Wanneer je als bedrijf VCA-gecertificeerd bent, dan dienen je werknemers ook in bezit te zijn van een geldig VCA-diploma. Maar voor wie is VCA verplicht? Een VCA-Basis certificaat is verplicht voor alle werknemers (waaronder ook uitzendkrachten en stagiaires) die binnen de scope van de VCA-certificering werkzaam zijn. Veelal zijn dat risicovolle taken in bijvoorbeeld de bouw- en techniekbranche. Hier valt het kantoorpersoneel bijvoorbeeld vaak niet onder, tenzij zij ook risicovolle werkplekken bezoeken.
Voor wie is VCA verplicht?
Voor nieuwe medewerkers, uitzendkrachten en stagiaires wordt gesteld dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat halen. Deze werknemers dienen dus basiskennis te hebben van veiligheid en moeten dat aan kunnen tonen met de juiste papieren. Om in bezit te komen van het juiste diploma, kunnen zij een VCA-Basis cursus volgen waarin ze leren veilig te werken. Een VCA-Basis diploma is 10 jaar geldig. Daarbij is het wel van belang dat de kennis en vaardigheden onderhouden worden. Daarvoor dien je zogenaamde toolbox meetings bij te wonen-die georganiseerd moeten worden door de werkgever met VCA-certificaat.
*Transcriptie onderaan deze pagina
Alles lezen over VCA en bijbehorende eisen? Download de informatiegids!
Wil je alles lezen over de VCA-norm en de bijbehorende eisen, zoals informatie over voor wie VCA-persoonscertificering verplicht is? Download dan geheel vrijblijvend de handige VCA informatiegids waarin je antwoord vindt op al je vragen.


Voor wie is het VCA-VOL diploma?
Wanneer je operationeel leidinggevend bent dan dien je in het bezit te zijn van een geldig VCA-VOL diploma. VCA-VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Hiermee maak je aantoonbaar dat je veilig werkt en de gezondheids- en milieueisen van je medewerkers in acht neemt als leidinggevende. Een VCA-VOL diploma is ook verplicht voor zzp’ers die als onderaannemer werken (volgens een resultaatverplichting).
Meer lezen over VCA? Bekijk het artikel: Het verschil tussen VCA* en VCA**
VCA voor tijdelijke medewerkers en Stagiaires
In de VCA-norm wordt gesproken over een VCA verplichting voor medewerkers, onder deze noemer vallen ook tijdelijke krachten zoals gedetacheerden, uitzendkrachten, stagiaires en jobstudenten. Deze krachten dienen ook binnen 3 maanden van het dienstverband het VCA diploma behaald te hebben. Wanneer dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is het van belang dat de desbetreffende medewerker geen risicovolle werkzaamheden uitvoert of leiding geeft aan medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren.
Lees ook het artikel: VCA verplichting voor stagiaires, hoe zit dat eigenlijk?
Hoeveel mensen dienen VCA te hebben binnen je bedrijf?
Er zijn geen regels omtrent het aantal mensen dat in bezit dient te zijn van een VCA-diploma binnen een bedrijf. Binnen je eigen bedrijf kun je zelf bepalen voor welke afdelingen een VCA-certificaat noodzakelijk is. Soms zijn dat alle afdelingen, soms enkel de productieafdelingen. Het hangt veelal af van of mensen met het risicovolle werk in contact komen of niet. Daarnaast is het zo dat de aannemer die je inhuurt kan stellen dat de mensen die komen werken in bezit zijn van een VCA-Basis diploma.
Meer weten of hulp nodig?
Wil je meer weten over de eisen van de VCA norm? Of kun je advies en/of ondersteuning gebruiken bij implementatie of onderhoud van de VCA norm binnen je organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Daarnaast bieden wij diverse VCA en veiligheidstrainingen aan zoals de VCA Basis en VCA VOL cursus.
Transcriptie video: Voor wie is VCA verplicht?
Voor wie is VCA verplicht? In deze video geef ik daar antwoord op! De VCA norm legt eisen op voor de werkgever voor het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving aan de medewerkers. Hierbij kan de norm ook helpen bij het verhogen van veiligheidsbewustzijn zodat ongevallen voorkomen kunnen worden. Binnen CertificeringsAdvies Nederland krijgen we vaak de vraag of een VCA certificering verplicht is. Het antwoord daarop is: nee. De VCA norm is geen wettelijke verplichting. We merken wel dat het vaak in aanbestedingen of tenders gevraagd wordt en opgelegd wordt door opdrachtgevers. Wanneer je als bedrijf een VCA bedrijfscertificering behaalt, is het van belang dat je medewerkers een VCA persoonscertificering behalen. Hierbij moeten de operationele medewerkers een VCA-basis certificaat behalen en de operationeel leidinggevende een VCA-VOL certificaat behalen. Het VCA persoonscertificaat is te behalen door het volgen van een training aansluitend met een cursus zodat je in 1 dag geholpen bent. Wanneer je als bedrijf werkzaamheden uitvoert met een verhoogd risico is het zeker aan te bevelen om een VCA certificaat te behalen. Hierdoor kun je medewerkers beter instrueren zodat ongevallen voorkomen kunnen worden. Wil je meer weten over het behalen van een VCA bedrijfscertificaat? Neem vooral even contact met ons op of download de informatiegids via de link hieronder.