Leestijd: 4 minuten

Voedselverspilling en FSSC 22000: wat zijn de eisen? 

Dagelijks verspillen we binnen Nederland kilotonnen aan voedsel. Het wordt o.a. daardoor een steeds belangrijker onderwerp in onze samenleving. De FSSC 22000 norm is de eerste GFSI-norm die eisen rondom voedselverspilling heeft opgenomen.

Voedselverspilling en FSSC 22000
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

In de Nederlandse voedselketen verspillen we dagelijks kilotonnen aan voedsel. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en financiën van bedrijven, maar tegenwoordig ook voor organisaties met het FSSC 22000 certificaat. Binnen de Europese Unie is voedselverspilling momenteel een belangrijk onderwerp. Daarnaast wordt het ook een belangrijker onderwerp binnen voedselveiligheidsnormen. De FSSC 22000 norm is de eerste GFSI-norm die eisen rondom voedselverspilling heeft opgenomen. 

Voedselverspilling eisen in de FSSC 22000 norm

Binnen de FSSC 22000 norm wordt gesproken over twee belangrijke begrippen, namelijk: voedselverlies en voedselverspilling. Voedselverlies vindt plaats voordat het voedsel bij de consument terechtkomt, als gevolg van problemen in de toeleveringsketen. Voedselverspilling vindt plaats wanneer voedsel dat geschikt is voor consumptie wordt weggegooid in de detailhandel of bij consumptie. De volgende eisen met betrekking tot voedselverspilling worden gesteld aan organisaties die FSSC 22000 gecertificeerd zijn:

  • Er moet een beleid aanwezig zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Dit geldt voor de eigen organisatie, maar ook voor de momenten waar het voedsel naar een andere stap binnen de keten gaat. In dat beleid moet in ieder geval staan:
    • Welke alternatieve bestemmingen er zijn voor producten die niet aan de eindspecificaties voldoen.;
    • Hoe je voorraadbeheer optimaliseert (denk bijvoorbeeld aan FIFO, first in first out);
    • Je productieplanning die je zó inricht dat je bijvoorbeeld restvoorraad voorkomt;
    • Hoe je producten bewaart en daarmee o.a. de houdbaarheid optimaliseert. 

De Food Waste Piramide

Om een passende oplossing te vinden voor voedselverspilling, bestaat er een handig hulpmiddel, namelijk de ‘food waste pyramid’ Deze piramide komt vanuit de FAO (Food and Agriculture Organization) en kun je gebruiken als ondersteuning voor het verminderen van voedselverspilling in je organisatie. De piramide verloopt als volgt:

  • Preventie: het voorkomen van overproductie en voedselverspilling door de gehele keten;
  • Re-use: hergebruik overproductie door het aan te bieden aan bijvoorbeeld mensen die geraakt worden door voedselarmoede. Bijvoorbeeld door het aanbieden bij een voedselbank;
  • Recycle: recycle voedselverspilling door het om te zetten in dierenvoedsel of te gebruiken als compost;
  • Recovery: behandel onvermijdelijke voedselverspilling en zet het om in energie;
  • Disposal: gooi onvermijdelijke voedselverspilling, alleen als laatste optie, weg op een special daarvoor ingerichte plek.

De piramide loopt op basis van prioriteit. Probeer dus, bij het zoeken van een oplossing voor voedselverspilling, van boven naar beneden te gaan in de piramide, waarbij je als minst gewenste optie kiest voor ‘disposal’.

Hoe ga je voedselverspilling tegen conform de FSSC 22000 norm?

FSSC heeft hulpmiddelen ter beschikking die je helpen om o.a. voedselverspilling tegen te gaan. Op de website van FSSC kun je een ‘Food Loss and Waste Guidance Document’ vinden die je kunt gebruiken als leidraad. Verder bieden zij nog verschillende andere ‘Guidance Documents’ aan die je helpen met andere belangrijke onderwerpen binnen de FSSC 22000 norm, denk aan Food Defense en voedselfraude bijvoorbeeld.

Het is verstandig om met een nulmeting te beginnen, zodat je weet waar je momenteel als organisatie staat. Hoeveel voedsel wordt er binnen jouw organisatie verspild? En welke maatregelen worden er momenteel al getroffen? Wanneer je dat in kaart hebt, kun je gaan werken naar bepaalde doelen. Door die doelen vast te leggen, kun je ook je resultaten meten. Vanuit de FSSC 22000 norm is opstellen van doelen ook verplicht. Om die doelen te behalen, ga je maatregelen treffen. Die maatregelen dien je structureel te monitoren, zodat je bij kan sturen waar nodig én eventueel nieuwe doelstellingen kan opstellen. Op die manier blijf je continu verbeteren. Belangrijk om te onthouden is dat voedselverspilling niet van de een op de andere dag compleet verdwenen is binnen je organisatie. Dit kost tijd en moeite. Het belangrijkste uitgangspunt is om voedselverspilling  zoveel mogelijk te voorkomen en continu te blijven werken naar een beter resultaat.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig met het opstellen van een voedselverspilling beleid? Of wil je weten waar je nu staat met behulp van een nulmeting? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields