Voor wie is de PGS-37 wetgeving van toepassing?

PGS-37 is de wetgeving rondom de opslag lithiumbatterijen, maar voor wie is dit van toepassing? In dit artikel vertellen we je er alles over. Lees snel verder!

Voor wie is PGS 37?
Silhouet
Michel van Marle
Adviseur

Michel van Marle is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn ruime ervaring en certificaten maken dat hij bedrijven kan ondersteunen en adviseren gericht op gevaarlijke stoffen.

michel@certificeringsadvies.nl

Heb jij in je organisatie te maken met de opslag van lithium-Ion batterijen? Dan krijg je zeer waarschijnlijk te maken met de PGS-37 wetgeving. Dé wetgeving rondom de opslag van lithiumbatterijen. Maar voor wie is de PGS-37 precies wel en niet van toepassing? In dit blogartikel vertellen we je meer over wanneer de PGS-37 wetgeving op jouw organisatie van toepassing of wanneer je hiervoor juist een vrijstelling hebt.

Training PGS-37

Moet ik voldoen aan PGS-37?

Wanneer je organisatie te maken hebt met de opslag van lithiumbatterijen krijg je in veel gevallen te maken met de PGS-37 wetgeving. Toch kan er een uitzondering gelden voor jouw organisatie waardoor je er niet aan hoeft te voldoen. Er gelden namelijk een aantal vrijstellingen.

In onderstaande situaties hoef je niet aan de PGS-37 wetgeving te voldoen;

Vrijstellingen voor oplaadbare batterijen:

 • Wanneer de batterij totaal max 100 watt uur bevat van de totale oplaadbare batterij;
 • Wanneer één losse cel maximaal 20 watt uur bevat;
 • <1000 kg gevaarlijke stoffen: De PGS 37 kent een vrijstelling voor organisaties die minder dan 1000 kg per brandcompartiment aan gevaarlijke stoffen (waaronder lithiumbatterijen) hebben opgeslagen.

Vrijstellingen niet oplaadbare batterijen:

 • Lithium metal: wanneer de batterij maximaal 1 gram lithium per cel bevat
 • Hybride: wanneer de batterij maximaal 10 watt uur per batterij bevat
 • Wanneer de batterij maximaal 1,5 gram lithium per batterij bevat

Vrijstelling in de praktijk

Valt de opslag van lithiumbatterijen in jouw organisatie binnen de vrijstelling? Dan hoef je niet aan de PGS-37 wetgeving te voldoen. Let er echter wel op dat het verstandig is om ook bij een vrijstelling kritisch naar de veiligheid rondom de opslaglocatie en handelingen van de medewerkers te kijken. Lithium-Ion blijft immers een stof in de categorie gevaarlijke stoffen. Bekijk jaarlijks of er wijzigingen zijn in de situatie; is de omvang van de opslag nog hetzelfde? Zijn de handelingen rondom de batterijen nog hetzelfde en wat zijn hierbij actuele veiligheidsrisico’s? Hiermee wordt jaarlijks kritisch stil gestaan bij de veiligheid rondom de opslag van lithiumbatterijen in je organisatie.

Voldoen aan PGS-37

Voldoe je niet aan de eerdergenoemde vrijstellingen in dit artikel? Dan dien je te voldoen aan de PGS-37 wetgeving. Dit wil zeggen dat je aan een aantal belangrijke veiligheidseisen rondom de opslag van lithiumbatterijen in je organisatie moet voldoen.

Aan de slag?

Wil je aan de slag met de PGS-37 wetgeving in jouw organisatie? Onze veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen helpt je hier graag mee verder!

Silhouet
Michel van Marle
Adviseur

Michel van Marle is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn ruime ervaring en certificaten maken dat hij bedrijven kan ondersteunen en adviseren gericht op gevaarlijke stoffen.

michel@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields