Wat is de BRC norm voor voedselveiligheid en wat zijn de eisen?

De BRC norm, of officieel BRCG norm voor voedselveiligheid: wat is het en wat zijn de eisen? Je leest het in dit artikel.

wat is BRC
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Wat is BRC? BRC Global Standards is een verzameling van voedselveiligheidsnormen die gericht zijn op organisaties in de toeleveringsketen naar retailers/supermarkten. De norm stelt eisen aan organisaties die levensmiddelen produceren met betrekking tot voedselveiligheid en kwaliteit. In dit artikel leggen we uit wat BRC precies is, wat de eisen zijn en waarom en hoe je er als organisatie voor kunt certificeren.

Wat is BRC?

Wanneer er over BRC wordt gesproken, dan wordt daarmee doorgaans de BRC Food Safety norm bedoeld. De verzameling normen heeft in 2019 een naamswijziging ondergaan: officieel heet de norm tegenwoordig ‘BRCGS’, wat staat voor British Retail Consortium Global Standards. In de dagelijkse praktijk is het echter gangbaar om de term BRC te hanteren.

BRC is in 1998 ontwikkeld door de Britse brancheorganisatie voor detailhandelaren ter bescherming van de consument, verbetering van de productveiligheid en het terugdringen van afval, klachten en recalls van producten. Het is uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit.

Voor wie is BRC bedoeld?

De BRC Food Safety norm is specifiek van toepassing voor organisaties die zich richten op:

 • Voedselproductie;
 • Voedselverwerking;
 • Voedselbewerking;
 • Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen.

BRC is oorspronkelijk bedacht door retailers in Engeland. Wanneer je als organisatie dus met retailers uit Engeland samenwerkt, wordt er vaak geëist dat je in het bezit bent van een BRC certificaat. Ook in Nederland wordt het certificaat geaccepteerd door grote retailers.

Waaruit bestaat de BRC checklist?

De BRC norm voor Food Safety stelt eisen aan het HACCP-systeem, het kwaliteitsmanagementsysteem en aan het basisvoorwaardenprogramma van producenten van levensmiddelen. De BRC norm is als volgt opgebouwd qua eisen:

 • Betrokkenheid van het management;
 • Een HACCP-voedselveiligheidsplan;
 • Voedselveiligheid en kwaliteitsbeleid;
 • Vestigingsnormen;
 • Product- en procesbeheersing;
 • Personeel (opleiding en persoonlijke hygiëne van medewerkers).

Sinds enkele jaren wordt er ook geëist dat er een Food Defense plan is opgesteld.

De basis van de BRC Food Safety norm is hetzelfde als bij andere normen op het gebied van voedselveiligheid zoals ISO 22000 en FSSC 22000. Het draait erom dat je een HACCP-voedselveiligheidsplan hebt en dat je basisvoorwaardenprogramma op orde is. De eisen die vanuit BRC worden gesteld zijn echter net wat specifieker en minder interpretabel: er wordt exact gezegd wat je als organisatie moet doen. De BRC voedselveiligheidsstandaard is namelijk opgebouwd uit een checklist.

Wanneer je als organisatie wilt certificeren, dan worden alle elementen uit de BRC checklist, die bestaat uit meer dan 300 controlepunten verdeeld over 12 fundamentals, getoetst. Die fundamentals worden ook wel de ‘kerneisen van BRC’ genoemd en bestaan uit de volgende elementen:

 • Betrokkenheid van het management;
 • Continue verbetering van de werkwijzen;
 • Het voedselveiligheidsplan;
 • Interne audits;
 • Beheer van grondstoffen- en verpakkingsleveranciers;
 • Corrigerende en preventieve maatregelen;
 • Traceerbaarheid;
 • Lay-out, productstroom en -scheiding;
 • Orde, netheid en hygiëne;
 • Allergenenmanagement;
 • Operationele beheersing;
 • Etikettering en controle van de verpakking;
 • Training.

Wanneer je jezelf laat auditeren om te kunnen certificeren voor de BRC norm, dan wordt er op deze kerneisen getoetst. Mocht blijken dat er tekortkomingen zijn op deze fundamentals, dan wordt er niet overgegaan op certificering.

Welke BRC certificaat niveaus zijn er en hoe werkt de BRC audit?

Het BRC certificaat kent verschillende niveaus. Zo is er sprake van BRC certificaat niveau AA, A, B, C of D. Het is van belang dat alle BRC eisen, ofwel de 12 fundamentals uit de BRC checklist waarop wordt geaudit, worden beoordeeld met een score AA, A of B om succesvol te certificeren. Dat bepaalt ook weer wanneer de volgende audit plaatsvindt.

Wat is BRC Food 8?

Momenteel wordt wereldwijd BRC Food 8 gebruikt, wat staat voor versie 8 van de BRC norm. BRC 8 is erkend door het GFSI. Eén van de belangrijkste voordelen van BRC 8 is de praktische en laagdrempelige stap voor stap aanpak die wordt gehanteerd bij implementatie van de risicobeheersing voor voedselveiligheid. Dat zorgt er ook voor dat de drempel voor BRC certificering een stuk lager is wanneer je als organisatie de risicobeheersing al een heel eind op orde hebt.

Waarom BRC behalen?

De belangrijkste reden voor veel organisaties om een BRC certificaat te behalen is omdat het wordt geëist vanuit een opdrachtgever. Voordat je als organisatie overgaat tot implementatie van BRC is het allereerst goed om te kijken of dit wel het certificaat is dat, zowel nu als in de nabije toekomst, het best passend is voor je organisatie. Daarnaast is het belangrijk om te checken of je als organisatie gecertificeerd kunt worden voor de norm. Het zou zonde zijn als je straks al veel tijd en energie in de implementatie hebt gestoken en daarna blijkt dat het toch niet het best passende certificaat is of juist problemen oplevert richting certificering.

Wanneer je ervoor kiest om het wereldwijd geaccepteerde en door het GFSI erkende BRC certificaat voor voedselveiligheid te behalen, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:

 • Het certificaat heeft commerciële waarde;
 • Je voldoet aan de eisen van veel retailers (en opdrachtgevers);
 • Aantoonbare borging van voedselveiligheid;
 • Continu verbetermanagement;
 • Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
 • Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.).

Wat is BRC is duidelijk, maar waar begin ik?

In dit blog is ingegaan op de vraag ‘wat is BRC’ en is vanalles verteld over de norm en de eisen van de norm. Heb je na het lezen van dit blog over BRC Food Safety of een BRC norm die van toepassing is op andere gebieden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Offerte aanvragen

Transcriptie video: BRC, IFS of FSSC 22000: welke voedselveiligheidsstandaard kies je?

BRC, IFS en FSSC 22000. Allemaal bekende voedselveiligheidsnormen. Maar hoe weetje nou welke het beste bij jou past? In deze video neem ik jou mee om te bepalen welke keuze je kunt maken. Alle genoemde certificaten kunnen van toepassing zijn op producenten van levensmiddelen. Vaak is het zo dat je een eis krijgt van de opdrachtgever of een retailer waarbij het niet altijd vanzelfsprekend is dat je ook daadwerkelijk voor die specifieke certificering moet gaan. Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar je eigen activiteiten en om van daaruit te bepalen voor welke norm je kiest. Om de juiste keuze te maken voor welke norm het beste bij je past kun je dat aan de hand van een aantal vragen vaststellen. Ten eerste: wat is de reden dat je voor een bepaald certificaat wilt gaan? Ten tweede: Welke opdrachtgevers heb je mee te maken en wat zijn voor hun belangrijk eisen om aan te voldoen? Ten derde: sluit de norm waar je voor kiest aan op de toekomstplannen en ambities van de organisatie? Ten vierde: kun je als organisatie überhaupt wel voldoen aan de eisen uit de norm? En mogelijk vijfde vraag die je zelf zou kunnen beantwoorden is of er een commerciële waarde aan en bepaalde certificering vastzit. Het kan namelijk nuttig zijn om te kijken waar je afzetmarkt is, in welk land deze zich begeeft en in welk land het certificaat het meeste waard is.  Als we kijken naar de verschillen tussen alle drie de normen kun je eigenlijk spreken van een tweedeling. Enerzijds BRC en IFS, anderzijds FSSC 22000. BRC en IFS zijn wat dwingender opgesteld. Daar zijn het harde criteria waar je aan moet voldoen. Dat kan een voordeel zijn. Anderzijds: de FSSC 22000 geeft veel meer ruimte om je eigen invulling te geven aan bepaalde normeisen. FSSC 22000 is ook gebaseerd op de ISO-structuur waarin dat vaker voorkomt. De uitgebreide verschillen van deze drie normen lees je via de link in de beschrijving van deze video.  Naast de drie belangrijkste verschillen die ik zojuist heb opgesomd, is er ook een hele belangrijke overeenkomst. Alle drie de normen zijn GFSI-erkend. Dat wil zeggen dat ze wereldwijd geaccepteerd worden en dat het ook de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft. Vaak is dit een belangrijke voorwaarde voor een opdrachtgever. Wil je meer weten over voedselveiligheid of heb je hulp nodig bij het implementeren van BRC, IFS of FSSC 22000? Neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door te bellen of door een aanvraagformulier in te vullen via de website.

Transcriptie video: BRC, IFS of FSSC 22000: welke voedselveiligheidsstandaard kies je?

BRC, IFS en FSSC 22000. Allemaal bekende voedselveiligheidsnormen. Maar hoe weetje nou welke het beste bij jou past? In deze video neem ik jou mee om te bepalen welke keuze je kunt maken. Alle genoemde certificaten kunnen van toepassing zijn op producenten van levensmiddelen. Vaak is het zo dat je een eis krijgt van de opdrachtgever of een retailer waarbij het niet altijd vanzelfsprekend is dat je ook daadwerkelijk voor die specifieke certificering moet gaan. Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar je eigen activiteiten en om van daaruit te bepalen voor welke norm je kiest. Om de juiste keuze te maken voor welke norm het beste bij je past kun je dat aan de hand van een aantal vragen vaststellen. Ten eerste: wat is de reden dat je voor een bepaald certificaat wilt gaan? Ten tweede: Welke opdrachtgevers heb je mee te maken en wat zijn voor hun belangrijk eisen om aan te voldoen? Ten derde: sluit de norm waar je voor kiest aan op de toekomstplannen en ambities van de organisatie? Ten vierde: kun je als organisatie überhaupt wel voldoen aan de eisen uit de norm? En mogelijk vijfde vraag die je zelf zou kunnen beantwoorden is of er een commerciële waarde aan en bepaalde certificering vastzit. Het kan namelijk nuttig zijn om te kijken waar je afzetmarkt is, in welk land deze zich begeeft en in welk land het certificaat het meeste waard is.  Als we kijken naar de verschillen tussen alle drie de normen kun je eigenlijk spreken van een tweedeling. Enerzijds BRC en IFS, anderzijds FSSC 22000. BRC en IFS zijn wat dwingender opgesteld. Daar zijn het harde criteria waar je aan moet voldoen. Dat kan een voordeel zijn. Anderzijds: de FSSC 22000 geeft veel meer ruimte om je eigen invulling te geven aan bepaalde normeisen. FSSC 22000 is ook gebaseerd op de ISO-structuur waarin dat vaker voorkomt. De uitgebreide verschillen van deze drie normen lees je via de link in de beschrijving van deze video.  Naast de drie belangrijkste verschillen die ik zojuist heb opgesomd, is er ook een hele belangrijke overeenkomst. Alle drie de normen zijn GFSI-erkend. Dat wil zeggen dat ze wereldwijd geaccepteerd worden en dat het ook de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft. Vaak is dit een belangrijke voorwaarde voor een opdrachtgever. Wil je meer weten over voedselveiligheid of heb je hulp nodig bij het implementeren van BRC, IFS of FSSC 22000? Neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door te bellen of door een aanvraagformulier in te vullen via de website.

Wat is HACCP oftewel HACCP in de volksmond? Wat kun je ermee? En hoe stel je een HACCP plan op? In deze video ga ik jou dat vertellen! HACCP is een systeem wat de basis vormt voor elke GFSI-norm. Het is een wereldwijde systematiek die zowel de veiligheidsrisico’s in kaart brengt en ook de beheersmaatregelen borgt. HACCP is verplicht, want het is een onderdeel van de geldende Europese wet- en regelgeving. Dus ben jij bezig met het produceren van voedsel, dan heb je al een HACCP systeem in je organisatie nodig. Om de stap te maken naar een GFSI norm is dus relatief klein aangezien er als het goed is al een uitgebreide HACCP systematiek aanwezig is in de organisatie. Een veelgestelde vraag die ik krijg is of de HACCP te certificeren valt voor een organisatie. Het antwoord daarop is nee. Dat is niet meer het geval. Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om je alleen op HACCP te laten certificeren. Het is nu juist een belangrijk onderdeel van een GFSI norm of de ISO 22000. GFSI normen dat zijn BRC, IFS en FSSC 22000. Wanneer je met een HACCP plan aan de slag gaat dan kun je uitgaan van 7 principes. De eerste twee principes leggen de basis. De overige vijf principes zijn vooral in de uitvoering en toepassing van beheersmaatregelen. Stap 1 voer een gevarenanalyse uit. Stap 2 bepaal kritische controlepunten. Stap 3 stel kritische limieten vast. Stap 4 stel monitoringsprocedures vast. Stap 5 stel corrigerende maatregelen op. Stap 6 stel verificatieprocedures vast. En ten slotte stap 7 stel registratie- en documentatieprocedures vast. Wil je meer weten over deze zeven stappen? Klik dan op de link in de beschrijving van deze video en lees de toelichting op elke stap. De gevarenanalyse is een belangrijk onderdeel van het HACCP plan. Je brengt zowel intern als extern de grootste risico’s in kaart. En je stelt daar vervolgens de juiste en relevante beheersmaatregelen tegenover. Om voedselveiligheid goed geborgd te krijgen in de organisatie door middel van dit HACCP plan is het bewustzijnsniveau van je medewerkers ook een zeer belangrijk onderdeel hiervan. HACCP schrijft ook voor dat je medewerkers getraind en goed onderlegd bezig moeten zijn in de organisatie. Dat wil zeggen dat ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken over hoe om te gaan met de producten. Om dit te bereiken kun je periodiek een HACCP training geven als organisatie. Dat kun je zelf inrichten. Uiteraard kunnen wij je daar ook in ondersteunen en hebben we daar binnen onze Academy een trainingsprogramma voor. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je ondersteuning nodig bij het inrichten van een HACCP plan? Neem dan vooral contact op met ons kantoor of vul een aanvraagformulier in via onze website. Bedankt voor het kijken weer en mocht je meer willen weten over de materie of over andere voedselveiligheidsnormen kijk dan vooral even rond op onze website.

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Hulp nodig met voedselveilig werken?

Kom ik contact met dé partner in certificeren!

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields