Waarom het KOMO-certificaat behalen?

Waarom zou je het KOMO certificaat behalen? In dit blogartikel vertellen we er alles over!

Waarom-KOMO-Certificaat
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Ben je werkzaam in de bouwsector, dan zal het je ongetwijfeld bekend in de oren klinken: het KOMO Keurmerk. KOMO staat voor Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken. Met het keurmerk toon je de kwaliteit aan van processen en producten in de bouwsector. Waarom is dit zo belangrijk en wat kan het KOMO-keurmerk voor jouw organisatie betekenen? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Waarom KOMO?

Het KOMO keurmerk kent 4 verschillende varianten;

 • KOMO keurmerk voor de bouwsector
 • KOMO-Instal keurmerk, voor de installatietechniekbranche
 • KOMO-Afbouw keurmerk
 • KOMO-Klimkeur, dit is een keurmerk voor de arbeidsmiddelen die worden gebruikt voor tijdelijke werkzaamheden die op hoogte worden uitgevoerd.

Met het behalen van één van bovenstaande keurmerken toon je aan dat de producten, processen, systemen en/of diensten een onafhankelijke getoetste kwaliteit bezitten.

Hiermee voldoet het product of het proces aan de kwaliteitseisen die de marktpartijen stellen. Zo weet de afnemer dat er bij het tot stand komen van jouw product of dienst rekening is gehouden met veiligheid en duurzaamheid met minder onderhoud in de toekomst tot gevolg.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Naast dat het KOMO-keurmerk de kwaliteit aantoont van je producten en/of processen zorgt het ook voor voldoen aan wet- en regelgeving. Vanuit de eisen van het KOMO-keurmerk voldoe je automatisch aan de andere relevante wet- en regelgeving binnen de bouwsector. De twee belangrijkste voorbeelden hiervan zijn het voldoen aan het Bouwbesluit en het Besluit bodemkwaliteit.

Sterke positie in aanbestedingen

Een andere belangrijke reden voor veel bouwbedrijven om het KOMO-keurmerk te halen is het versterken van hun positie in aanbestedingen. Steeds vaker wordt het gebruik van KOMO-gecertificeerde materialen of processen als harde eis gesteld in een aanbesteding. Hierdoor weet de aanbestedende partij dat hij met kwalitatief goede producten en/of processen te maken heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over het KOMO-keurmerk of wil je er concreet mee aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Offerte aanvragen algemeen

Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields