Leestijd: 5 minuten

Voorbeeld voedselveiligheidsplan: een handig template!

Wil jij een voedselveiligheidsplan opstellen, maar weet je niet precies hoe? In dit artikel vind je een voorbeeld voedselveiligheidsplan dat je op weg helpt!

Voorbeeld voedselveiligheidsplan
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Als organisatie in de voedingsmiddelenindustrie ben je verplicht om te werken met een voedselveiligheidsplan. In dit voedselveiligheidsplan neem je o.a. je voedselveiligheidsdoelstellingen mee, de voedselveiligheid gevaren voor jouw organisatie, de maatregelen die je gaat treffen en de monitoring en evaluatie. Met behulp van dit plan waarborg je dat de producten of diensten die jij levert voedselveilig zijn. Het opstellen van een voedselveiligheidsplan hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is soms fijn om een voorbeeld te hebben. In dit artikel vind je daarom een voorbeeld voedselveiligheidsplan!

Voorbeeld voedselveiligheidsplan

Om een voedselveiligheidsplan op te stellen, kun je gebruik maken van de volgende hoofdstukkenstructuur:

  • Inleiding
  • Doelstellingen
  • Beleid
    • HACCP implementatie
  • Training
  • Crisisbeheer
  • Documentatie
  • Conclusie

Inleiding

In de inleiding wordt vaak een streven van de organisatie vastgelegd, samen met het doel van het voedselveiligheidsplan.

‘ABC food service streeft naar de hoogste normen van voedselveiligheid om de gezondheid van onze afnemers te waarborgen. Dit beleid is ontworpen om een kader te bieden voor het identificeren en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s binnen onze organisatie’

Doelstellingen

Het opstellen van je doelstellingen moet SMART gebeuren, zodat ze concreet zijn en er een duidelijk implementatie- en evaluatieplan achter gelegd kan worden. Voorbeelden van een aantal doelstellingen:

  • ‘Het voorkomen van voedselvergiftiging en andere voedsel gerelateerde gezondheidsproblemen’
  • ‘Het te allen tijde naleven van alle relevante wet- en regelgeving’
  • ‘Het continu verbeteren van onze voedselveiligheidspraktijken’

Dit soort doelstellingen moet je dus nog SMART maken.

Beleid

In het hoofdstuk beleid ga je in op de voedselveiligheid gevaren voor jouw organisatie en de maatregelen die je treft om deze gevaren weg te nemen of te verkleinen.

HACCP implementatie

HACCP is een methode die je helpt om je organisatie voedselveilig te maken. Tijdens de HACCP implementatie voer je een gevarenanalyse uit waarbij je vastlegt wat de belangrijkste gevaren qua voedselveiligheid voor jouw organisatie zijn en wat de kans en de impact van optreden van het gevaar is. Hierna stel je kritische controlepunten (CCP’s) vast en documenteer je de maatregelen die je treft om de gevaren weg te nemen of te verkleinen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op het gebied van:

Hygiëne

  • ‘Bij ABC food service worden de productieafdelingen dagelijks grondig schoongemaakt’
  • ‘Alle medewerkers binnen ABC food service krijgen instructies over het omgaan met persoonlijke hygiëne’

Leveranciersbeheer

  • ‘De leveranciers van ABC food service moeten beschikken over een ISO 22000 certificaat’
  • ‘De leveranciers van ABC food service moeten temperatuurcontroles uitvoeren bij de opslag en bereiding van voedsel én moeten hier een logboek van kunnen aantonen’

 Zorg ervoor dat de naleving hiervan periodiek gecontroleerd wordt door middel van audits

Training

Training van medewerkers is essentieel voor een sterke voedselveiligheidscultuur. Medewerkers moeten namelijk bewust zijn van de gevaren van hun gedrag en het belang van voedselveilig werken inzien. Alleen wanneer je dat bereikt kun je garanderen dat je voedselveilig werkt. Om dat bewustzijn te creëren kun je een richtlijn opstellen rondom het volgen van trainingen. In veel voedselveiligheidsnormen (denk aan ISO 22000, FSSC 22000 of BRC) wordt een jaarlijkse training voor alle medewerkers niet voor niets meegenomen. Je kunt in je voedselveiligheidsplan bijvoorbeeld het volgende opnemen:

‘Alle medewerkers van ABC food service moeten een HACCP-training hebben gevolgd. Deze training moet jaarlijks herhaald worden om de kennis up-to-date te houden en op te frissen’

Crisisbeheer

Ondanks je getroffen maatregelen kunnen voedselveiligheidsincidenten nog steeds voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je crisisbeheer ook meeneemt in je voedselveiligheidsplan. Stel procedures op voor het rapporteren en afhandelen van deze voedselveiligheidsincidenten en neem hierin ook directe communicatie met de autoriteiten mee indien dit nodig is. Bijvoorbeeld:

‘Bij een defect van een productieonderdeel wordt dit onderdeel zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen en wordt het aangetaste product uit de productie gehaald’

Documentatie

Ondanks dat je vanuit bovenstaande stappen al heel wat gedocumenteerd hebt, is het belangrijk om al je voedselveiligheidsactiviteiten ook nauw te documenteren. Zeker met het oog op product traceability heb je hier veel profijt van. Je bent als organisatie in de voedingsmiddelenindustrie verplicht om de traceerbaarheid van je producten te waarborgen. Simpel gezegd houdt dit in dat je de geschiedenis, toepassing en locatie van een product door de gehele productieketen kunt traceren.

Conclusie

Je eindigt je voedselveiligheidsplan met een conclusie, zoals:

‘ABC food service is vastbesloten om een veilige en gezonde eetervaring te bieden aan alle afnemers, van handelaren tot consument. Dit voedseveligheidsbeleid zal regelmatig worden herzien en aangepast om de hoogste normen te handhaven.’

Handtekening:

Naam directeur:

Datum:

Tips voor het implementeren van het voedselveiligheidsplan

Om je voedselveiligheidsplan tot een succes te brengen is het belangrijk dat je het beleid breed communiceert binnen je organisatie én dat alle medewerkers er toegang tot hebben. Regelmatige evaluatie en updates van het beleid helpen om de voedselveiligheid continu te waarborgen en te verbeteren. Daarnaast nog een aantal extra tips:

  • Gebruik de juiste data: baseer je doelstellingen op historische data en trendanalyses om realistische en haalbare doelen te stellen.
  • Wees bereid om doelstellingen aan te passen op basis van nieuwe informatie of veranderingen in wet- en regelgeving. Wees flexibel.
  • Communiceer de doelstellingen duidelijk binnen de organisatie en zorg voor regelmatige updates voor de voortgang.
  • Het opstellen van goed gedefinieerde en realistische doelstellingen helpt niet alleen bij het verbeteren van voedselveiligheidspraktijken, maar ook bij het creëren van een cultuur van continue verbetering binnen de organisatie.
  • Betrek belanghebbenden en werk samen met alle relevante afdelingen en personeel om inzicht te krijgen in hun perspectieven en ideeën.
  • Zorg voor input van het management, kwaliteitscontrole, productie en magazijnmedewerkers.

Ondersteuning nodig?

Heb je na het gebruiken van dit voorbeeld voedselveiligheidsplan extra hulp nodig met het verbeteren van de voedselveiligheid binnen je organisatie? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan. We helpen je graag!

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields