Wat is een LMRA en hoe voer je deze uit?

Wat is een LMRA en hoe voer je deze uit? Het antwoord lees je hier!

can-machineveiligheid-rie
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

De LMRA is een belangrijk onderdeel van het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie. Bij dagelijkse taken, handelingen of andere activiteiten komen geregeld risico’s om de hoek kijken die kunnen leiden tot verwondingen of ongevallen. Vaak zijn dit risico’s die eenvoudig verholpen kunnen worden door het uitvoeren van Taak Risico Analyses (TRA) of het invoeren van veiligheidsprocedures. Ondanks de voorbereidingen die genomen worden om een werkplek zo veilig mogelijk te maken, kan het zijn dat er dingen over het hoofd worden gezien. Hier komt een LMRA (Last Minute Risico-Analyse) om de hoek kijken. Wat dat precies is en hoe je het uitvoert vertellen we je in dit artikel!

*Transcriptie onderaan deze pagina

Wat is een LMRA?

Een LMRA is een korte risicobeoordeling die je uitvoert voordat je de werkplek betreedt en aan je werkzaamheden begint. Dit hoeft niet langer dan een minuut te duren en vraagt verder ook geen administratieve ballast. De risico’s beoordeel je op het gebied van VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu). Je checkt in principe of tijdens de voorbereiding alle nodige maatregelen zijn getroffen. Met behulp van een de LMRA herken je last minute nog eventuele gevaren en kan je hierop inspelen om zo veilig mogelijk te werk te gaan.

Het doel van de LMRA

Het doel van de LMRA is om risico’s weg te nemen en het bewustzijn over gezondheids- milieu– en veiligheidsrisico’s te verhogen. Dankzij de LMRA wordt de werkplek last minute gecontroleerd en worden eventuele risico’s vastgesteld. Deze kunnen dan, waar mogelijk, direct worden weggenomen. De risico’s binnen je organisatie worden met behulp van de LMRA dus nog beter geconstateerd en het aantal ongevallen binnen je organisatie neemt af.

Wie voert de LMRA uit?

Een LMRA wordt door je medewerkers zelf uitgevoerd voorafgaand aan de werkzaamheden die iemand gaat uitvoeren. De voordelen zijn tenslotte ook (voornamelijk) voor de werknemer zelf. Hij neemt waar nodig extra voorzorgsmaatregelen ter bevordering van zijn eigen veiligheid. Is het niet veilig? Dan worden de werkzaamheden ook niet gestart. Een gevaar of risico dat voor anderen ook van toepassing is, wordt dan natuurlijk ook doorgegeven aan de omgeving.

Hoe voer je een LMRA uit?

De basis van een LMRA ziet er als volgt uit:

  • Potentiële gevaren of risico’s identificeren die zich nog voordoen, ondanks de reeds genomen maatregelen. Wat zijn de risico’s? Wat zou je kunnen overkomen? Een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen:
    • Is er struikelgevaar in en rondom mijn werkgebied?
    • Is mijn werkruimte goed geventileerd?
    • Beschik ik over het juiste gekeurde materiaal (gereedschap bijv.)?
    • Brengen mijn werkzaamheden explosiegevaar/elektriciteitsgevaar met zich mee?
    • Weet ik wat te doen als er iets misgaat? (EHBO/BHV)
  • Bepalen van maatregelen om de risico’s uit de vorige stap weg te nemen/verminderen of aanvaardbaar te maken. Alle risico’s die je hebt geconstateerd ga je evalueren om hierop vervolgens de juiste maatregelen te nemen zodat je alsnog veilig aan het werk kunt.
  • Het uitvoeren van de maatregelen uit de vorige stap. Zorg ervoor dat je de juiste maatregelen treft voordat je aan je werkzaamheden begint. Denk bij deze maatregelen bijvoorbeeld aan:
    • Het plaatsen van pionnen;
    • Een controle van de werkvergunning;
    • Het volgen van werkprocedures;
    • Het parkeren van rijdend materiaal.

Is een LMRA verplicht?

Het uitvoeren van een LMRA is vanuit de VCA-norm (VGM Checklist Aannemers) verplicht. Volgens deze norm moet je als organisatie een procedure hebben waarin wordt geregistreerd wanneer, door wie en hoe een LMRA is uitgevoerd. Veelal is dit een onderdeel van de werkplekinspectie. Maak dit dus kenbaar bij je medewerkers! Tijdens de VCA-audit moet je namelijk kunnen aantonen dat je deze procedure hebt ingevoerd en je medewerkers dit ook daadwerkelijk uitvoeren in de praktijk. Met andere woorden: ondanks dat je de LMRA zelf niet vastlegt, is het wel belangrijk om je medewerkers aan te sporen om het vast te leggen tijdens de werkplekinspectie.

Download VCA Informatiegids

Transcriptie video: Wat is een LMRA en hoe voer je deze uit?

Wat is een LMRA en hoe voer je deze uit? In deze video leg ik het je uit. LRMA staat voor laatste minuut risicoanalyse en is in principe een laatste analyse of een beoordeling die je uitvoert voordat je aan het werk gaat. Hierbij kijk je naar de omgeving en welke risico’s er zijn zodat je veilig aan het werk kunt. De risico’s bepaal je op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). Het is een laatste check die je uitvoert voor het werk waarbij je kijkt of alle maatregelen die genomen om veilig te kunnen werken, daadwerkelijk aanwezig zijn. De LMRA wordt door de medewerker zelf op de werkplek uitgevoerd waardoor er geen administratieve ballast is. Zijn de maatregelen niet goed geïmplementeerd, wordt er dus ook niet veilig gewerkt en is het dus verstandig om de werkzaamheden niet te starten. Hoe voer je de LRMA uit? Dat gebeurt vaak in drie stappen. Stap 1 van de LMRA betreft het identificeren van de gevaren en risico’s na het nemen van de maatregelen. Denk hierbij aan het ventileren van een ruimte of op de hoogte zijn van de calamiteitenprocedure van de werkplek. Stap 2 is het bepalen van de maatregelen die je gaat treffen om erachter te komen wat het antwoord is op de vraag uit stap 1. Denk hierbij aan het contact opnemen met de contactpersoon op de werkplek of het openzetten van een raam. Stap 3 betreft het uitvoeren van maatregelen die je bedacht hebt in stap 2. Denk hierbij aan het plaatsen van een afzetting, het stilzetten van rijdend materiaal of het wegnemen van een bepaalde bron. Voor het behalen van een VCA bedrijfscertificering is het van belang om te controleren of een medewerker de LMRA heeft uitgevoerd op de werkplek Daarbij is het van belang om vooraf instructie te geven over hoe de LMRA wordt uitgevoerd. En om bijvoorbeeld tijdens een werkplekinspectie de bevindingen hiervan te controleren. Dit is dus een verplichte normeis. Op de website van CertificeringsAdvies Nederland hebben wij LMRA kaartjes als download beschikbaar. Download deze vooral en geef deze aan de medewerkers of neem contact met ons op voor eventuele vragen.

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA informatiegids

Download de handige gids en ontdek alles over VCA!

  • Alles over de VCA norm
  • Een handig VCA stappenplan
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields