Leestijd: 4 minuten

Wat is een VCA directiebeoordeling en hoe voer je deze uit?

De VCA directiebeoordeling is een verplicht onderdeel binnen de norm. Maar wat is dit precies? Hoe voer je het uit? En wat zijn de eisen?

CAN - VCA directiebeoordeling
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

De directiebeoordeling is een belangrijk onderdeel van de VCA norm. Vaak wordt gedacht dat een directiebeoordeling draait om het beoordelen van de prestaties van de directie. Echter, dit is niet het geval. De directiebeoordeling is een review op relevante processen, procedures, beleid, en regels die onder de VCA-norm vallen. De directie evalueert tijdens de directiebeoordeling of het VCA-managementsysteem bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen die eerder zijn geformuleerd. 

Wat houdt de directiebeoordeling in? 

De directiebeoordeling heeft als voornaamste doel om het managementsysteem en de organisatie continu te verbeteren. Dit houdt in dat je op bepaalde aspecten reflecteert waaruit concrete actiepunten naar voren komen. Op deze actiepunten stel je een verbetermaatregel op, waarna je een deadline en een verantwoordelijke koppelt. Hierdoor zou je ervoor dat de organisatie de verbetermaatregelen daadwerkelijk implementeert in het managementsysteem en de organisatie. Vanuit de norm is leiderschap en betrokkenheid van de directie ook essentieel om je VCA-certificering tot een succes te brengen. Met behulp van de directiebeoordeling wordt hier inrichting aan gegeven. 

Hoe voer je een VCA directiebeoordeling uit? 

De directiebeoordeling wordt uitgevoerd door de directie en vanuit de VCA-norm is het de bedoeling dat deze beoordeling met geplande tussenpozen wordt uitgevoerd (meestal jaarlijks). Simpel gezegd kun je een directiebeoordeling uitvoeren aan de hand van de volgende stappen:

  • Input verzamelen ter voorbereiding
  • Oordeel vormen over het handboek/managementsysteem
  • Een managementreview opstellen

Tijdens de directiebeoordeling beoordeelt de directie uiteenlopende aspecten over het VCA-managementsysteem. Denk hierbij aan het evalueren van onder andere werkplekinspecties, interne- en externe audit en de doelstellingen die opgesteld zijn. Na het uitvoeren van de directiebeoordeling volgen meestal verbeterkansen, wijzigingen aan het handboek of een behoefte aan middelen. Het is belangrijk om deze informatie te documenteren, want dit is een eis vanuit de norm. Een auditor vraagt hier daarom ook vaak naar tijdens een audit. Buiten dat het een eis is vanuit de norm, borg je hiermee continuïteit en opvolging aan de acties die eruit voortkomen. 

Belangrijk aan het uitvoeren van een directiebeoordeling is om dit tijdig te plannen. Je moet namelijk gegevens verzamelen en agenda’s op elkaar afstemmen. Daarnaast is het verstandig om van tevoren een duidelijke agenda op te stellen als richtlijn voor je directiebeoordeling. Op die manier ben je goed voorbereid en weten anderen ook wat ze kunnen verwachten.

Wie voert de directiebeoordeling uit?

De directiebeoordeling wordt opgesteld door de VGM-functionaris en de directie/directeur. De informatie die noodzakelijk is voor de uitvoering van de directiebeoordeling kan je uit het managementsysteem halen. De taken voor het uitvoeren van de directiebeoordeling kun je onderling verdelen. Belangrijk is in ieder geval dat het management stap 2 (een oordeel vormen over het managementsysteem) uitvoert. De voorbereiding en de naslag kunnen ook uitbesteed worden aan de VGM-functionaris. Maar ook hij/zij kan hulp inschakelen van bijvoorbeeld (staf)afdelingen bij het verzamelen van input. Of hulp van een managementassistent die de managementreview opstelt. Zijn/haar rol is voornamelijk dat het proces beheerst wordt uitgevoerd en dat de samenwerking tussen de verschillende afdelingen wordt bevorderd.

Eisen aan de VCA-directiebeoordeling

Tijdens de directiebeoordeling worden de procesessen binnen de organisatie op het gebeid van veiligheid, gezondheid en milieu geëvalueerd. Een aantal punten die in de directiebeoordeling naar voren komen zijn: 

  • VGM-incidenten. Zijn er incidenten geweest afgelopen VCA-jaar? Zo ja, zijn deze juist afgehandeld? Daarnaast dient er een overzicht van de VGM-incidenten opgesteld te worden, waarna de ‘injury Frecquency (IF) score’ berekend kan worden. 
  • Actualiteit wetgeving evalueren. Zijn er wetswijzigingen geweest die voor de werkzaamheden binnen de organisatie van belang zijn? 
  • Werkplekinspecties evalueren. Welke punten die voort komen uit de werkplekinspecties vallen op? Wat kan beter en wat gaat goed? 
  • Interne en externe audits evalueren. Welke actiepunten zijn er uit de interne audit naar voren gekomen en zijn deze actiepunten verholpen? Welke actiepunten zijn uit de externe audit van vorig jaar gekomen? Zijn deze actiepunten verholpen? Wanneer er nog geen externe audit plaats heeft gevonden, kunnen hier nog geen conclusies aan verbonden worden. 
  • Communicatieplan. Dit dient geëvalueerd te worden als er anderstaligen aanwezig zijn. 

Hulp nodig bij het uitvoeren van een directiebeoordeling?

Wil je hulp inschakelen voor het uitvoeren van de directiebeoordeling? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan!

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Samen de VCA checklist doorlopen?

Wij helpen je graag!

  • Pragmatisch
  • Deskundig
  • Jarenlange ervaring

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields