Wat is een VCA checklist en waaruit bestaat deze?
VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. Maar wat houdt die VCA checklist precies in? Je leest het in dit artikel.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlVCA is in eerste instantie in 1989 ontwikkeld voor de petrochemische sector. De jaren hierna volgden verschillende sectoren die ook met VCA aan de slag zijn gegaan. Bij de SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zijn inmiddels 23 verschillende brancheorganisaties, uit verschillende sectoren, aangesloten. De SSVV beheert de VCA-checklist. De VCA-checklist wordt voornamelijk gebruikt om aan te geven wat belangrijk is en het zorgt ervoor dat organisaties aan alle (VGM)-aspecten denken. Het vertelt dus niet tot in detail hoe een organisatie de veiligheid binnen hun organisatie moeten waarborgen. Wat je precies van de VCA checklist kunt verwachten, wat er allemaal in staat en wat een VCA audit checklist inhoudt, lees je in dit artikel!
Drie soorten VCA-certificering
Voordat we verder gaan naar waaruit de VCA-checklist bestaat, is het belangrijk om te weten dat er ‘drie smaken’ zijn voor VCA-bedrijfscertificering, namelijk:
- VCA* – Dit is de basisversie, bedoeld voor bedrijven die als onderaannemer optreden. Criteria: alle 23 mustvragen
- VCA** – Deze versie is bedoeld voor bedrijven die voornamelijk als hoofdaannemer optreden. Criteria: alle 27 mustvragen en minimaal vier van de acht aanvullende vragen.
- VCA-Petrochemie – De meest uitgebreide versie, bedoeld voor bedrijven in de petrochemische sector. Criteria: alle 22 VCA-petrochemie mustvragen en minimaal één van de twee aanvullende vragen.
Wat komt aan bod in de VCA-checklist?
- Beleid op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM)
- VGM organisatie en in welke mate de directie betrokken moet zijn.
- VGM- Risico beheer: Hierbij is het van belang om de risicovolle werkzaamheden binnen de organisatie in kaart te brengen en welke beheersmaatregel is/wordt getroffen om de risico’s in te perken.
- Opleidingen, voorlichtingen en instructie: Welke opleidingen zijn noodzakelijk om werkzaamheden uit te mogen voeren? En ontvangen medewerkers instructies en voorlichting over VGM-onderwerpen?
- Voorbereidingen op noodsituaties
- VGM-inspecties: Dit is een controle van de werkplek waarbij in grote lijnen wordt gekeken of de werkplek voldoet aan de veiligheids-, gezondheids- en milieueisen.
- Bedrijfsgezondheidszorg: Wat is er nodig om medewerkers veilig en gezond te laten werken?
- Aanschaf en keuringen van arbeidsmiddelen, PBM’s en overige materialen
- Het melden, registreren en onderzoeken van VGM-incidenten
- Inkoop van diensten
- VGM-projectplan
- VGM-bewustzijn
Je mag concluderen dat de checklist eigenlijk een handleiding, controle-instrument en naslagwerk in een is. Als organisatie weet je zeker dat je aan alle punten hebt gedacht als je de hoofdstukken van de VCA-checklist volgt.
De VCA audit-checklist
Wanneer je als organisatie alle stappen van de checklist hebt doorlopen wacht de ‘VCA audit checklist’. Nadat alle stappen van de VCA-checklist zijn doorlopen is het verplicht om een interne audit uit te (laten) voeren. Om vervolgens te certificeren dien je een Certificerende Instantie in te schakelen om een zogenaamde certificeringsaudit uit te voeren. Ook deze is verplicht.
De VCA interne audit is het eerste onderdeel van de VCA audit checklist. Deze interne audit is gericht op het verbeteren van de interne organisatie, waarbij het VCA-systeem wordt doorlopen en getoetst. Hierbij is het mogelijk om, waar nodig, nog aanpassingen te verrichten. De externe audit of certificeringsaudit wordt altijd uitgevoerd door een geaccrediteerde Certificerende Instantie (CI). Via deze audit kun je als organisatie aantonen dat je voldoet aan de eisen die zijn opgenomen in de VCA-checklist en dat wordt voldaan aan wet- en regelgeving. Het resultaat van de externe audit is, wanneer alles op orde is, een VCA Certificaat.
VCA certificeren?
Wil jij het VCA bedrijfscertificaat behalen en wil je hiervoor externe hulp inschakelen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan. We helpen je graag!
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlSamen de VCA checklist doorlopen?
Wij helpen je graag!
- Pragmatisch
- Deskundig
- Jarenlange ervaring