Voedselveilig werken

GMP Plus certificering

Het GMP+ certificaat is van groot belang voor alle partijen die werken met diervoeder. Ben je een producent, een leverancier, of een tussenhandelaar van diervoeder? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met advies én opleiding zijn wij de partner in certificeren. Klik hier voor een overzicht van al de normen voor voedselveiligheid die wij aanbieden, of lees verder op deze pagina voor meer informatie over advies voor GMP Plus certificering.

waarom voedselveiligheidsplan
Laptop werken bij CertificeringsAdvies Nederland

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over GMP Plus certificering? Neem dan contact met ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

Met oog voor praktijk en resultaat

GMP Plus behalen

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar de organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de GMP+ richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de onderneming tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor de organisatie.

Hygiënecode voedselveiligheid

Good Manufacturing Practice

Wat is GMP Plus?

GMP staat voor Good Manufacturing Practice, oftewel een goede manier van produceren. Concreet betekent dit dat in de GMP norm van A tot Z is vastgelegd hoe een product is samengesteld en geproduceerd. De Plus in GMP Plus staat voor de toevoeging van de HACCP norm aan de GMP norm. Deze HACCP norm is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen en vormt daarom een goede aanvulling op de GMP norm. In Nederland wordt deze norm gebruikt om de kwaliteit en veiligheid van diervoeder te garanderen.

In de Nederlandse vee- en vleessector worden veel controles uitgevoerd. In vrijwel geen enkele branche zijn kwaliteitscontroles en -systemen zo gangbaar. Dit om de kwaliteit en veiligheid in de gehele voedselketen te kunnen garanderen. Hierdoor wordt de GMP Plus norm de laatste jaren steeds belangrijker. Immers, het voer wat onze dieren binnenkrijgen, is een belangrijke stap in de voedselketen. Vervuild of onveilig voer betekent vervuilde en onveilige melk, vlees en eieren.

CAN-HACCP-plan-opstellen

Waarom is GMP+ belangrijk?

Allereerst is de GMP+ norm van belang, omdat deze helpt de voedselveiligheid te garanderen (zie hierboven). Maar, sinds 1 januari 2016 is de norm ook doorslaggevend geworden voor de omzet en afzet van bedrijven die handelen in diervoeder. Sinds 1 januari 2016 is het namelijk voor alle zuivelproducenten in Nederland verplicht om alleen nog diervoederproducten af te nemen van leveranciers die op de zogenaamde ‘witte lijst’ staan. Deze witte lijst staat ook wel bekend als het SecureFeed programma. Om op deze witte lijst terecht te komen, moet je zowel voor GMP Plus als voor SecureFeed gecertificeerd zijn. Geen GMP+ certificaat betekent dat zuivelproducenten je producten niet meer mogen afnemen. Dus: als je als diervoederleverancier niet GMP+ gecertificeerd bent en niet op de witte lijst staat, zul je omzet verliezen! Kortom: genoeg reden om nog even verder te lezen!

GMP plus logo

GMP+ in verschillende branches

De GMP+ norm is met name van belang in de voedselindustrie. Maar, voedselveiligheid moet in de gehele voedselketen gegarandeerd kunnen worden. Daarom zijn er verschillende soorten GMP+ certificaten die van toepassing zijn voor verschillende bedrijven:

 • Producenten, handelaren, op- en overslagbedrijven: De GMP+ B1 Productie, handel en diensten norm is voor producenten, handelaren en op- en overslagbedrijven van diervoeder.
 • Producenten van diervoederingrediënten: De GMP+ B2 Productie van diervoederingrediënten norm is gericht op producenten van industriële diervoederingrediënten, inclusief de opslag en het verhandelen (verkoop).
 • Tussenhandelaren: De GMP+ B3 Handel, collectie en op- en overslag norm is gericht op tussenhandelaren van diervoeder. Hier vallen bijvoorbeeld ook landwinkels e.d. onder, omdat ook zij diervoeder leveren al dan niet als bijproduct.
 • Transportbedrijven: De GMP+ B4 Transport norm is gericht op transporteurs van diervoeder. Deze norm geldt voor transport via de weg, via kust- of binnenvaart, zeetransport en railtransport.

NB: staat je bedrijf niet in bovenstaande lijst, maar ben je wel op enige wijze betrokken bij diervoeder? Dan zou het kunnen dat de GMP+ norm ook voor jou relevant is. Bovenstaande lijst is namelijk niet uitputtend. Is dit het geval, neem dan contact met ons op voor meer informatie!

Onze expertise en ervaring

Onze adviseurs hebben hun kennis voor veel verschillende bedrijven ingezet. In samenwerking met onze klanten hebben we dan ook al een heel aantal GMP+ certificaten behaald. Bekijk hier een overzicht van onze GMP Plus referenties!

GMP Plus managementsysteem

Voedselveiligheid kunnen garanderen betekent dat er veiligheidsprocessen moeten zijn doorgevoerd in je bedrijf. Om aan te kunnen tonen dat je deze processen hebt en dat je ze naleeft, heb je een managementsysteem nodig. Dit klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk niets anders dan dat je een handboek aanlegt en implementeert. In dit handboek leg je de belangrijke processen, risico’s en maatregelen vast. Dit helpt je om je organisatie te structuren volgens de norm. Ook maak je met dit managementsysteem aantoonbaar dat voedselveiligheid binnen je bedrijf belangrijk is en voldoende aandacht krijgt.

Ons managementsysteem

Mocht je organisatie behoefte hebben aan standaardisatie van processen en werkwijzen, kan een managementsysteem daarbij helpen. Ons digitale managementsysteem biedt een praktische en overzichtelijke structuur om relevante zaken vast te leggen. Uiteindelijk dient een managementsysteem ondersteunend te zijn aan de organisatie en bedrijfsdoelen.

Op een rij

De voordelen van GMP+

Wat is het nut van GMP+? Is het meer dan slechts een stel extra regels die we moeten volgen? Wij vinden van wel! Voor de ene ondernemer zit het voordeel vooral in de commerciële waarde van het certificaat. Voor de andere ondernemer is het een middel om hun organisatie verder te professionaliseren. Wij zien de volgende voordelen van GMP Plus:

 • De commerciële waarde van het certificaat. Het wordt gevraagd vanuit de markt. Immers, zonder certificaat kun je geen diervoeder leveren aan melkveehouders!
 • Kwaliteitskeurmerk: het GMP Plus certificaat is een kwaliteitskeurmerk waarmee je aantoont dat je de kwaliteit en veiligheid van je product serieus neemt.
 • Gecertificeerde bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
 • ISO structuur: de structuur van de GMP Plus norm is gebaseerd op de structuur van de ISO 9001 norm. Dat maakt het makkelijk om de GMP Plus norm te integreren met andere normen, zoals de ISO 22000 norm.
 • Verhoging van de klanttevredenheid.
 • Verlaging van de kosten.
 • Aantonen van een professionele organisatie. Het GMP+ certificaat is goed voor het imago van je bedrijf.
CAN-Voedselveiligheid-Food-defense-plan

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!