Wat is de rol van de PDCA Cyclus in de opbouw van de ISO 9001:2015 norm?

De PDCA Cyclus vormt een belangrijk onderdeel van de ISO 9001 norm, je leest er alles over in deze blog.

ISO-certificering-behalen
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Wanneer je met de ISO 9001:2015 norm aan de slag gaat binnen je organisatie, krijg je er ongetwijfeld mee te maken; de PDCA-cyclus. PDCA staat voor Plan, Do, Check, Act  (zie Figuur 1) en is een belangrijke methode die inhoudelijk sterk in de ISO 9001:2015 norm en zelfs in de structuur van de norm zit verweven. Tijdens het opzetten van je kwaliteitsmanagementsysteem (= een kwaliteitssysteem om je organisatie mee te managen) zal deze PDCA-cyclus daarom al snel naar voren komen. Het voordeel van deze cyclus is dat een continue verbetering van jouw organisatie kan worden gerealiseerd, mits natuurlijk de afspraken goed worden geborgd.

Het Deming wheel bestaat uit het Plan-Do-Check-Act concept (PDCA).

 • Plan: Hierbij wordt gekeken naar de huidige werkzaamheden. Je ontwikkelt een plan van aanpak voor verbetering van de huidige werkzaamheden. Daar hang je tevens doelstellingen aan.
 • Do: Je gaat de geplande verbeteracties daadwerkelijk uitvoeren. Zorg ervoor dat je het resultaat ervan kunt meten.
 • Check: Door het resultaat dat je meet te analyseren en te vergelijken met de eerdere situatie kun je deze toetsen aan de hand van vastgestelde doelstellingen.
 • Act: Je kunt de resultaten bijstellen en verder optimaliseren.

PDCA Cyclus ISO 9001:2015

Misschien weet je het niet, maar je hebt op dit moment ook al een managementsysteem; immers wordt je organisatie op dit moment ook al gemanaged. De ISO 9001:2015 norm vraagt je enkel om als organisatie een aantal zaken goed onder de loep te nemen en hier ook iets in je organisatie mee te doen, mits het relevant is. De kans bestaat dat je dus al veel doet conform de eisen uit de ISO 9001:2015 norm. Onderstaand worden de stappen van het ISO 9001:2015 traject verder toegelicht en wordt duidelijk welke belangrijke rol de PDCA-cyclus hierin speelt.

New call-to-action

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Meer over ISO 9001?

Download de handige infogids.

 • Contextanalyse uitleg
 • Al ruim 3.000 keer gedownload

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields