bijvoorbeeld staan te metselen of stenen te leggen. Deze certificering gaat daarom ook voornamelijk over de werkzaamheden. Hoe hanteer je een boormachine? Hoe ga je om met het geluid? Hoe zet je een hekwerk goed neer?

Bekijk VCA basis training

Weten hoe de VCA basis training in elkaar steekt?
Bekijk de VCA training.

VCA VOL is daarentegen juist bedoeld voor de managers (en voor ZZP’ers). Iedereen die leidinggeeft binnen een organisatie moet VCA VOL hebben. Deze certificering gaat voornamelijk over procedures. Hoe ga je ervoor zorgen dat je de veiligheid binnen je organisatie creëert en regelt? Dit gaat dus veel meer over de administratie erachter.

Bekijk VCA VOL training

Benieuwd naar de VCA VOL training?
Bekijk de VCA VOL training.

VCA Basis vs. VCA VOL training

Het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL zit hem dus vooral in de uitvoerende of de administratieve taken. Toch zitten er tussen de trainingen niet heel veel verschillen. Na een VCA Basis training:

 • Ben je bewust van de gevaren tijdens je werkzaamheden
 • Kun je omgaan met gevaarlijke stoffen
 • Weet je veilig te handelen in onveilige situaties

Bovenstaande onderwerpen komen ook aan bod tijdens de VCA VOL training. Sterker nog, de VCA VOL training is eigenlijk hetzelfde als de VCA Basis training, maar met een aantal toevoegingen. Wat moet je regelen? Wat moet je organiseren? Hoe ‘voed’ je mensen op? Hoe spreek je ze aan? Etc.

Actuele mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om een VCA examen af te laten nemen. Bijvoorbeeld door middel van een 1 op 1 examen op vaste locatie, of bijvoorbeeld een Incompany examen in kleine groepjes met uiteraard voldoende afstand. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op!

Nieuwe call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Volg een VCA training (op maat)

Via de CAN Academy - zowel open als Incompany trainingen!

 • Training op maat
 • Aangepast aan jouw wensen
 • Snel, pragmatisch, flexibel

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields