Wat is de CSDDD en wat is het verschil tussen de CSRD en CSDDD?

De nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn, de CSDDD, is onlangs aangenomen. Wat de CSDDD precies is en wat het verschil is met de CSRD lees je in dit artikel!

Wat is de CSDDD?
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

In maart 2024 is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) in werking getreden, nadat een meerderheid van de EU-landen instemde met de komst van deze nieuwe wet op het gebied van duurzaamheid. De wet kan worden gezien als een aanvulling op de eerder gepubliceerde CSRD-richtlijn en zal voor veel bedrijven van toepassing zijn. Evenals de EED audit en EcoVadis. Wat de CSDDD precies is en wat het verschil is tussen de CSRD en de CSDDD vertel ik je in dit blogartikel.

Wat is de CSDDD?

Wat is de CSDDD? Goede vraag! De CSDDD zorgt ervoor dat organisaties verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de schade die, tijdens de bedrijfsactiviteiten, wordt toegedaan op mensrechten en milieu. Hierbij gaat het om de schade die ontstaat in de gehele waardeketen. Het kan hierbij gaan om schendingen van mensenrechten en om milieuvervuiling door zowel leveranciers, onderaannemers als fabrikanten. De CSDDD verplicht organisaties om de gehele waardeketen in kaart te brengen en risicoanalyses op het gebied van mens en milieu uit te voeren bij elke schakel in de waardeketen. In het geval zich ergens misstanden of ernstige risico’s voordoen, ben je als organisatie verplicht om passende maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren, jij bent immers medeverantwoordelijk.

Indien niet wordt voldaan aan de CSDDD richtlijn kunnen er sancties worden gelegd op jouw organisatie.

Wat is het doel van CSDDD?

Het doel van de wet is, zoals gezegd, organisaties verantwoordelijk maken voor de schendingen van mensenrechten en de milieuvervuiling die plaatsvindt tijdens hun bedrijfsactiviteiten. Vaak zijn er namelijk zoveel organisaties en onderaannemers betrokken bij bedrijfsprocessen, dat een grote organisatie hier zelf amper meer weet van heeft. Dit leidt er vaak toe dat bepaalde schakels in de waardeketen ongestoord hun gang kunnen gaan en er regelmatig op grote schaal mensenrechten worden geschonden en er milieuvervuiling plaatsvindt, zonder dat iemand hier verantwoordelijk voor wordt gehouden. Doordat organisaties nu gedwongen worden om hun gehele waardeketen in kaart te brengen en te analyseren, hoopt de Europese Unie dat er minder mensenrechten worden geschonden en er minder belasting van het milieu plaatsvindt.

Wat is het verschil tussen CSRD en CSDDD?

Het verschil tussen de CSRD en de CSDDD is dat de CSRD organisaties verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu en de CSDDD ervoor zorgt dat organisaties daadwerkelijk actie gaan ondernemen om de negatieve impact tegen te gaan. De CSRD is dus in feite een rapportagestandaard en de CSDDD zet organisatie aan tot handelen. De CSDDD kan dus gezien worden als een verlengstuk van de CSRD.

CSDDD voor wie en wanneer?

Organisaties binnen de Europese Unie krijgen twee jaar de tijd om de CSDDD richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Vervolgens zal de CSDDD als volgt van toepassing worden:

 • In 2027 zijn de eerste organisaties aan de beurt. Het betreft alle bedrijven die over meer dan 5000 medewerkers beschikken en een omzet genereren van minstens 1,5 miljard euro.
 • Vanaf 2028 gaat de CSDDD gelden voor bedrijven met meer dan 3000 werknemers en een jaaromzet van minstens €900 miljoen.
 • Tot slot zullen in 2029 alle bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een omzet van minstens 450 miljoen euro de CSDDD richtlijn moeten naleven.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel was van toepassing op meer organisaties, maar mede dankzij druk vanuit het bedrijfsleven, is de wet aangepast naar bovenstaande doelgroep.

CSDDD en MKB

De CSDDD zal dus hoofdzakelijk gelden voor grote organisaties. Dit betekent echter niet dat je als MKB bedrijf niks gaat merken van de CSDDD. Als je namelijk samenwerkt met organisaties die wel moeten voldoen aan de richtlijn, dan kunnen deze organisaties jouw benaderen om inzicht te geven in jullie manier van werken en in welke mate jullie hierbij rekening houden met mensenrechten en het milieu. Je kan je daarom alvast goed voorbereiden als MKB bedrijf door deze informatie alvast te verzamelen en eventuele schadelijke activiteiten te identificeren en elimineren.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de CSDDD, CSRD of milieu en duurzaamheid in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met duurzaamheid?

Ontdek hoe de partner in certificeren jou kan ondersteunen!

 • Ervaren adviseurs
 • Jouw organisatie staat centraal
 • ideale ondersteuning

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields