Waarom kies je als organisatie voor certificering via de Veiligheidsladder?

Je kunt je organisatie laten certificeren voor een trede van de Veiligheidsladder. Maar waarom is dat interessant voor je organisatie?

waarom veiligheidsladder
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met het verbeteren van de veiligheidscultuur en het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie dan zijn er diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het intern opzetten van een veiligheidsbewustzijn-programma. Een andere mogelijkheid is jezelf laten certificeren voor een trede van de Veiligheidsladder. Maar waarom is dat interessant voor je organisatie?

De Veiligheidsladder als eis van opdrachtgevers

Met behulp van de Veiligheidsladder, ook wel Safety Culture Ladder genoemd, kun je het niveau van veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie aantonen. Doordat je continu aandacht hebt voor het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn ontstaat er als het ware een continue verbetercultuur. Dit heeft impact op je medewerkers; zij worden zich bewust van veilig handelen en gaan op den duur hun houding en gedrag daarop aanpassen.

Wat is de Veiligheidsladder? Lees het artikel Wat is de veiligheidsladder norm?

Maar waarom kies je als organisatie voor certificering voor de Veiligheidsladder? Een veelgehoorde reden is omdat het steeds vaker wordt vereist vanuit opdrachtgevers. Bijvoorbeeld als eis bij een aanbesteding. Door jezelf te laten certificeren voor een trede van de Safety Culture Ladder kun je als organisatie aantonen dat veiligheid één van de kwaliteitsaspecten is binnen je organisatie. Hierdoor creëer je onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten en dat levert voordeel op bij bijvoorbeeld een aanbesteding. Ben je als organisatie werkzaam in de bouwsector? Vanaf 2022 is certificering voor de Veiligheidsladder vanuit de GCVB verplicht bij aanbestedingen in de bouw.

Met de veiligheidsladder voorkom je ongevallen

Een andere reden waarom bedrijven kiezen voor een Safety Culture Ladder certificering, is omdat zij vanuit de intrinsieke motivatie veiliger willen werken. De certificering is dan natuurlijk een uitstekende stok achter de deur voor je organisatie. Doordat je aan eisen van de norm dient te voldoen word je gedwongen om continu focus te houden op veiligheidsbewustzijn. Ieder jaar komt de Ladder Certificerende Instantie (LCI) namelijk terug voor controle. Je dient je zaken dus simpelweg op orde te hebben en te houden en maakt daarmee aantoonbaar dat je veiligheid serieus neemt.

TIP: Meer lezen over veilig werken in de praktijk? Download dan de KiesZon praktijkcase over veiligheidsbewustzijn.

Door als organisatie bewust bezig te zijn met het verbeteren van de veiligheidscultuur, stimuleer je jouw medewerkers om veilig te handelen. Hierdoor wordt het aantal onveilige situaties teruggedrongen en daardoor vinden er minder incidenten plaats. Dat resulteert weer in een lager ziekteverzuim en daarmee gepaard lagere ziekteverzuimkosten. Daarnaast zijn er minder schades en schadevergoedingen doordat er minder ongevallen plaatsvinden.

Wanneer je als organisatie te maken hebt met weinig tot geen ongevallen is dat uiteraard ook beter voor je imago. Een sterk imago heeft weer effect op gunningen bij bijvoorbeeld aanbestedingen. Bovendien ben je als werkgever een stuk aantrekkelijker voor toekomstige medewerkers wanneer je de zaken op veiligheidsgebied goed op orde hebt en niet te boek staat als een bedrijf dat geassocieerd wordt met ongevallen. Sterker nog, je kunt veiligheid uitdragen als pluspunt van je organisatie in bijvoorbeeld wervings- en promotiecampagnes.

Veilig werken kan een flinke kostenbesparing opleveren

Veel organisaties staan te weinig stil bij de kosten die aan de orde zijn als er een bedrijfsongeval plaatsvindt. Organisaties zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers en moeten kunnen aantonen dat zij er alles aan hebben gedaan om het ongeval te voorkomen. Als er dan een ongeval plaatsvindt dan gaat dat gepaard met veel kosten:

  • Ziekteverzuim kosten
  • Schadeclaims
  • Vervangingskosten
  • Productieproblemen en stilstand van productie
  • Verzuimbegeleiding en -registratie
  • Re-integratie kosten
  • Juridische en administratieve kosten
  • Imagoschade

Bovendien heeft een zwaar bedrijfsongeval ook nog eens veel impact op je personeel. Zeker als het ongeval een dodelijke afloop kent. Bedrijfsongevallen zijn ingrijpend voor personeelsleden, familieleden en vrienden. Het leidt tot onrust en kan daardoor leiden tot minder betrokken medewerkers.

Wanneer er minder ongevallen zijn binnen je bedrijf, dan lopen alle hierboven genoemde kosten terug. Denk bijvoorbeeld alleen al aan wat een paar procent daling van het ziekteverzuim binnen de organisatie op kan leveren met het oog op de kosten die daarmee gemoeid zijn. Zeker als je een wat grotere organisatie bent, kan het terugdringen van een paar procent ziekteverzuim al een flinke besparing opleveren.

Een investering voor je organisatie

Te vaak nog wordt veiligheid door organisaties gezien als een kostenpost. Bij CertificeringsAdvies zien we het liever als een relatief lage investering waarmee je grote en onverwachte kosten juist voorkomt. Bovendien is het kostenefficiënter, omdat je volgens bepaalde processen werkt waarbij je jezelf continu verbetert. Hierdoor verhoog je de kwaliteit van je organisatie en daardoor verlaag je juist de kosten.

Wacht vooral niet tot na een ongeval met focussen op veiligheid, maar probeer ongevallen juist te voorkomen en ontwikkel een sterke veiligheidscultuur. Dit betaalt zich vanzelf uit. Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat door het uitrollen van een veiligheidsprogramma het aantal ongevallen met 70% vermindert. De kosten van de investering zijn daarmee in korte tijd weer terugverdiend.

Doe de SCL Keuzeboom en ontvang passend advies

Doorloop dan onze handige Keuzeboom SCL. Daarin geven we je aan de hand van door jou ingevulde antwoorden een aanbeveling over de vorm van de Safety Culture Ladder waarmee jouw organisatie aan de slag kan gaan om te voldoen aan de eisen/wensen van een opdrachtgever. Indien je dat wenst kunnen we daarna ook geheel vrijblijvend contact met je opnemen om je te voorzien van passend advies of op weg te helpen.

Wil je de SCL Keuzeboom doorlopen? Klik dan op de oranje button ‘Start keuzeboom’ en beantwoord de vragen:

Wil je meer weten over de Veiligheidsladder?

Wil je meer weten over de Veiligheidsladder in het algemeen of over de mogelijkheden voor jouw organisatie in het bijzonder? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze veiligheidskundigen beantwoorden graag je vragen en voorzien je van passend advies.

Veiligheidsladder informatiesheets

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Meer over de SCL weten?

Download deze sheets

  • Snel inzicht
  • Tips
  • Uitleg

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields