Waarom KOMO certificaat behalen

Ben je werkzaam in de bouwsector, dan zal het je ongetwijfeld bekend in de oren klinken: het KOMO Keurmerk. KOMO staat voor Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken. Met het keurmerk toon je de kwaliteit aan van processen en producten in de bouwsector. Waarom is dit zo belangrijk en wat kan het KOMO-keurmerk voor jouw organisatie betekenen? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Waarom KOMO?

Het KOMO keurmerk kent 4 verschillende varianten;

  • KOMO keurmerk voor de bouwsector
  • KOMO-Instal keurmerk, voor de installatietechniekbranche
  • KOMO-Afbouw keurmerk
  • KOMO-Klimkeur, dit is een keurmerk voor de arbeidsmiddelen die worden gebruikt voor tijdelijke werkzaamheden die op hoogte worden uitgevoerd.

Met het behalen van één van bovenstaande keurmerken toon je aan dat de producten, processen, systemen en/of diensten een onafhankelijke getoetste kwaliteit bezitten.

Hiermee voldoet het product of het proces aan de kwaliteitseisen die de marktpartijen stellen. Zo weet de afnemer dat er bij het tot stand komen van jouw product of dienst rekening is gehouden met veiligheid en duurzaamheid met minder onderhoud in de toekomst tot gevolg.

Lees ook het blogartikel: Wat is een KOMO-attest?

Voldoen aan wet- en regelgeving

Naast dat het KOMO-keurmerk de kwaliteit aantoont van je producten en/of processen zorgt het ook voor voldoen aan wet- en regelgeving. Vanuit de eisen van het KOMO-keurmerk voldoe je automatisch aan de andere relevante wet- en regelgeving binnen de bouwsector. De twee belangrijkste voorbeelden hiervan zijn het voldoen aan het Bouwbesluit en het Besluit bodemkwaliteit.

Lees ook het blogartikel: Is een KOMO-certificaat verplicht in de bouw?

Sterke positie in aanbestedingen

Een andere belangrijke reden voor veel bouwbedrijven om het KOMO-keurmerk te halen is het versterken van hun positie in aanbestedingen. Steeds vaker wordt het gebruik van KOMO-gecertificeerde materialen of processen als harde eis gesteld in een aanbesteding. Hierdoor weet de aanbestedende partij dat hij met kwalitatief goede producten en/of processen te maken heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over het KOMO-keurmerk of wil je er concreet mee aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl