vca verplichtWanneer je als bedrijf VCA-gecertificeerd bent, dan dienen je werknemers ook in bezit te zijn van een geldig VCA-diploma. Maar voor wie is VCA verplicht? Een VCA-Basis certificaat is verplicht voor alle werknemers (waaronder ook uitzendkrachten en stagiaires) die binnen de scope van de VCA-certificering werkzaam zijn. Veelal zijn dat risicovolle taken in bijvoorbeeld de bouw- en techniekbranche. Hier valt het kantoorpersoneel bijvoorbeeld vaak niet onder, tenzij zij ook risicovolle werkplekken bezoeken.

Voor wie is VCA verplicht?

Voor nieuwe medewerkers, uitzendkrachten en stagiaires wordt gesteld dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat halen. Deze werknemers dienen dus basiskennis te hebben van veiligheid en moeten dat aan kunnen tonen met de juiste papieren. Om in bezit te komen van het juiste diploma, kunnen zij een VCA-Basis cursus volgen waarin ze leren veilig te werken. Een VCA-Basis diploma is 10 jaar geldig. Daarbij is het wel van belang dat de kennis en vaardigheden onderhouden worden. Daarvoor dien je zogenaamde toolbox meetings bij te wonen-die georganiseerd moeten worden door de werkgever met VCA-certificaat.

Voor wie is het VCA-VOL diploma?

Wanneer je operationeel leidinggevend bent dan dien je in het bezit te zijn van een geldig VCA-VOL diploma. VCA-VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Hiermee maak je aantoonbaar dat je veilig werkt en de gezondheids- en milieueisen van je medewerkers in acht neemt als leidinggevende. Een VCA-VOL diploma is ook verplicht voor zzp’ers die als onderaannemer werken (volgens een resultaatverplichting).

VCA voor tijdelijke medewerkers en Stagiaires

In de VCA-norm wordt gesproken over een VCA verplichting voor medewerkers, onder deze noemer vallen ook tijdelijke krachten zoals gedetacheerden, uitzendkrachten, stagiaires en jobstudenten. Deze krachten dienen ook binnen 3 maanden van het dienstverband het VCA diploma behaald te hebben. Wanneer dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is het van belang dat de desbetreffende medewerker geen risicovolle werkzaamheden uitvoert of leiding geeft aan medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren.

Lees ook het artikel  VCA verplichting voor stagiaires, hoe zit dat eigenlijk?

Hoeveel mensen dienen VCA te hebben binnen je bedrijf?

Er zijn geen regels omtrent het aantal mensen dat in bezit dient te zijn van een VCA-diploma binnen een bedrijf. Binnen je eigen bedrijf kun je zelf bepalen voor welke afdelingen een VCA-certificaat noodzakelijk is. Soms zijn dat alle afdelingen, soms enkel de productieafdelingen. Het hangt veelal af van of mensen met het risicovolle werk in contact komen of niet. Daarnaast is het zo dat de aannemer die je inhuurt kan stellen dat de mensen die komen werken in bezit zijn van een VCA-Basis diploma.


VCA-Basis en/of VCA-VOL cursus volgen?

Dien je in het bezit te zijn van een VCA-Basis of VCA-VOL diploma of wil je jouw werknemers een cursus op dit gebied laten volgen? Neem dan eens een kijkje op de Academy van CertificeringsAdvies Nederland. Wij bieden diverse VCA-trainingen aan. Ook Incompany trainingen voor meerdere personen bij jouw bedrijf op locatie behoren tot de mogelijkheden.

Bekijk VCA trainingenTraining academy

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl