Wanneer moet je een RI&E actualiseren? Inclusief COVID-19 update
Een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) blijft niet onbeperkt geldig. Wanneer moet je de RI&E updaten? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlEen risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is een handig hulpmiddel waarmee je op een gestructureerde manier de risico’s van je bedrijf in kaart brengt en passende maatregelen treft om deze risico’s te beperken of te vermijden. Maar wanneer moet je een RI&E actualiseren? In de uitleg hieronder lees je wat de aanleidingen zijn om een RI&E te updaten.
Het updaten van de RI&E
Een belangrijke voorwaarde van een risico-inventarisatie en -evaluatie is dat deze actueel is. Alleen als dat het geval is kun je op een gestructureerde manier de risico’s die er zijn binnen je organisatie in kaart brengen en hiervoor maatregelen treffen. Een verouderde RI&E die niet meer aansluit bij de werkwijze of inrichting van je organisatie heeft immers weinig waarde en zorgt er zeker niet voor dat er veilig en gezond te werk wordt gegaan. En dat laatste is uiteindelijk toch het doel van een RI&E.
Wanneer moet je de RI&E actualiseren?
Artikel 5 van de Arbowet geeft niet aan hoe vaak dat een RI&E dient te worden geactualiseerd. Het antwoord op deze vraag is dan ook niet eenduidig: een RI&E moet worden veranderd als er iets verandert binnen de organisatie wat ervoor zorgt dat de risico’s veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een verbouwing binnen het bedrijf;
- Een verhuizing van het bedrijf;
- Een reorganisatie of een fusie;
- Een wijziging in de wetgeving;
- Aanschaf van nieuwe machines of systemen;
- Verandering in arbeidsprocessen en andere functies/werkzaamheden.
Kortom, zodra er wijzigingen met betrekking tot veiligheid zijn in de organisatie of zaken veranderen die impact hebben op de veiligheid binnen de organisatie, is het verstandig om de RI&E aan te passen zodat deze weer aansluit bij de praktijk.
Update: COVID-19, wetgeving en de RI&E
In 2020 hebben we te maken gekregen met COVID-19. Per 1 januari 2021 is een wet van kracht geworden (vermeld in het Staatsblad 2020-483) die te maken heeft met het coronavirus. Vanuit die wet is iedere werkgever met personeel in dienst verplicht om aan een aantal zaken te voldoen:
- Het in acht nemen van voldoende hygiënische voorzieningen;
- Het geven van doeltreffende voorlichting en onderricht aan werknemers over de bestrijding van SARS-CoV-2 op de arbeidsplaats;
- Het houden van adequaat toezicht op de naleving van de in dit artikel bedoelde noodzakelijke maatregelen en voorzieningen.
Voor de RI&E van een bedrijf houdt dit in dat de organisatie behalve desinfectie middelen en een protocol ook moet zorgen voor voorlichting en onderricht en het houden van toezicht op de naleving. De voorlichting moet ook gericht zijn op het werken op de werkplek en het transport daarnaar toe (bij werken op projectlocatie). Denk aan het (niet) gezamenlijk rijden of het rijden met een vaste groep. Waarbij de regels in acht moeten worden genomen.
Het is zaak om de wetgeving na te leven en bijbehorende maatregelingen te treffen. Deze maatregelen moeten worden nageleefd binnen je bedrijf. Dit zijn dus aanvullende werkmethoden op je RI&E. Kortom: bij het updaten van je RI&E zal dus de COVID-19 wetgeving en aanvullende maatregelen moeten worden meegenomen.
Denk in het vastleggen en/of controleren van:
- Wie is verantwoordelijk voor het toepassen van de COVID-maatregelen en de update n.a.v. richtlijnen van het RIVM?;
- Interne regels rondom COVID gerelateerde instructies naar de medewerkers of gasten;
- Schoonmaak- hygiëneprotocollen en materialen (PBM’s);
- Transport-, reis- en/of lunchprotocollen (afstand tussen medewerkers);
- Werkmethodes die COVID-proof worden uitgevoerd;
- Regels rondom kantoorwerk en thuiswerk.
Vanuit de Arbowet is het bepaald dat de werkgever verantwoordelijk is voor een veilige werkplek. In een tijd dat er steeds meer thuiswerk is, betekent dit dat er ook aandacht moet zijn voor de omstandigheden thuis. Denk aan een goede werkplek en dan met name een (verstelbaar)bureau, bureaustoel en een (2e) monitor. Voor de laptopgebruikers: denk ook aan een laptop standaard, een losse muis en een los toetsenbord.
Voor 2021 heeft de Inspectie SZW op de planning om zowel bedrijven te beoordelen op het hebben van de RI&E als te beoordelen hoe er wordt gewerkt in tijden van COVID-19. Wanneer je hiermee aan de slag wilt of vragen over hebt, schroom dan niet om contact op te nemen.
Wanneer is een RI&E niet meer actueel?
Een risico-inventarisatie en evaluatie blijft niet altijd actueel. Het advies is om de RI&E regelmatig (halfjaarlijks) door te nemen en kritisch te kijken of er aanpassingen nodig zijn. Er is geen echte houdbaarheidsdatum vastgelegd in de Arbowet (artikel 5), maar het advies van CertificeringsAdvies Nederland is om na drie jaar de gehele RI&E te vernieuwen. Over het algemeen kun je namelijk stellen dat een RI&E die meer dan drie jaar oud is niet meer actueel is. Wanneer dat het geval is dan is het verstandig om de RI&E te actualiseren. Dit kun je in eerste instantie intern doen, maar dit kan ook met behulp van een externe deskundige uitgevoerd worden.
Heb je vragen over het actualiseren van de RI&E of kun je hierbij ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag op weg!
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 juni 2018. Vanwege COVID-19 heeft er een update aan het artikel plaatsgevonden. Het is opnieuw gepubliceerd op 17 december 2020.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlDownload de RI&E gids!
En kom alles te weten over de RI&E
- Uitleg over de RI&E
- Handig RI&E stappenplan
- Praktische tips