Waarom permanente educatie: de noodzaak
Waarom permanente educatie? In dit artikel leggen we het uit!
Will van Roosmalen is Manager Algemeen bij CertificeringsAdvies Nederland. De nieuwe kansen die ontstaan motiveren hem enorm om elke dag weer aan de slag te gaan!
will@certificeringsadvies.nlDe wereld waarin we leven verandert sneller dan ooit tevoren. Over welke branche je het ook hebt, ze hebben allemaal te maken met ontwikkelingen en vernieuwingen. En als gevolg daarvan ontstaan ook weer nieuwe producten en diensten. Als je bijvoorbeeld een medewerker van een bank 30 jaar geleden had moeten uitleggen dat preventie, detectie, reactie en analyse van phishing aanvallen en identiteitsfraude één van de grootste uitdagingen in de sector is, dan gelooft hij waarschijnlijk zijn oren niet. Zeker niet als je er nog bij vertelt dat Artificiële Intelligentie (AI) kan worden ingezet om dit soort aanvallen en praktijken te herkennen én voorspellen. Kortom: de wereld om ons heen verandert zó snel, dat permanente educatie (PE) tegenwoordig geen ‘luxe’ meer is, maar een must! In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is permanente educatie?
Permanente educatie spreekt eigenlijk voor zich: het continu ontwikkelen en verfrissen van je kennis. De invulling daarvan is verschillend per branche. Vaak is het zo dat je bepaalde trainingen of cursussen volgt om bij- of na te scholen. Afhankelijk van de ‘vrijheid’ van jouw branche, kun je jouw kennis verbreden of verdiepen. In sommige sectoren is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kennis hebt van verschillende facetten van jouw vakgebied of functie (denk aan een fysiotherapeut die kennis moet hebben van diverse behandelingen). Je PE-activiteit is dan een verbreding van je kennis. In andere branches is het juist van belang om je kennis van een specifiek onderwerp te vergroten (denk aan een bankmedewerker die alles moet weten over geld witwassen). Je PE-activiteit is dan een verdieping van je kennis. Vaak zijn er dan basistrainingen en vervolgtrainingen. In sommige branches heb je daarnaast de vrijheid om zelf te kiezen op welke onderwerpen je jouw kennis gaat verdiepen of verbreden!
Waarom permanente educatie?
Wanneer je een diploma haalt voor een bepaalde vakrichting, dan kun je daarmee aantonen dat je op een bepaald niveau kwaliteit kunt waarborgen. Dat diploma heb je gehaald met de kennis van toen. Je kunt je voorstellen dat alles wat jij hebt geleerd in 2015 al lang niet meer actueel is met alle snelle veranderingen. Het is daarom dus noodzakelijk om die kennis op peil te houden! In sommige vakgebieden, zoals fysiotherapie, is het zelfs zo dat je jouw werk niet meer kunt uitoefenen wanneer je niet voldoende tijd en energie in je permanente educatie steekt. Permanente educatie zorgt er dus voor dat je structureel op de hoogte blijft van de huidige situatie in jouw vakgebied.
Permanente educatie wordt ingezet in diverse branches, zoals:
- Bankwezen
- Makelaardij
- Uitvaart
- Paramedici
- Accountancy
- IT
- Zorg
Wat kan je met PE-punten?
PE-punten zijn punten die je verdient wanneer je bezig bent met permanente educatie. Deze punten worden geregistreerd in een systeem. Met die geregistreerde PE-punten kun je vervolgens aantonen dat je voldoende tijd en energie hebt gestopt in jouw permanente educatie. De telling van permanente educatie verschilt per branche. In de uitvaartsector gaat dit als volgt:
Uitvaartverzorgers moeten in een periode van drie jaar minimaal 60 PE-punten behalen. Dit kunnen zij doen door deelname aan seminars, workshops, lezingen, trainingen, opleidingen, congressen of beurzen. Deze activiteiten worden door een instituut geaccrediteerd en vervolgens wordt er een categorie aan gekoppeld:
- Categorie 1: één PE-punt per uur met een maximum van 3 uur per activiteit. Maximaal 15 PE-punten te behalen binnen deze categorie in drie jaar.
- Categorie 2: twee PE-punten per uur. Maximaal 25 PE-punten te behalen per activiteit.
- Categorie 3: drie PE-punten per uur. Maximaal 40 PE-punten te behalen per activiteit.
Lukt het iemand niet om 60 PE-punten te behalen in drie jaar, dan wordt een uitvaartverzorger uit het Register Uitvaartverzorgers gehaald (RU). Specifiek in de uitvaartbranche is er ook sprake van het ‘Keurmerk Uitvaartzorg’ voor organisaties. Om die bedrijfscertificering te behalen, is één van de eisen dat minimaal 75% van de medewerkers Register Uitvaartverzorger is én dus genoeg PE-punten haalt in iedere PE-periode.
Zo zijn er meer sectoren die werken met een kwaliteitsregister, zoals de makelaardij. Daar heb je de kwaliteitsregisters SCVM en NRVT waar ook eisen omtrent permanente educatie worden gesteld. Leden, opdrachtgevers en stakeholders kunnen register makelaars op die manier vertrouwen op hun kwaliteit.
Wat zijn de voordelen van permanente educatie?
Buiten het feit dat je middels permanente educatie continu blijft ontwikkelen én kwaliteit kunt waarborgen en aantonen, heeft het nog diverse andere voordelen:
- Voor deelnemers opent er een wereld van doorgroeimogelijkheden. Het biedt toekomstperspectief!
- Steeds meer (potentiële) medewerkers stellen doorgroeimogelijkheden en opleidingskansen als eis aan hun (potentiële) werkgever. Wanneer je als werkgever aan deze eis voldoet kun je meer potentiële medewerkers werven én huidige medewerkers binden.
- Tegenwoordig is het opleiden van medewerkers niet meer iets dat ad-hoc gebeurt. Het is steeds vaker een vast onderdeel bij organisaties waar tijd voor wordt vrijgemaakt. Het hoeft allemaal niet meer buiten werktijd!
- Het biedt toekomstperspectief omdat je, ondanks alle veranderingen, mee blijft gaan met je kennis.
Deskundigheid binnen jouw branche aantonen?
Is er binnen jouw branche behoefte aan het verhogen c.q. uitstralen van een bepaald deskundigheidsniveau? Wij kunnen je hierbij helpen! We brengen het (gewenste) niveau in kaart en zetten een traject op waarbij dit vertaald wordt naar een instapniveau en een continue ontwikkelstructuur. We denken graag met je mee! Wil je meer weten over de mogelijkheden?
Will van Roosmalen is Manager Algemeen bij CertificeringsAdvies Nederland. De nieuwe kansen die ontstaan motiveren hem enorm om elke dag weer aan de slag te gaan!
will@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk