Waarom VCA Bedrijfscertificering

VCA staat voor Veiligheid ,Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en kent het  persoonsdiploma en de bedrijfscertificering. Met de certificering toon je aan de (risicovolle) werkzaamheden op een gezonde en veilige manier uit te voeren. Wanneer je de VCA-bedrijfscertificering behaalt, dienen ook de medewerkers die de risicovolle werkzaamheden uitvoeren het persoonsdiploma te behalen. Andersom is dit echter niet verplicht; wanneer je enkel het persoonsdiploma wil halen, is het bedrijfscertificaat niet verplicht. Nu kun je jezelf afvragen; maar waarom zou ik dan een VCA-bedrijfscertificaat willen behalen? In dit artikel geven we hier antwoord op.

Borgen veiligheid en gezondheid

Het doel van een VCA-bedrijfscertificering is het verhogen van het niveau van veiligheid binnen je organisatie door een structuur die het continue verbeteren aanstuurt. Hiermee kun je het aantal bedrijfsongevallen verminderen of zelfs voorkomen. Naast dat het gedrag van de medewerkers hierop aangepast moet worden dien je ook aan de operationele zijde de veiligheid op orde te hebben.

In de VCA-bedrijfscertificering wordt daarom extra aandacht besteed aan gestructureerd omgaan met veiligheid en gezondheid van o.a. werkprocessen in de organisatie. Daarnaast heeft de VCA-certificering een ander belangrijk doel; het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. In de VCA-certificering wordt hier uitgebreid bij stilgestaan en worden de juiste handvaten uitgereikt om hier structureel mee aan de slag te gaan.

Download vrijblijvende de VCA informatiegids

Wil je alles weten over de VCA-norm en hoe je deze implementeert? Download dan geheel vrijblijvend onze handige VCA Informatiegids waarin we je op weg helpen met de VCA-certificering.

DOWNLOAD WHITEPAPER

VCA Infogids

Commerciële waarde

Naast het borgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer biedt de VCA-certificering ook een grote commerciële waarde voor veel organisaties. Met de VCA-certificering toon je aan de veiligheid en gezondheid en aandacht voor het milieu serieus te nemen binnen je organisatie. Veel organisaties besteden daarom alleen nog maar opdrachten uit aan VCA-gecertificeerde organisaties. Met de VCA-certificering kun je daarom sneller meedoen met aanbestedingen en heb je een streepje voor op organisaties die niet in het bezit zijn van een VCA certificering.
Als je als organisatie VCA-gecertificeerd bent wordt je vindbaar in de VCA-database. Opdrachtgevers gebruiken deze database om te bepalen met welke bedrijven ze projecten willen aanpakken. Dit is voor de opdrachtgevers belangrijk omdat ook zij belang (en soms de verplichting) hebben om met VCA-gecertificeerde bedrijven te werken. Overheidsbedrijven hebben dit bijvoorbeeld als harde eis staan bij grote projecten.

Artikeltip: Lees ook het artikel ‘Certificeringseisen bij aanbesteding: zin of onzin?

Verplichting tot wet- en regelgeving

Tot slot toon je met het behalen van een VCA-bedrijfscertificering aan dat je voldoet aan diverse wettelijke verplichtingen. Zo zijn het (laten) keuren van de arbeidsmiddelen, het geven van voorlichting en instructie aan werknemers en het borgen van een veilig werkomgeving enkele voorbeelden uit de Arbowet, die aangestipt worden tijdens het behalen van een VCA-bedrijfscertificering

“We merkten direct dat CertificeringsAdvies een bureau is dat niet de standaardprocedures invult, maar echt kijkt naar de organisatie. Precies wat ons bedrijf nodig had!” – Wil je het hele verhaal van onze klant Kleijngeld lezen? Bekijk dan de Kleijngeld klantcase.

Meer informatie over het VCA bedrijfscertificaat?

Wil je meer informatie over het VCA bedrijfscertificaat of direct aan de slag? In beide gevallen ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag op weg.


Download VCA Informatiegids

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl