Wat is de Energie audit (EED)?

Met het opstellen van de EED Energiebalans zet je een belangrijke stap in het verduurzamen van je onderneming. Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is de Energie audit (EED)
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

De Europese Energy Efficiency Richtlijn, afgekort als EED is in het leven geroepen om energiebesparing binnen organisaties te stimuleren. Door het opstellen van de EED-rapportage krijg je als organisatie meer inzicht in je verbruik en verspilling waardoor je duidelijk inzichtelijk krijgt met welke maatregelen je de organisatie kunt verduurzamen. In dit artikel zoomen we verder in op de vraag; Wat is de Energie audit (EED)?

Wat is de Energie audit (EED)?

In 2012 is door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) de Europese Energie Efficiency Richtlijn (EED) vastgesteld. Het doel is om grote bedrijven gezamenlijk minder energie te laten verbruiken en hiermee bij te dragen aan het doel om het totale energieverbruik in Europa terug te dringen met 20%. Naast dat de EED Rapportage voor veel organisaties een handig hulpmiddel is zijn veel grote organisaties verplicht om (periodiek) een energiebesparingsonderzoek uit te (laten) voeren. De uitkomsten hiervan vormen de EED Rapportage.

Ben je EED plichtig?

Je dient verplicht de EED rapportage op te stellen als je voldoet aan onderstaande richtlijnen;

  • Wanneer je organisatie bestaat uit 250 fte of meer inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen; of
  • Een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een balanstotaal van meer dan €43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Let op: er zijn ook enkele uitzonderingen en vrijstellingen, onze adviseur kan je hier meer over vertellen.

De Energie Audit Rapportage

Wanneer je als bedrijf EED plichtig bent dien je z.s.m. de EED rapportage op te stellen. Het opstellen van deze rapportage wordt ook wel de energie-audit genoemd. Door het uitvoeren van de energie-audit worden de energiestromen in detail in kaart gebracht. Vervolgens breng je de besparingsmaatregelen in kaart en beschrijf je te verwachten effecten daarvan. Je kunt hierbij denken aan het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties inclusief het vervoer en de warmte. Een belangrijke richtlijn hierbij is dat je de maatregelen uitvoert binnen de beschreven termijnen in de rapportage.

Zodra de rapportage compleet is dien je deze in bij de gemeente via het e-Loket. De gemeente zal vervolgens de rapportage beoordelen. Naar aanleiding van je ingezonden rapportage kan de gemeente of omgevingsdienst aanvullende vragen hebben of een controlebezoek willen afleggen. Omdat de EED een verplichting is kan er een boete volgen wanneer je niet op tijd rapporteert in het eLoket. Daarmee wordt de EED-auditplicht overigens niet ‘afgekocht’: je moet voldoen aan de auditplicht en alsnog het rapport indienen.

LET OP: Heb je meerdere vestigingen? Dan dien je per vestiging een EED rapport in te dienen.

Offerte aanvragen algemeen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields