Waarom ISO 50001? De voordelen op een rijtje!

Waarom ISO 50001? In dit artikel worden de ISO 50001 voordelen voor je op een rij gezet. Zo kun je gericht aan de slag!

ISO 50001
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Energieproductie heeft grote invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Om die reden staat het verkleinen daarvan hoog op de agenda van de Europese Unie. Energiemanagement, en dan specifiek het verminderen van de CO2-uitstoot, wordt om die reden voor organisaties steeds belangrijker. Door actief met de energieprestaties, bijvoorbeeld met behulp van ISO 50001, van je organisatie bezig te zijn kun je de CO2-footprint van je organisatie verkleinen. Dat is goed voor het milieu, maar levert je organisatie zeer zeker ook een aantal voordelen op. In dit artikel zetten we daarom de ISO 50001 voordelen voor je op een rij. Zo geven we antwoord op de vraag: waarom ISO 50001?

Waarom ISO 50001 je organisatie verder helpt

Energiemanagement is een belangrijk thema. Het is goed voor het milieu, want het draagt bij aan de CO2-emissie. Voor je organisatie is het aan de slag gaan met je energieprestaties vanuit het oogpunt van MVO een mooi streven. Daarnaast levert het je ook nog direct voordeel op: namelijk een besparing in de energie(kosten).

Rekenvoorbeeld:

De afbeelding hieronder toont aan dat relatief kleine aanpassingen al direct energiereductie en daarmee gepaard kostenbesparingen op kunnen leveren.

Energieverbruik en kosten

Hoe kun je actief aan de slag met energiemanagement? Een handig hulpmiddel is ISO 50001, de norm voor energiemanagement. Met ISO 50001 ben je als organisatie gericht op continue verbetering van de energieprestaties. Goed energiemanagement leidt tot kostenbesparingen, een verminderde uitstoot van broeikasgassen en zorgt dat je organisatie voldoet aan de wettelijke eisen.

ISO 50001 is voordelig en toepasbaar voor alle organisaties die systematisch aan de slag willen met verbeteren van de energieprestaties. Daarnaast sluit ISO 50001 naadloos aan op de structuur van andere managementsysteemnormen zoals ISO 14001, ISO 9001 etc.

Wat zijn de voordelen van ISO 50001?

Het grote doel van ISO 50001 is een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-footprint van je organisatie. Er zijn echter nog meer ISO 50001 voordelen voor je organisatie. We zetten ze voor je op een rij:

 • Het optuigen van een energiemanagementsysteem helpt je energieprestaties structureel verbeteren en de energie-uitstoot en -kosten reduceren;
 • Je borgt dat de energiehuishouding op orde is conform de laatste inzichten en wet- en regelgeving;
 • Het heeft een positief effect op het imago van je organisatie in het kader van MVO;
 • Je maakt aantoonbaar dat je een duurzame en professionele organisatie bent, wat commercieel- en concurrentievoordeel oplevert;
 • Je kunt voldoen aan eisen en wensen van stakeholders, waaronder opdrachtgevers en bent aantrekkelijk voor aanbestedingen, o.a. van de overheid.

Vrijstellingen en fiscaal voordeel!

Wanneer je als organisatie ISO 50001 gecertificeerd bent, zorgt er dat ook nog eens voor dat je organisatie vrijgesteld is van energieaudits die je uit dient te voeren vanuit de reductiedoelstellingen van de overheid vanuit de EU Energie Efficiency Directive (EED). Er zijn al diverse landen die van organisaties eisen dat zij een ISO 50001 certificering behalen. In Nederland geldt die verplichting nog niet. Dat neemt niet weg dat de eisen rondom energiemanagement de aankomende jaren steeds strenger worden. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn: een ISO 50001 gecertificeerde organisatie neemt aantoonbaar haar verantwoordelijkheid met betrekking tot energiemanagement.

Wil je aan de slag met ISO 50001? Dan is het nog handig om te weten dat ISO 50001-managementsystemen declarabel zijn volgens de zogenaamde EIA-regeling. Bovenop de gebruikelijke aftrek van een investering van de energierekening, kun je ook nog eens 45,5% van de investering voor het opzetten van een energiemanagementsysteem aftrekken van de fiscale winst van je onderneming. Dat zorgt voor een kortere terugverdientijd van de investering!

Ondersteuning nodig bij ISO 50001?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de voordelen van ISO 50001 en wil je aan de slag met je energieprestaties? Neem dan gerust eens contact met ons op. Onze adviseur spart graag met je!

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

ISO 50001 implementeren?

Wij ondersteunen bij implementatie en onderhoud!

 • Praktisch advies op maat
 • Duurzame tips
 • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields