Wat is de CO2 Prestatieladder?

CO2-uitstoot reduceren? Dat kan met behulp van de CO2 Prestatieladder.

Wat is de CO2 prestatieladder?
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Er komt steeds meer aandacht voor duurzaam ondernemen. Eén van de speerpunten binnen duurzaam ondernemen is reductie van de CO2-uitstoot. Wanneer je daar als organisatie mee aan de slag wilt, kom je al snel de CO2 Prestatieladder tegen. Dit is een duurzaamheidsinstrument dat ingezet kan worden als hulpmiddel bij het verminderen van de CO2-emissie. In dit artikel vertellen we je meer over de CO2 Prestatieladder, de wettelijke verplichtingen en geven we een aantal praktische tips voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Wat is de CO2 Prestatieladder?

De CO2 Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties helpt om inzicht te krijgen in het energieverbruik en de CO2-emissie. Het doel van de CO2 Prestatieladder is reductie van de CO2-uitstoot, wat uiteraard hand in hand gaat met besparing op de energiekosten.

De CO2 Prestatieladder bestaat uit vijf treden: trede 1 t/m trede 5.

  • Bij trede 1 t/m trede 3 ligt de focus van de organisatie op CO2-reductie van de eigen bedrijfsvoering (dus eigen organisatie en projecten);
  • Bij trede 4 en trede 5 wordt er, samen met partners, ook gekeken naar CO2-reductie van de hele keten en sector.

Wanneer je als organisatie gecertificeerd bent voor een trede van de CO2 Prestatieladder, kan het zo zijn dat je profiteert van een gunningvoordeel in het aanbestedingsproces. Gecertificeerde organisaties krijgen in bepaalde gevallen namelijk korting op de inschrijfprijs bij aanbestedingen. Die korting gaat gepaard met de hoogte van de trede op de Ladder die men behaald heeft.

Meer weten over de CO2 Prestatieladder? Bekijk dan onze CO2 Prestatieladder adviespagina.

Is de CO2 Prestatieladder verplicht?

Op dit moment geldt er nog geen wettelijke verplichting en dus is de CO2 Prestatieladder niet verplicht. Dat gezegd hebbende, heeft de overheid wel ambitieuze doelen met betrekking tot milieu en duurzaamheid. Eén van die doelen is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Voor 2030 moet Nederland de helft minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dat zelfs 95% zijn. In het Klimaatakkoord staan allerlei maatregelen die sectoren de komende tien jaar nemen om de doelen van de CO2-reductie te halen.

Er zijn momenteel veel financierings- en subsidiemogelijkheden vanuit de overheid om verduurzamen binnen organisaties te stimuleren. Doordat deze mogelijkheden er momenteel zijn is het dus een goed moment om in te stappen. Als straks de helft van de bedrijven al over de streep is gaan subsidies natuurlijk wegvallen en moeten organisaties investeringen uit eigen zak betalen.

Ondanks dat de CO2 Prestatieladder nog geen wettelijke verplichting is, zie je wel dat de wet- en regelgeving omtrent milieu en CO2-uitstoot steeds strenger wordt. Zo gaat de overheid bijvoorbeeld strenger handhaven op de energiebesparingsplicht, zijn er aangescherpte regels voor energie-labels voor kantoorpanden etc. Dit zal de aankomende jaren alleen maar toenemen.

Hoe realiseer je een CO2-reductie als bedrijf?

De CO2 Prestatieladder is zoals gezegd een handig hulpmiddel waarmee je de energieprestaties van je organisatie kunt verbeteren. De vraag die vaak gesteld wordt is hoe je als bedrijf de CO2-uitstoot kunt reduceren? Dat kan o.a. door:

  • Energiebesparingen;
  • Duurzamer inkopen;
  • Vergroening van vervoer;
  • Zuiniger omgaan met grondstoffen.

Wanneer je als organisatie focust op energiebesparingen dan zie je dat een paar kleine aanpassingen al snel resultaat opleveren. Zo kun je hier bijvoorbeeld denken aan het uitschakelen van apparaten wanneer ze niet gebruikt worden (bijvoorbeeld in de nacht), isolatie van ramen en deuren, energiezuinig printen, apparaten met een groen energielabel of het gebruik van energie-efficiëntie technologie etc. Die besparingen zijn ook al snel aantoonbaar als je focust op duurzame inkoop. Bovendien, als je organisatie gecertificeerd is voor de CO2 Prestatieladder ben je zelf natuurlijk ook een aantrekkelijke leverancier.

Vanuit vergroening van vervoer kun je denken aan overstappen op elektrisch rijden, het stimuleren van thuiswerken, videocalls, reizen met het OV en/of fietsen. Door slimmer met het vervoer en bedrijfsreizen om te gaan, bespaar je al snel veel energie(kosten). Dat geldt tot slot ook als je focus legt op zuiniger omgaan met grondstoffen en materialen. Denk daarbij aan reparatie en recycling. Geef bijvoorbeeld apparaten een tweede leven. Daarnaast kun je besparen op afval door hier slimmer mee om te gaan, maar bijvoorbeeld ook door afval beter te scheiden.

Aan de slag met milieumanagement? Denk dan eens aan ISO 14001. Meer lezen? De belangrijkste ISO 14001 certificering eisen!

Start vandaag nog: bepaal je CO2 footprint

Wanneer je aan de slag wilt met de reductie van de CO2-uitstoot binnen je organisatie dan kan de CO2 Prestatieladder een handig instrument zijn. Wanneer je als organisatie wilt certificeren voor de CO2 Prestatieladder dan is het van belang dat de volledige CO2-uitstoot van de organisatie in kaart wordt gebracht en dat hieraan doelstellingen en maatregelen worden gekoppeld.

Alvorens je aan de slag gaat met het treffen van energiebesparende maatregelen is het handig om te weten waar de organisatie op dit moment staat. Waar wordt de meeste CO2-uitstoot gerealiseerd? Om dat te bepalen is het aan te raden om te starten met een 0-meting waarbij je de CO2 footprint meet. Vervolgens kun je van daaruit besparende maatregelen treffen die gericht zijn op verminderen van de CO2-uitstoot.

Wil je vandaag nog starten met implementatie van de CO2 Prestatieladder en kun je daarbij ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!

New call-to-action

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Start vandaag nog met verduurzamen!

Download de infogids Duurzaam Ondernemen

  • Inzicht in relevante wet- en regelgeving
  • De noodzaak van verduurzamen
  • Een handig stappenplan

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields