Wat is HACCP?

Wat is HACCP? Is het verplicht? En welke rol speelt HACCP in GFSI normen? Dit en meer lees je in dit artikel!

Wat is haccp?
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Het is ontzettend belangrijk dat voedingsmiddelen dusdanig worden geproduceerd en bereid dat mensen er niet ziek van kunnen worden. Voedselveiligheid staat daarin centraal. Nederland is een van de meest voedselveilige landen ter wereld en dat is niet voor niets. Er worden namelijk veel eisen gesteld aan producenten en verwerkers van voedingsmiddelen, waaronder een managementsysteem dat gebaseerd is op HACCP. Maar wat is HACCP? Waar wordt het gebruikt? Is het verplicht? Wie controleert voedselveiligheid? En wat is de rol van HACCP in GFSI normen zoals FSSC 22000IFS en BRC en ander soort normen zoals ISO 22000? Je leest het in dit artikel!

*Transcriptie onderaan pagina

Wat is HACCP?

Het is een van de bekendste termen als het gaat om voedselveiligheid, maar wat is HACCP nu precies? HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis Critical Control Point en wordt gedefinieerd als een managementsysteem waarin voedselveiligheid wordt aangepakt door de analyse en controle van biologische, chemische en fysische gevaren van de:

  • Productie
  • Behandeling van grondstoffen tot productie
  • Inkoop
  • Distributie
  • Consumptie van het gereed product

Het doel achter HACCP is simpel gezegd het voorkomen en verminderen van gevaren voor voedselveiligheid. Hiertoe wordt er voor elke stap in het voedselproductieproces van boer tot bord in kaart gebracht wat alle voedselveiligheidsrisico’s zijn. Vervolgens dient er volgens de HACCP richtlijnen geïnventariseerd te worden op wat voor manieren elk individueel risico beheerst kan worden.

Is HACCP verplicht

Omdat het eten dat wij in Nederland consumeren al lang niet meer uitsluitend uit Nederland afkomstig is, is het handig dat dezelfde regels gelden voor zoveel mogelijk landen. Daarom is het verplicht voor alle landen die vallen onder de Europese wet- en regelgeving om te werken volgens de richtlijnen van HACCP tijdens het produceren en verwerken van voedingsmiddelen. Dit geldt ook voor producenten van diervoeding. HACCP is dus een internationaal geldende norm. De controle over het al dan niet bezitten van een managementsysteem dat gebaseerd is op HACCP wordt onder andere uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Waar bestaat een HACCP-plan uit?

Een HACCP-plan is essentieel voor het effectief uitvoeren van een HACCP-beleid. Een dergelijk plan bestaat uit zeven stappen (die ook vaak worden aangeduid als de ‘basisprincipes’ van HACCP). Deze zijn:

  1. Voer een gevarenanalyse uit
  2. Bepaal kritische controlepunten (CCP’s)
  3. Stel kritische limieten vast
  4. Stel monitoringsprocedures vast
  5. Stel corrigerende maatregelen op
  6. Stel verificatieprocedures vast
  7. Stel registratie- en documentatieprocedures vast

Wat is de rol van HACCP in GFSI normen?

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) is een internationaal samenwerkingsverband dat als doel heeft om voedselveiligheid wereldwijd te garanderen. Het GFSI is inmiddels een grote partij waar veel grote internationale voedselproducenten en retailers aan verbonden zijn. Er zijn een aantal internationale voedselveiligheidsnormen die de goedkeuring hebben van het GFSI. Dit zijn onder andere de FSSC 22000, IFS en BRC. Maar welke rol speelt HACCP in dit geheel van GFSI erkende voedselveiligheidsnormen?

HACCP is sinds 2021 geen norm meer waarvoor je je kan laten certificeren. Echter, het is volgens alle GSFI normen wel verplicht om te voldoen aan de HACCP eisen. Dus alhoewel je je niet apart kan laten certificeren voor HACCP is het HACCP wel verplicht om in aanmerking te komen voor GFSI erkende normen zoals FSSC 22000IFS en BRC. Daarnaast is HACCP ook een verplicht onderdeel van de ISO 22000.

HACCP certificaat halen

Het is verplicht voor iedereen die betrokken is bij het bereiden, verwerken, distribueren en serveren van voedsel om een voedselveiligheidstraining te volgen, zoals een HACCP-training. Dergelijke trainingen zijn erg belangrijk aangezien ze bijdragen aan het verminderen van het risico op voedselgerelateerde ziekten en infecties. Buiten het feit dat je organisatie voldoet aan de wettelijke verplichtingen en dat je veilig opereert op het gebied van voedselveiligheid heeft het behalen van een HACCP-certificaat ook commerciële voordelen. In een HACCP-training leer je over de HACCP-systematiek, kom je te weten hoe je voedselveilig werkt én je leert hoe je de voedselveiligheidscultuur binnen je organisatie kan verbeteren.

Meer weten?

Wil je meer weten over voedselveiligheid en HACCP? Wil je graag een HACCP training volgen? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een voedselveiligheidssysteem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

New call-to-action

Transcriptie video ‘HACCP in een notendop

Wat is HACCP oftewel HACCP in de volksmond? Wat kun je ermee? En hoe stel je een HACCP plan op? In deze video ga ik jou dat vertellen! HACCP is een systeem wat de basis vormt voor elke GFSI-norm. Het is een wereldwijde systematiek die zowel de veiligheidsrisico’s in kaart brengt en ook de beheersmaatregelen borgt. HACCP is verplicht, want het is een onderdeel van de geldende Europese wet- en regelgeving. Dus ben jij bezig met het produceren van voedsel, dan heb je al een HACCP systeem in je organisatie nodig. Om de stap te maken naar een GFSI norm is dus relatief klein aangezien er als het goed is al een uitgebreide HACCP systematiek aanwezig is in de organisatie. Een veelgestelde vraag die ik krijg is of de HACCP te certificeren valt voor een organisatie. Het antwoord daarop is nee. Dat is niet meer het geval. Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om je alleen op HACCP te laten certificeren. Het is nu juist een belangrijk onderdeel van een GFSI norm of de ISO 22000. GFSI normen dat zijn BRC, IFS en FSSC 22000. Wanneer je met een HACCP plan aan de slag gaat dan kun je uitgaan van 7 principes. De eerste twee principes leggen de basis. De overige vijf principes zijn vooral in de uitvoering en toepassing van beheersmaatregelen. Stap 1 voer een gevarenanalyse uit. Stap 2 bepaal kritische controlepunten. Stap 3 stel kritische limieten vast. Stap 4 stel monitoringsprocedures vast. Stap 5 stel corrigerende maatregelen op. Stap 6 stel verificatieprocedures vast. En ten slotte stap 7 stel registratie- en documentatieprocedures vast. Wil je meer weten over deze zeven stappen? Klik dan op de link in de beschrijving van deze video en lees de toelichting op elke stap. De gevarenanalyse is een belangrijk onderdeel van het HACCP plan. Je brengt zowel intern als extern de grootste risico’s in kaart. En je stelt daar vervolgens de juiste en relevante beheersmaatregelen tegenover. Om voedselveiligheid goed geborgd te krijgen in de organisatie door middel van dit HACCP plan is het bewustzijnsniveau van je medewerkers ook een zeer belangrijk onderdeel hiervan. HACCP schrijft ook voor dat je medewerkers getraind en goed onderlegd bezig moeten zijn in de organisatie. Dat wil zeggen dat ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken over hoe om te gaan met de producten. Om dit te bereiken kun je periodiek een HACCP training geven als organisatie. Dat kun je zelf inrichten. Uiteraard kunnen wij je daar ook in ondersteunen en hebben we daar binnen onze Academy een trainingsprogramma voor. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je ondersteuning nodig bij het inrichten van een HACCP plan? Neem dan vooral contact op met ons kantoor of vul een aanvraagformulier in via onze website. Bedankt voor het kijken weer en mocht je meer willen weten over de materie of over andere voedselveiligheidsnormen kijk dan vooral even rond op onze website.

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

  • Alles over voedselveiligheid
  • De rol van HACCP
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields