Waarom een training voedselveiligheid volgen?

Opleiding van medewerkers is belangrijk voor het succes van je organisatie. In dit artikel lees je de voordelen van een training voedselveiligheid!

CAN - Training Voedselveiligheid-2
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Een food safety training, ofwel een voedselveiligheidstraining, is van cruciaal belang in de voedselindustrie en voor iedereen die betrokken is bij de bereiding, verwerking, distributie, en serveren van voedsel. Sterker nog: het volgen van een training op het gebied van voedselveiligheid is wettelijk verplicht voor de genoemde doelgroep. Naast het voldoen aan de wettelijke verplichting, geeft het volgen/organiseren van een voedselveiligheidstraining binnen je organisatie nog extra voordelen. In dit artikel zetten we alle voordelen voor je op een rij én lees je wat een food safety training binnen onze CAN Academy inhoudt.

HACCP training volgen?

Binnen de CAN Academy bieden we een HACCP training aan.
Meer informatie

HACCP Training

Een voedselveiligheid training kan door iedereen binnen je organisatie gevolgd worden. Je leert over de HACCP-systematiek, je leert hoe je voedselveilig werkt én hoe je de voedselveiligheidscultuur binnen je organisatie kunt verbeteren. Onderwerpen die in zo’n training terugkomen zijn o.a. de gevaren van voedselveiligheid, persoonlijke en bedrijfshygiëne, wet- en regelgeving, productaansprakelijkheid en de normen voor voedselveiligheid. Om de meeste toegevoegde waarde uit zo’n training te halen, kan deze gepersonaliseerd worden voor jouw organisatie. Op die manier worden praktijksituaties herkenbaar en is de output direct toe te passen in je organisatie.

Bescherming van volksgezondheid

Voedselveiligheidstrainingen dragen bij aan het verminderen van het risico op voedselgerelateerde ziekten en infecties. Medewerkers worden opgeleid om voedselveilig te werken en om de juiste voedselbereidings- en hygiëneprocedures te volgen. Daardoor wordt de kans op het maken van menselijke fouten kleiner. Voedselgerelateerde ziekten worden hiermee voorkomen waarmee de volksgezondheid beter wordt beschermd.

Wettelijke vereisten

In veel landen zijn er strikte voorschriften en wet- en regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid. Sterker nog: een HACCP-gebaseerd systeem is wettelijk verplicht in verschillende landen, waaronder de VS en de EU, op alle niveaus van de voedselketen, met uitzondering van de primaire productie. Het is daardoor vaak wettelijk verplicht voor voedselbedrijven en hun personeel om voedselveiligheidstrainingen te volgen en te voldoen aan specifieke normen om boetes en juridische problemen te voorkomen.

Commercieel voordeel

Consumenten vertrouwen op voedselbedrijven om hen veilig voedsel te bieden. Wanneer een bedrijf aantoont dat het zich inzet voor voedselveiligheid door middel van training en certificering, vergroot dit het vertrouwen van klanten. Voornamelijk met het behalen van een certificering is het eenvoudig aan te tonen dat je voedselveiligheid binnen je organisatie serieus neemt. Normen op het gebied van voedselveiligheid die we in Nederland het vaakst zien terugkomen zijn:

HACCP is een systematiek die is verweven in alle GFSI-normen (Global Food Safety Initiative).

Kwaliteitsborging

Voedselveiligheidstrainingen helpen bij het handhaven van de kwaliteit en consistentie van voedselproducten. Daarnaast leren medewerkers hoe processen efficiënter en effectiever worden uitgevoerd. Dit kan leiden tot minder verspilling, betere producten en kostenbesparingen voor bedrijven.

Risicobeheer

Het begrijpen van voedselveiligheidsprincipes en het juist toepassen ervan, helpt bij het beheren van risico’s in de voedselketen. Dit omvat het voorkomen van voedselvergiftiging, het minimaliseren van product recalls en het beschermen van het imago van het bedrijf. De risico’s van je organisatie kun je in kaart brengen met behulp van een gevarenanalyse. Tijdens zo’n gevarenanalyse maak je gebruik van de HACCP-systematiek en breng je in kaart welke gevaren voor jouw organisatie van toepassing zijn. Het is gebruikelijk om deze gevaren te inventariseren aan de hand van je bedrijfsprocessen.

Carrièrekansen

Voedselveiligheidstrainingen kunnen ook de carrièremogelijkheden verbeteren. Veel werknemers in de voedselindustrie zijn verplicht om bepaalde certificeringen te behalen om in aanmerking te komen voor bepaalde functies of promoties. Neem je het opleiden van medewerkers serieus en communiceer je dit ook naar buiten toe, dan word je als organisatie aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.

Certificeringseisen

Een aantal voedselveiligheidscertificaten eisen dat de medewerkers onafhankelijk aantoonbaar opgeleid zijn in voedselveiligheid. Voldoe je dus aan een bepaalde certificeringseis, dan kan het zijn dat opleiding van medewerkers hierin een verplicht onderdeel is.

Training volgen?

Een food safety training is dus essentieel om de voedselveiligheid te waarborgen, wettelijke vereisten na te leven, klantvertrouwen op te bouwen en de kwaliteit en reputatie van voedselbedrijven te behouden. Het draagt bij aan de bescherming van zowel de volksgezondheid als de belangen van de bedrijven in de voedselindustrie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het aanbod of neem contact met ons op!

New call-to-action

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

HACCP training volgen?

Wij bieden diverse mogelijkheden!

  • Training op maat
  • Praktische tips
  • Ook Incompany

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields