Wat is BRC en wat zijn de eisenWat is BRC? BRC Global Standards is een verzameling van voedselveiligheidsnormen die gericht zijn op organisaties in de toeleveringsketen naar retailers/supermarkten. De norm stelt eisen aan organisaties die levensmiddelen produceren met betrekking tot voedselveiligheid en kwaliteit. In dit artikel leggen we uit wat BRC precies is, wat de eisen zijn en waarom en hoe je er als organisatie voor kunt certificeren.

Wat is BRC?

Wanneer er over BRC wordt gesproken, dan wordt daarmee doorgaans de BRC Food Safety norm bedoeld. De verzameling normen heeft in 2019 een naamswijziging ondergaan: officieel heet de norm tegenwoordig ‘BRCGS’, wat staat voor British Retail Consortium Global Standards. In de dagelijkse praktijk is het echter gangbaar om de term BRC te hanteren.

Meer weten over ISO 22000?

Wil je meer weten over ISO 22000 en/of FSSC 22000? Download dan geheel vrijblijvend onze handige whitepaper over Voedselveiligheid. Daarin vertellen we je alles over dit thema en de bijbehorende normen.

Meer informatie

Mockup Voedselveiligheid whitepaper

BRC is in 1998 ontwikkeld door de Britse brancheorganisatie voor detailhandelaren ter bescherming van de consument, verbetering van de productveiligheid en het terugdringen van afval, klachten en recalls van producten. Het is uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit.

Voor wie is BRC bedoeld?

De BRC Food Safety norm is specifiek van toepassing voor organisaties die zich richten op:

  • Voedselproductie;
  • Voedselverwerking;
  • Voedselbewerking;
  • Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen.

BRC is oorspronkelijk bedacht door retailers in Engeland. Wanneer je als organisatie dus met retailers uit Engeland samenwerkt, wordt er vaak geëist dat je in het bezit bent van een BRC certificaat. Ook in Nederland wordt het certificaat geaccepteerd door grote retailers.

Waaruit bestaat de BRC checklist?

BRC normDe BRC norm voor Food Safety stelt eisen aan het HACCP-systeem, het kwaliteitsmanagementsysteem en aan het basisvoorwaardenprogramma van producenten van levensmiddelen. De BRC norm is als volgt opgebouwd qua eisen:

  • Betrokkenheid van het management;
  • Een HACCP-voedselveiligheidsplan;
  • Voedselveiligheid en kwaliteitsbeleid;
  • Vestigingsnormen;
  • Product- en procesbeheersing;
  • Personeel (opleiding en persoonlijke hygiëne van medewerkers)

Sinds enkele jaren wordt er ook geëist dat er een Food Defense plan is opgesteld.

De basis van de BRC Food Safety norm is hetzelfde als bij andere normen op het gebied van voedselveiligheid zoals ISO 22000 en FSSC 22000. Het draait erom dat je een HACCP-voedselveiligheidsplan hebt en dat je basisvoorwaardenprogramma op orde is. De eisen die vanuit BRC worden gesteld zijn echter net wat specifieker en minder interpretabel: er wordt exact gezegd wat je als organisatie moet doen. De BRC voedselveiligheidsstandaard is namelijk opgebouwd uit een checklist.

Wanneer je als organisatie wilt certificeren, dan worden alle elementen uit de BRC checklist, die bestaat uit meer dan 300 controlepunten verdeeld over 12 fundamentals, getoetst. Die fundamentals worden ook wel de ‘kerneisen van BRC’ genoemd en bestaan uit de volgende elementen:

  • Betrokkenheid van het management;
  • Continue verbetering van de werkwijzen;
  • Het voedselveiligheidsplan;
  • Interne audits;
  • Beheer van grondstoffen- en verpakkingsleveranciers;
  • Corrigerende en preventieve maatregelen;
  • Traceerbaarheid;
  • Lay-out, productstroom en -scheiding;
  • Orde, netheid en hygiëne;
  • Allergenenmanagement;
  • Operationele beheersing;
  • Etikettering en controle van de verpakking;
  • Training.

Wanneer je jezelf laat auditeren om te kunnen certificeren voor de BRC norm, dan wordt er op deze kerneisen getoetst. Mocht blijken dat er tekortkomingen zijn op deze fundamentals, dan wordt er niet overgegaan op certificering.

Welke BRC certificaat niveaus zijn er en hoe werkt de BRC audit?

Het BRC certificaat kent verschillende niveaus. Zo is er sprake van BRC certificaat niveau AA, A, B, C of D. Het is van belang dat alle BRC eisen, ofwel de 12 fundamentals uit de BRC checklist waarop wordt geaudit, worden beoordeeld met een score AA, A of B om succesvol te certificeren. Dat bepaalt ook weer wanneer de volgende audit plaatsvindt:

Wat is BRC Food 8?

Momenteel wordt wereldwijd BRC Food 8 gebruikt, wat staat voor versie 8 van de BRC norm. BRC 8 is erkend door het GFSI. Eén van de belangrijkste voordelen van BRC 8 is de praktische en laagdrempelige stap voor stap aanpak die wordt gehanteerd bij implementatie van de risicobeheersing voor voedselveiligheid. Dat zorgt er ook voor dat de drempel voor BRC certificering een stuk lager is wanneer je als organisatie de risicobeheersing al een heel eind op orde hebt.

Waarom BRC behalen?

BRC normvariantenDe belangrijkste reden voor veel organisaties om een BRC certificaat te behalen is omdat het wordt geëist vanuit een opdrachtgever. Voordat je als organisatie overgaat tot implementatie van BRC is het allereerst goed om te kijken of dit wel het certificaat is dat, zowel nu als in de nabije toekomst, het best passend is voor je organisatie. Daarnaast is het belangrijk om te checken of je als organisatie gecertificeerd kunt worden voor de norm. Het zou zonde zijn als je straks al veel tijd en energie in de implementatie hebt gestoken en daarna blijkt dat het toch niet het best passende certificaat is of juist problemen oplevert richting certificering.

Wanneer je ervoor kiest om het wereldwijd geaccepteerde en door het GFSI erkende BRC certificaat voor voedselveiligheid te behalen, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:

  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je voldoet aan de eisen van veel retailers (en opdrachtgevers);
  • Aantoonbare borging van voedselveiligheid;
  • Continu verbetermanagement;
  • Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
  • Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.).

Wat is BRC is duidelijk, maar waar begin ik?

In dit blog is ingegaan op de vraag ‘wat is BRC’ en is vanalles verteld over de norm en de eisen van de norm. Heb je na het lezen van dit blog over BRC Food Safety of een BRC norm die van toepassing is op andere gebieden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden.


New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl