Waarom een RI&E? De voordelen op een rij

De RI&E wordt nog te vaak gezien als een verplichting. Dat is zonde, want het biedt je veel voordelen. In dit artikel lees je hier mee over!

rie-uitvoering-1-2
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

De RI&E is al sinds 1994 verplicht voor alle werkgevers met personeel in dienst. Zo wordt het vaak ook gezien: als een verplichting. Het blijft een vaag begrip voor velen. “Het staat voor risico-inventarisatie en evaluatie en het zal vast voordelen hebben, maar ik ben er tijd aan kwijt die ik ook ergens anders aan kan besteden.” Dat is natuurlijk niet de optimale insteek. De RI&E is niet de eindbestemming, maar juist een vertrekpunt voor een goede basis van je arbobeleid.

Je bent goed voorbereid

Met een RI&E ben je voorbereid op risicovolle situaties. Wanneer je risico’s niet in kaart hebt gebracht, weet je natuurlijk ook niet hoe je medewerkers veilig kunt houden. Als organisatie zijnde ben je namelijk verplicht om te zorgen voor je medewerkers. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus nog zal er wel eens iemand tegen een openstaande la aanlopen. Hoe goed je ook bent voorbereid, sommige dingen kun je gewoon niet tegengaan. Maar je moet er wel over nagedacht hebben. Met een RI&E heb je als organisatie de onderbouwing dat je de veiligheid binnen je organisatie hebt laten beoordelen.

*Transcriptie onderaan deze pagina

Het draagt bij aan je organisatiedoelen

Als organisatie heb je vast doelen gesteld die je graag wilt behalen. De processen binnen je organisatie heb je hierop ingericht: ze sluiten naadloos aan op deze doelstellingen. Een ongeval, storing of andere vervelende gebeurtenis kan roet in het eten gooien. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een slechter bedrijfsresultaat of negatieve reclame. Je kunt als organisatie zijnde natuurlijk de gok nemen en ervan uit gaan dat zulke gebeurtenissen niet gaan plaatsvinden. Dat is in eerste instantie financieel gezien misschien voordelig. Maar wanneer er daadwerkelijk iets verkeerd gaat, ben je met een RI&E voordeliger uit!

Het bespaart kosten

Vaak heerst er een verkeerd beeld over de kosten van de RI&E. Je kunt het namelijk zien als een investering. Met behulp van risicomanagement krijg je zicht op de risico’s en de oorzaken daarvan. Ga je hier bewust mee om, dan stimuleer je veilig werken binnen je organisatie. Dit draagt mede bij aan het veiligheidsbewustzijn van je medewerkers. Daardoor vermindert het aantal ongevallen en het ziekteverzuim. Dat houdt in dat je minder zieke medewerkers hebt, waardoor je uiteindelijk weer geld bespaart. Een zieke medewerker levert tenslotte niets op en kost juist geld. Daarnaast laat je medewerkers zien dat je geeft om hun eigen veiligheid, waarmee de medewerkerstevredenheid ook omhoog gaat. Het verloop neemt daardoor af.

Meer weten over het uitvoeren van de RI&E? Lees dan het artikel: ‘RI&E uitvoeren

New call-to-action

Transcriptie video: RI&E CHECKLIST: HOE voer je een RI&E uit?

Vanuit de arbowet worden bedrijven verplicht om een RI&E te hebben: ofwel de risico-inventarisatie en evaluatie. In deze RI&E worden alle risico’s in kaart gebracht en wordt er gekeken hoe de risico’s zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. Het uitvoeren van de RI&E binnen je bedrijf kan op verschillende manieren. Zo is er een branche RI&E waar gebruik van kan worden gemaakt of een ander instrument wat is gemaakt door bijvoorbeeld een adviseur of andere organisatie. Een onderdeel van arbo is zorgen dat mensen op de hoogte blijven van hun kennis. En dat ze worden geïnstrueerd over de risico’s die ze tegenkomen binnen hun vakgebied. Deze risico’s worden in kaart gebracht vanuit de RI&E, daar wordt een instructie over gegeven naar de medewerkers en die instructies moeten worden aangepast als de werkzaamheden veranderen. Zoals aangegeven wordt de RI&E uitgevoerd binnen je bedrijf niet alleen door de adviseur of het bedrijf wat de RI&E uitvoert. Maar het wordt uitgevoerd in samenwerking met zowel de directie, als de OR, als de preventiemedewerker maar natuurlijk ook de medewerkers op de werkvloer. Alle risico’s zullen in kaart worden gebracht. Ook de risico’s die niet aanpasbaar zijn. Bijvoorbeeld het werken met de chemicaliën die niet anders kunnen worden gebruikt. Deze risico’s moeten dan wel in kaart worden gebracht en er moet bij gezegd worden dat er wordt gekeken naar altijd de beste oplossing. De risico’s die in kaart zijn gebracht binnen uw organisatie vormen samen met het plan van aanpak één pakket. Het gehele pakket zal worden getoetst door een externe deskundige. In die toetsing wordt gekeken of dat er geen risico’s zijn vergeten en of dat het geheel voldoet aan de wet- en regelgeving. De Arbowet eist dat een RI&E actueel wordt gehouden en dat het plan van aanpak wordt gebruikt als basis om alle oplossingen uit te werken. Dit plan van aanpak, maar ook de RI&E zal dus moeten worden besproken met medewerkers en met diegene die ervoor gaat zorgen dat het plan van aanpak wordt uitgewerkt. Dit kan de OR zijn, maar ook bijvoorbeeld de personeelsvertegenwoordiging of de BHV groep. Zij zullen samen met jou het plan van aanpak uitwerken en zorgen dat alle acties die openstaan worden afgewerkt. Vanuit CertificeringsAdvies Nederland kunnen wij jou ondersteunen. Zowel bij de RI&E uitvoering, als het laten toetsen, maar natuurlijk ook het meehelpen bij het oplossen van alle acties die in het plan van aanpak staan. Als er vragen zijn dan kun je ons altijd bereiken. Wij zullen deze vragen oplossen voor je.

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

  • Wat houdt een RI&E in?
  • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
  • Moet je een RI&E updaten?
  • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields