VCA examenAls je ooit te maken hebt gehad met een VCA persoonscertificering, dan heb je vast wel eens van ‘VCA Basis’ en ‘VCA VOL’ gehoord. Deze diploma’s gaan over alle takken van sport binnen VCA, dus over alle werkzaamheden die in elk bedrijf kunnen plaatsvinden en die risico’s met zich meebrengen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Wanneer behaal je welk diploma? Wat houdt het in en welke past het beste bij jou? Daarover lees je meer in dit artikel.

Het verschil

VCA Basis (B-VCA) is bedoeld voor operationele medewerkers, de mensen die bijvoorbeeld staan te metselen of stenen te leggen. Deze certificering gaat daarom ook voornamelijk over de werkzaamheden. Hoe hanteer je een boormachine? Hoe ga je om met het geluid? Hoe zet je een hekwerk goed neer?

VCA VOL is daarentegen juist bedoeld voor de managers (en voor ZZP’ers). Iedereen die leidinggeeft binnen een organisatie moet VCA VOL hebben. Deze certificering gaat voornamelijk over procedures. Hoe ga je ervoor zorgen dat je de veiligheid binnen je organisatie creëert en regelt? Dit gaat dus veel meer over de administratie erachter.

VCA Basis vs. VCA VOL training

Het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL zit hem dus vooral in de uitvoerende of de administratieve taken. Toch zitten er tussen de trainingen niet heel veel verschillen. Na een VCA Basis training:

  • Ben je bewust van de gevaren tijdens je werkzaamheden
  • Kun je omgaan met gevaarlijke stoffen
  • Weet je veilig te handelen in onveilige situaties

Bovenstaande onderwerpen komen ook aan bod tijdens de VCA VOL training. Sterker nog, de VCA VOL training is eigenlijk hetzelfde als de VCA Basis training, maar met een aantal toevoegingen. Wat moet je regelen? Wat moet je organiseren? Hoe ‘voed’ je mensen op? Hoe spreek je ze aan? Etc.

Actuele mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om een VCA examen af te laten nemen. Bijvoorbeeld door middel van een 1 op 1 examen op vaste locatie, of bijvoorbeeld een Incompany examen in kleine groepjes met uiteraard voldoende afstand. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op!

Arbo en veiligheidstrainingen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl