Leestijd: 5 minuten

Waarom ISO 27001 behalen? 5 redenen om ermee aan de slag te gaan

Waarom ISO 27001 certificeren? Het certificaat behalen is vanuit allerlei invalshoeken interessant voor je bedrijf. Wij geven je 5 redenen.

Waarom ISO 27001
Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Informatiebeveiliging wordt steeds belangrijker. Organisaties krijgen bijna dagelijks te maken met vertrouwelijke en privacygevoelige informatie. Het is essentieel dat deze informatie niet op straat komt te liggen en daarom zijn organisaties genoodzaakt om waardevolle bedrijfsinformatie veilig te stellen en privacy te beschermen. Om aan te tonen dat er binnen een organisatie serieus met informatiebeveiliging wordt omgegaan en de nodige maatregelen worden getroffen, kun je als organisatie het ISO 27001 certificaat behalen. In dit artikel leggen wij je aan de hand van 5 redenen uit waarom dat voor jouw organisatie interessant is.

De ISO 27001 norm

De ISO 27001 norm (officieel ISO/IEC 27001) is een internationaal erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Het is nog altijd de snelst groeiende norm van dit moment. In de norm staat beschreven hoe je als organisatie informatiebeveiliging procesmatig in kunt richten. Door het behalen van een ISO 27001 certificering maak je als organisatie aantoonbaar dat je voldoet aan alle eisen en dat je maatregelen hebt getroffen tegen informatiebeveiligingsrisico’s. Zo toon je aan dat je de informatiebeveiliging binnen je bedrijf op orde hebt.

Waarom ISO 27001?

ISO 27001 is geen doel op zich, maar een middel waarmee je de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging onder controle probeert te krijgen. Maar waarom is dat zo belangrijk voor je organisatie? Dat leggen we uit aan de hand van onderstaande 5 redenen:

1. Je voldoet aan de eisen van (potentiële) klanten

Zoals gezegd wordt informatiebeveiliging steeds belangrijker. Ook je klanten en prospects stellen daarom steeds strengere eisen aan de omgang met hun gegevens. In het bezit zijn van een ISO 27001 certificering is zelfs steeds vaker een eis bij aanbestedingen. Vanzelfsprekend willen (potentiële) klanten voorkomen dat hun vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen en daarom eisen ze dat er zorgvuldig om wordt gegaan met de gegevens. Een ISO 27001 certificaat is het objectieve en onafhankelijke bewijs waarmee je als organisatie aantoont dat je serieus en structureel bezig bent met informatiebeveiliging. Dat draagt bij aan het versterken van de vertrouwensband met je (potentiële) klant.

Informatiebeveiliging naar een hoger plan!

Jan Penning (WSB Solutions): “Het hele ISO-traject heeft ons een managementsysteem opgeleverd dat bij ons past. Al met al denk ik dat de grootste winst van het hele traject is dat we onze informatiebeveiliging op een veel hoger plan gebracht hebben, dat er structuur is gebracht in de organisatie en, het belangrijkste, dat we continu kritisch kijken naar wat er beter kan en dit dan ook aanpakken!” – Benieuwd naar het hele verhaal van WSB Solutions? Lees dan de WSB Solutions klantcase.

2. Til je organisatie naar een hoger niveau

Een ISO 27001 certificering is niet alleen een pluspunt richting klanten, maar ook ondersteunend aan je organisatie:

 • Je houdt je beleid en procedures tegen het licht;
 • Het helpt je bij het behalen van je bedrijfsdoelen;
 • Je bent in staat om je klanten beter te bedienen;
 • Door het opzetten van een managementsysteem en het inregelen van een continu verbeterproces geef je structuur aan je organisatie;
 • Het draagt bij aan professionaliteit en groei van je organisatie.

Met behulp van ISO 27001 ben je als organisatie procesmatig bezig met het beveiligen van informatie op basis van doelstellingen. Door het hanteren van een continu verbeterproces til je jouw organisatie naar een steeds hoger niveau.

3. Commercieel uithangbord dat kansen biedt

Wanneer je in het bezit bent van een ISO 27001 certificaat, dan geeft dat (potentiële) klanten de zekerheid dat je veel waarde hecht aan privacy van en zorgvuldige omgang met vertrouwelijke gegevens. Dit versterkt je imago. ISO 27001 is dan ook een mooi uithangbord voor je organisatie dat veel commerciële kansen biedt. Bovendien onderscheid je jezelf richting de markt van concurrenten die niet in het bezit zijn van het certificaat.

4. Bescherm je imago

Doordat je aan de slag gaat met het treffen van maatregelen om de risico’s die informatiebeveiliging met zich meebrengt te verminderen, is er minder kans op incidenten. Je bent namelijk proactief bezig met je beveiligingsrisico’s en wilt deze onder controle krijgen, in plaats van dat je reactief te werk gaat. Daardoor wordt de kans op reputatieschade aanzienlijk verkleind.

5. Voldoe aan Europese wet- en regelgeving

Als organisatie heb je te maken met veel wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Zowel op nationaal als Europees niveau. Door middel van het behalen van een ISO 27001 certificaat heb je geborgd dat je de relevante wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging grotendeels naleeft. Houd daarbij nog wel rekening met de onlangs geïntroduceerde AVG-wet. Deze brengt ook nog een aantal extra stappen met zich mee waaraan voldaan dient te worden alvorens je echt aan alle wet- en regelgeving voldoet.

Wacht niet met ISO 27001 certificeren

Zoals in de eerste reden benoemd, wordt er bij aanbestedingen steeds vaker geëist dat je als organisatie in bezit bent van een ISO 27001 certificaat. Wanneer je als organisatie niet gecertificeerd bent dan is de kans aanwezig dat je steeds vaker grote orders misloopt en dat trouwe klanten op den duur de deur uitlopen. Bij CertificeringsAdvies Nederland adviseren wij je daarom om ervoor te zorgen dat je bent voorbereid op het moment dat klanten of prospects aankloppen met een eis voor ISO 27001 certificering. Certificeren kost immers tijd. Wanneer je een certificering nog moet gaan halen op het moment dat een klant of prospect ernaar vraagt, ben je vaak te laat. Je kunt hem dus maar beter op zak hebben!

New call-to-action

Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Meer weten over ISO 27001?

Download de handige informatiegids!

 • Alles over informatiebeveiliging
 • Stap voor stap inzicht
 • Antwoord op al je vragen

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields