Leestijd: 3 minuten

Waarom een voedselveiligheidsplan opstellen?

Wanneer je met levensmiddelen of diervoeder werkt ben je verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen. Maar waarom? Wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel!

waarom voedselveiligheidsplan
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Organisaties en producenten die levensmiddelen of diervoeder verwerken of distribueren zijn verplicht om een voedselveiligheidsplan op te stellen. Je kunt zelf een HACCP-voedselveiligheidsplan opstellen, maar je kunt ook een erkende hygiënecode gebruiken. Een HACCP-plan vormt de basis voor GFSI-normen (Global Food Safety Initiative). Maar wat heb je eigenlijk aan een voedselveiligheidsplan? Stel je het op omdat je het moet? Of kun je zelf nog voordelen uit een voedselveiligheidsplan halen? In dit artikel gaan we daar dieper op in!

Wat is een voedselveiligheidsplan?

Een voedselveiligheidsplan omschrijft als het ware hoe jij garandeert dat er voedselveilig gewerkt wordt binnen jouw organisatie. In het plan staan de processen die belangrijk zijn bij:

 • Ontvangst
 • Bereiding
 • Productie
 • Verpakking
 • Opslag
 • Transport

Daarnaast staan in het plan ook kritische controlepunten (CCP’s) om ervoor te zorgen dat waar nodig extra beheersmaatregelen worden getroffen. Wanneer je werkt volgens de HACCP-regels ben je in staat om voedselveilig te werk te gaan.

Voordelen van een voedselveiligheidsplan

Het werken met een voedselveiligheidsplan heeft een aantal voordelen:

 • Geen aansprakelijkheid bij besmetting
 • Medewerkersbetrokkenheid
 • Voldoen aan de eis van opdrachtgevers
 • Commerciële waarde

Geen aansprakelijkheid bij besmetting

Wanneer je werkt volgens je HACCP-voedselveiligheidsplan, verklein je de kans op een besmetting van bacteriën en je vergroot de veiligheid van het voedsel. Als er toch besmetting optreedt dan word je in de meeste gevallen niet aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Tevens wordt het productieproces onder loep genomen. Vaak komen inefficiënte processen naar voren. Deze processen kunnen dan verbeterd worden op een zo voedselveilig mogelijke manier. En een verbetering van de efficiëntie van processen betekent uiteindelijk ook weer kostenbesparing!

Medewerkersbetrokkenheid

Met een voedselveiligheidsplan loop je als organisatie je gehele productieproces na op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel. Voor elk product worden alle stadia van het productieproces, van grondstof tot consumptie, systematisch aan een kritisch blik onderworpen. De mogelijke gevaren worden benoemd. Vervolgens moet worden aangegeven hoe risico’s gebonden aan deze gevaren worden beheerst. Dit heeft als voordeel dat het hele bedrijf en alle medewerkers betrokken worden bij het opstellen van het plan en dus ook het plan beter gedragen wordt in het bedrijf. Eenieder krijgt een stukje verantwoordingsgebied binnen de processen van het bedrijf.

Voldoen aan de eis van opdrachtgevers

Buiten dat het een wettelijke verplichting is om een voedselveiligheidsplan te hebben als je met voeding werkt, zijn er vaak ook afnemers die eisen dat er in een organisatie voedselveilig gewerkt wordt in een schone omgeving. Daarom wordt een voedselveiligheidsplan, maar vaak ook een certificering zoals ISO 22000 of FSSC 22000, verplicht gesteld aan opdrachtnemers om de samenwerking te starten of voort te zetten. Hetzelfde geldt voor aanbestedingen. Heb jij je voedselveiligheid op orde, dan voldoe je aan de wensen en eisen van je opdrachtgevers!

Concurrentievoordeel

In veel gevallen is het praktisch om het voedselveiligheidsplan vast te leggen in een certificeerbaar managementsysteem. Het voordeel hiervan is dat je, in de keten van voedingsmiddelenleveranciers, eenvoudig met je certificaat aan kunt tonen dat je voedselveilig werkt. Je geeft in één oogopslag als het ware de garantie aan opdrachtgevers. Je laat zien dat je een betrouwbare partner bent op het gebied van voedselveiligheid. Aangezien dit vaak als eis wordt gesteld als opdrachtgevers behaal je hier dus groot voordeel. En andersom geldt waarschijnlijk hetzelfde. Als jij voedselveilig werkt, dan wil je ook dat jouw leveranciers dat doen. Je kunt dit met behulp van een certificaat eenvoudig controleren!

New call-to-action

Transcriptie video: BRC, IFS of FSSC 22000: welke voedselveiligheidsstandaard kies je?

BRC, IFS en FSSC 22000. Allemaal bekende voedselveiligheidsnormen. Maar hoe weetje nou welke het beste bij jou past? In deze video neem ik jou mee om te bepalen welke keuze je kunt maken. Alle genoemde certificaten kunnen van toepassing zijn op producenten van levensmiddelen. Vaak is het zo dat je een eis krijgt van de opdrachtgever of een retailer waarbij het niet altijd vanzelfsprekend is dat je ook daadwerkelijk voor die specifieke certificering moet gaan. Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar je eigen activiteiten en om van daaruit te bepalen voor welke norm je kiest. Om de juiste keuze te maken voor welke norm het beste bij je past kun je dat aan de hand van een aantal vragen vaststellen. Ten eerste: wat is de reden dat je voor een bepaald certificaat wilt gaan? Ten tweede: Welke opdrachtgevers heb je mee te maken en wat zijn voor hun belangrijk eisen om aan te voldoen? Ten derde: sluit de norm waar je voor kiest aan op de toekomstplannen en ambities van de organisatie? Ten vierde: kun je als organisatie überhaupt wel voldoen aan de eisen uit de norm? En mogelijk vijfde vraag die je zelf zou kunnen beantwoorden is of er een commerciële waarde aan en bepaalde certificering vastzit. Het kan namelijk nuttig zijn om te kijken waar je afzetmarkt is, in welk land deze zich begeeft en in welk land het certificaat het meeste waard is.  Als we kijken naar de verschillen tussen alle drie de normen kun je eigenlijk spreken van een tweedeling. Enerzijds BRC en IFS, anderzijds FSSC 22000. BRC en IFS zijn wat dwingender opgesteld. Daar zijn het harde criteria waar je aan moet voldoen. Dat kan een voordeel zijn. Anderzijds: de FSSC 22000 geeft veel meer ruimte om je eigen invulling te geven aan bepaalde normeisen. FSSC 22000 is ook gebaseerd op de ISO-structuur waarin dat vaker voorkomt. De uitgebreide verschillen van deze drie normen lees je via de link in de beschrijving van deze video.  Naast de drie belangrijkste verschillen die ik zojuist heb opgesomd, is er ook een hele belangrijke overeenkomst. Alle drie de normen zijn GFSI-erkend. Dat wil zeggen dat ze wereldwijd geaccepteerd worden en dat het ook de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft. Vaak is dit een belangrijke voorwaarde voor een opdrachtgever. Wil je meer weten over voedselveiligheid of heb je hulp nodig bij het implementeren van BRC, IFS of FSSC 22000? Neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door te bellen of door een aanvraagformulier in te vullen via de website.

Wat is HACCP oftewel HACCP in de volksmond? Wat kun je ermee? En hoe stel je een HACCP plan op? In deze video ga ik jou dat vertellen! HACCP is een systeem wat de basis vormt voor elke GFSI-norm. Het is een wereldwijde systematiek die zowel de veiligheidsrisico’s in kaart brengt en ook de beheersmaatregelen borgt. HACCP is verplicht, want het is een onderdeel van de geldende Europese wet- en regelgeving. Dus ben jij bezig met het produceren van voedsel, dan heb je al een HACCP systeem in je organisatie nodig. Om de stap te maken naar een GFSI norm is dus relatief klein aangezien er als het goed is al een uitgebreide HACCP systematiek aanwezig is in de organisatie. Een veelgestelde vraag die ik krijg is of de HACCP te certificeren valt voor een organisatie. Het antwoord daarop is nee. Dat is niet meer het geval. Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om je alleen op HACCP te laten certificeren. Het is nu juist een belangrijk onderdeel van een GFSI norm of de ISO 22000. GFSI normen dat zijn BRC, IFS en FSSC 22000. Wanneer je met een HACCP plan aan de slag gaat dan kun je uitgaan van 7 principes. De eerste twee principes leggen de basis. De overige vijf principes zijn vooral in de uitvoering en toepassing van beheersmaatregelen. Stap 1 voer een gevarenanalyse uit. Stap 2 bepaal kritische controlepunten. Stap 3 stel kritische limieten vast. Stap 4 stel monitoringsprocedures vast. Stap 5 stel corrigerende maatregelen op. Stap 6 stel verificatieprocedures vast. En ten slotte stap 7 stel registratie- en documentatieprocedures vast. Wil je meer weten over deze zeven stappen? Klik dan op de link in de beschrijving van deze video en lees de toelichting op elke stap. De gevarenanalyse is een belangrijk onderdeel van het HACCP plan. Je brengt zowel intern als extern de grootste risico’s in kaart. En je stelt daar vervolgens de juiste en relevante beheersmaatregelen tegenover. Om voedselveiligheid goed geborgd te krijgen in de organisatie door middel van dit HACCP plan is het bewustzijnsniveau van je medewerkers ook een zeer belangrijk onderdeel hiervan. HACCP schrijft ook voor dat je medewerkers getraind en goed onderlegd bezig moeten zijn in de organisatie. Dat wil zeggen dat ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken over hoe om te gaan met de producten. Om dit te bereiken kun je periodiek een HACCP training geven als organisatie. Dat kun je zelf inrichten. Uiteraard kunnen wij je daar ook in ondersteunen en hebben we daar binnen onze Academy een trainingsprogramma voor. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je ondersteuning nodig bij het inrichten van een HACCP plan? Neem dan vooral contact op met ons kantoor of vul een aanvraagformulier in via onze website. Bedankt voor het kijken weer en mocht je meer willen weten over de materie of over andere voedselveiligheidsnormen kijk dan vooral even rond op onze website.

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

 • Alles over voedselveiligheid
 • De rol van HACCP
 • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields