Waarom is ontwikkeling van medewerkers belangrijk?

Het ontwikkelen van medewerkers heeft vele voordelen voor je organisatie. Benieuwd? Lees snel verder!

ontwikkelen van personeel
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Ontwikkeling van medewerkers is belangrijk. Sterker nog: het belang van personeel trainen of opleiden neemt de laatste jaren alleen maar toe. Vaak zien organisaties leren en ontwikkelen van medewerkers als verplichting. Wanneer je echter alle voordelen op een rijtje zet dan is het juist een investering. Door je personeel cursus- en opleidingsmogelijkheden te bieden til je hun kennis en kunde naar een hoger niveau en daar pluk je als organisatie de vruchten van. Het bedrijf wordt wendbaarder, toekomstbestendiger en kan makkelijker inspelen op veranderingen. Bovendien leidt scholing van personeel tot meer motivatie en loyaliteit!

Waarom is ontwikkeling van medewerkers belangrijk?

Waarom personeel opleiden? Dat is een veel gestelde vraag. Voor kennisorganisaties is het aanbieden van opleidingen vaak een no-brainer, maar sommige organisaties zien het opleiden of trainen van personeel als een kostenpost. Dat laatste is natuurlijk waar; scholing van personeel kost nu eenmaal geld. Je kunt het echter ook zien als een investering waarmee je op andere vlakken juist kosten bespaart. Je investeert immers in de kennis van het personeel en daarmee dus in de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Kortom, trainen en ontwikkelen van medewerkers heeft een heleboel voordelen. Hieronder zetten we ze voor je uiteen.

1. Scholing bevordert de groei van de organisatie

Op de arbeidsmarkt heerst momenteel krapte. Om die reden kampen veel bedrijven met problemen met betrekking tot het opvullen van vacatures. In dat geval kun je als bedrijf echter ook intern gaan zoeken naar mogelijkheden. Je personeel trainen, opleiden of omscholen kan een slimme zet zijn om zo je openstaande vacatures te vervullen of je personeel juist in de toekomst door te schuiven naar andere functies. Door scholing wordt je personeel flexibeler; door meer kennis is men optimaal inzetbaar binnen een functie, maar ook daarbuiten. Wel zo handig bij het vervangen van collega’s bij ziekte, drukte of verloop.

Ook wanneer je bedrijf net uit een reorganisatie komt kan het interessant zijn om personeel op te leiden. Na een reorganisatie kan het immers zo zijn dat diverse mensen niet meer op de juiste plek zitten. In dat geval kun je personeel opleiden of omscholen om hen op die manier inzetbaar te maken voor een andere functie of andere werkzaamheden. Daarmee kun je als organisatie toch bepaalde doelen realiseren zonder dat er mensen aangenomen worden.

2. Hogere kwaliteit en een betere concurrentiepositie

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat goed opgeleide medewerkers efficiënter werken, productiever zijn en een hogere kwaliteit van werk afleveren. Goed opgeleid personeel krijgt meer werk af in dezelfde tijd en maakt minder fouten. De mogelijkheid tot het volgen van trainingen en opleidingen verhoogt namelijk het werkplezier en dat zorgt ervoor dat men beter presteert. Zo verbeter je als organisatie de dienstverlening richting je klanten aanzienlijk.

Door goed opgeleid personeel ben je als organisatie wendbaarder en kun je sneller en makkelijker inspelen op veranderingen. Door ervoor te zorgen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en de veranderende wet- en regelgeving verbeter je de concurrentiepositie van het bedrijf. Medewerkers leren door training immers hoe ze nieuwe wetten en regels direct kunnen toepassen in de praktijk en blijven de concurrentie bij of zelfs voor door te werken volgens de nieuwste kennis en technieken.

3. Medewerkers zijn gemotiveerder en loyaler

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is gebleken dat studerende medewerkers meer tevreden zijn en bijdragen aan een goede werksfeer. Het opleiden van personeel heeft daarmee dus positieve impact op de bedrijfscultuur. Door scholing heeft het personeel meer waardering voor en binding met de werkplek, is men gemotiveerder en blijft men loyaler aan de organisatie. Dat komt indirect natuurlijk ook doordat scholing en opleiding voor betere groeikansen binnen het bedrijf zorgen. Uit statistieken blijkt dat bij bedrijven die scholing voor personeel aanbieden het verloop onder het personeel lager is. En dat is goed voor het imago van de organisatie.

4. Door scholing een aantrekkelijke (toekomstige) werkgever

Bedrijven die inzetten op leren en ontwikkelen van medewerkers plukken daar de vruchten van in de (arbeids)markt. Mogelijkheden tot het volgen van opleidingen en trainingen worden door toekomstige werknemers immers als pluspunt van de organisatie gezien. Scholing van personeel zorgt, zoals hierboven genoemd, voor meer binding van je personeel en dat heeft weer impact op je imago als werkgever. De organisatie wordt daardoor sneller als interessant en betrouwbaar gezien door toekomstige medewerkers.

En niet alleen voor toekomstige medewerkers is het interessant, ook door klanten en potentiële klanten zal het opgemerkt worden. Wanneer je als organisatie goed voor je mensen zorgt, door ze onder andere te laten ontwikkelen, dan vertelt zich dat rond in de markt. Je (potentiële) klanten zien dan dat je een ‘goed bedrijf’ bent met gekwalificeerde medewerkers die beschikken over up-to-date kennis.

Investeren in ontwikkeling: besparen van kosten

Op de vraag ‘waarom is ontwikkelen van medewerkers belangrijk’ is uitgebreid antwoord gegeven in dit blogartikel. Daaruit komt duidelijk naar voren dat het trainen en opleiden van personeel niet alleen maar geld kost, maar juist ook geld oplevert. Bovendien is het zo dat wanneer je als organisatie opleidingen verstrekt aan je personeel je vaak recht hebt op bepaalde subsidies. Daarnaast levert het fiscale voordelen op; opleidingskosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar.

Waar veel organisaties niet bij stil staan is het feit dat ze kosten kunnen besparen met betrekking tot werving en selectie als ze ervoor kiezen om personeel te trainen of om te scholen. Hierdoor worden vacatures sneller vervuld en hoeft er geen externe kracht ingehuurd te worden. Daarnaast kunnen ontslagen voorkomen worden door mensen om te scholen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de jarenlange opgedane kennis en ervaring dan niet verloren gaat voor de organisatie.

Een veelgehoord tegenargument met betrekking tot scholing van personeel is dat men bang is dat het personeel met alle opgedane kennis het bedrijf verlaat om elders een betere functie te bekleden. Dat is echter af te dekken door met werknemers afspraken te maken over studie en opleiding. Stel bijvoorbeeld een contract op, waarin staat dat de medewerker een deel van het cursusgeld terugbetaalt indien hij of zij het bedrijf binnen een aantal jaar verlaat. Of stel samen met je medewerkers een opleidingsplan op waarin je doelen en verwachtingen vastlegt en werk zo samen aan een groeiplan. Het houdt je personeel gemotiveerd en ambitieus en verkleint de kans op verloop.

Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden voor jouw bedrijf?

Wist je dat trainingen en opleidingen geen verlies van productiecapaciteit met zich mee hoeven te brengen? Cursussen en trainingen kunnen in allerlei vormen verzorgd worden. Denk bijvoorbeeld aan thuisstudie in eigen tijd in de vorm van e-learning of juist aan een incompany training bij je bedrijf op locatie in de avonduren of op zaterdag. Kortom, er zijn tal van mogelijkheden! Wil je graag eens sparren hierover of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs staan je graag te woord!

ACA - Adviesgesprek

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Sparren over de mogelijkheden?

Boek een gesprek met één van de Academy specialisten!

  • Snel contact
  • Sparren op maat
  • Praktische tips
  • Vrijblijvend

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields