Voedselveilig werken

FSSC 22000

Organisaties die actief zijn in de voedingsmiddelensector dienen gefocust te zijn op voedsel dat gezond en veilig is voor de consument. Om die voedselveiligheid te kunnen borgen worden er steeds strengere regels en richtlijnen opgesteld waaraan organisaties uit de food sector dienen te voldoen. Zo wordt er vanuit opdrachtgevers bijvoorbeeld regelmatig om een ISO 22000 certificering gevraagd. Indien je als organisatie zelf voedsel produceert en/of een halffabricaat bewerkt is een ISO 22000 echter niet genoeg voor een eindklant. De FSSC 22000 is weliswaar gebaseerd op de ISO 22000, maar bevat aanvullende eisen en maatregelen. 

Wil je een FSSC 22000 certificering behalen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bieden ondersteuning bij certificering voor FSSC 22000. Met advies, opleiding én outsourcing zijn wij de partner in certificeren!

CAN-Voedselveiligheid-FSSC-Versie-6
Contact

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over FSSC 22000? Neem dan contact met ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

FSSC 22000 behalen

FSSC 22000 certificeren? Passend advies met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de FSSC 22000 richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de organisatie tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor jouw organisatie

fssc 22000 norm

Wat is FSSC 22000

De FSSC 22000, waarvan versie 6 de nieuwste versie is, is ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) en is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. Het certificaat wordt door veel partijen in de toeleveringsketen van voedingsmiddelen geaccepteerd. De vastgelegde maatregelen voor FSSC 22000 kunnen bovendien als basis dienen voor onder andere BRC- en IFS-normen.

ISO 22000 vormt een wezenlijk onderdeel van FSSC 22000. Voor bijvoorbeeld handelaren en leveranciers van verpakkingen is diezelfde ISO 22000 in veel gevallen voldoende. Voor bedrijven die daadwerkelijk voedsel produceren wordt echter vaak om een FSSC 22000 certificering gevraagd. Voedselproducenten die al beschikken over een voedselveiligheidssysteem kunnen door middel van een aanvullende audit aan het FSSC 22000 schema voldoen.

FSSC 22000 is, in tegenstelling tot ISO 22000, erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI). GFSI bestaat uit een aantal partijen uit de voedingsmiddelenindustrie zoals retailers en producenten die zich in deze organisatie hebben verenigd. Het doel van GFSI is om voedselveiligheidsschema’s te toetsen op gelijkwaardigheid en deze goed te keuren. Op dit moment vallen ook de BRC- en IFS-norm onder de door de GFSI goedgekeurde schema’s.

Voor wie is FSSC 22000

FSSC 22000 is van toepassing op elk type organisatie, ongeacht omvang en complexiteit, die direct of indirect binnen de supply chain van levensmiddelen en/of diervoeding, zowel in Nederland als internationaal, actief is en die daadwerkelijk het product/voedsel bewerkt. Denk aan voedselproducenten, producenten van diervoeders, retailers en de voedselverpakkingsindustrie.

Ons FSSC 22000 managementsysteem

FSSC 22000 is, net als ISO 22000, een managementsysteemnorm. Daardoor is deze te integreren in een managementsysteem voor ISO 22000, ISO 9001 etc. Net als bij ISO 22000 is ons uitgangspunt bij het behalen van een FSSC 22000 certificering niet de norm, maar jouw organisatie. We richten het managementsysteem zodanig in dat het zoveel mogelijk toegevoegde waarde biedt voor jouw organisatie.

Benieuwd naar ons managementsysteem: Download dan vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem.

De voordelen van FSSC 22000

Wanneer je in het bezit bent van een FSSC 22000, dan kun je aantoonbaar maken dat je voldoet aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid. Daarnaast brengt het certificaat nog een aantal andere voordelen met zich mee, zoals o.a.:

 • FSSC 22000 is wereldwijd geaccepteerd;
 • FSSC 22000 is GFSI geaccepteerd;
 • Het certificaat heeft commerciële waarde;
 • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
 • Je blijft je organisatie continu verbeteren.
CAN - Training Voedselveiligheid-2

Eisen voor FSSC 22000 certificering

Zoals eerder aangegeven is FSSC 22000 gebaseerd op ISO 22000, maar bevat het een aantal aanvullende eisen en maatregelen. Bekijk onze ISO 22000 adviespagina om een beeld te krijgen van de eisen voor ISO 22000 certificering en onze projectaanpak daarin. Dat vormt de basis om uiteindelijk een FSSC 22000 in bezit te kunnen krijgen.

Beschik je al over ISO 22000 of een ander certificaat, maar wil je overstappen op de FSSC:22000? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur bespreekt, aan de hand van jouw doelen en organisatie, graag de vervolgstappen op weg naar FSSC 22000.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor FSSC 22000 tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen. Een succesvolle certificering is het resultaat.

 • Klantlogo Redept cresa

  “Het traject was heel ‘Lean & Mean’, met een perfecte verhouding tussen kwaliteit, uitstraling, kosten en resultaat!”

  ISO 9001 in de praktijk

  Leon van Leersum

  Partner bij REDEPT Cresa

 • Logo Fastned

  “Zonder CertificeringsAdvies Nederland (CAN) waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan. Vooral de pragmatische inval (wat moeten we vastleggen, wat ligt informeel in de organisatie al vast) hadden we niet zonder CAN kunnen doen. We zijn blij verrast met het resultaat.”

  Fastned tanken

  Thijs Baars

  Business Analist & Security Officer

 • Bosch Rexroth

  “Het voordeel van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) is de flexibiliteit die ons geboden wordt. Daarnaast zijn de trainingen maatwerk. Daardoor bevatten de trainingen input vanuit onze eigen praktijkervaringen. Inmiddels loopt de samenwerking met CAN al jaren naar tevredenheid.”

  BHV herhaling verplicht

  Lukas van Dooren

  Verantwoordelijk voor Health Safety & Environment

 • Logo Lannet & IT

  “Gedurende het ISO 27001 en NEN 7510 traject viel vooral de pragmatische aanpak op. CertificeringsAdvies Nederland (CAN) denkt echt vanuit de organisatie en niet vanuit de norm. De CAN-adviseur wist de normen feilloos te vertalen naar de praktijk waardoor het voor ons duidelijk en werkbaar was.”

  ISO 27001 checklist

  Paul den Otter

  Oprichter en eigenaar

 • ISO 27001 of NEN 7510 kiezen

  “De presentatie van de trainer was goed. Er zat een duidelijke structuur in en je merkte echt dat er voorafgaand aan de training met elkaar gecommuniceerd is. De goede voorbereiding en communicatie vooraf hebben ervoor gezorgd dat de training zelf erg prettig en soepel is verlopen.”

  Voordelen van HKZ Zorg & welzijn

  Sena Eren

  Manager Kwaliteit

 • CAN - Klantcase Kyocera - Quote-

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen vanwege de no-nonsense aanpak, korte lijnen en goed advies. Het is prettig dat CAN tastbare targets nastreeft en zegt waar het overgaat in plaats van het volgen van theoretische modellen.”

  Klantcase Kyocera

  Ronald Frankfoorder

  Voormalig Senior Manager

 • Klantlogo Emma Safety Footwear

  “Ik ben erg tevreden over het gehele traject met CertificeringsAdvies Nederland. Wat ik erg positief vond is dat er vooraf contact is geweest met de trainer. Onze input was tijdens de training terug te horen. Dat vind ik heel belangrijk, dat is echt maatwerk!”

  Emma Pand

  Ronald Bakker

  Quality Assurance Manager

 • Klantlogo Vecos

  “We hebben de ISO 27001 norm met behulp van CertificeringsAdvies Nederland binnen 2 maanden opgetuigd. De gezamenlijke start en de professionele begeleiding van de adviseur hebben erg geholpen om onze hele organisatie te enthousiasmeren voor ISO. Dat was erg positief!”

  Vecos lockers

  Joris Geelhoed

  Security Officer

 • Klantlogo WSB solutions

  “Samen met Tobias hebben we het afgelopen jaar flinke stappen gezet met betrekking tot ISO 9001 en ISO 27001. Hij heeft veel ervaring in de IT-branche en dat is van grote waarde gebleken. Hij weet hoe andere bedrijven bepaalde uitdagingen hebben opgelost en kan daarom meedenken en alternatieven noemen.”

  Tobias bij WSB Solutions

  Jan Penning

  Algemeen Directeur

 • Klantlogo van dillen Bouwgroep

  “We kennen CertificeringsAdvies Nederland al een langere tijd en zijn zeer tevreden over de eerder uitgevoerde trajecten op het gebied van veiligheid. Toen we behoefte hadden aan een VCA examentraining op maat, op onze eigen locatie, werd er goed met ons meegedacht.”

  VCA voor bedrijven

  Harry Plaizier

  Medeverantwoordelijk voor opleidingen en trainingen

 • Processionals logo

  “Rob wist met behulp van duidelijke voorbeelden en een portie humor de stof goed over te brengen in de VCU-training. Hij besteedde extra aandacht aan de voorbereiding op het examen. Dit was erg prettig!”

  Klantcase Processionals

  Ruben Fremouw

  Recruitment Consultant

 • Klantlogo Infield

  “De manier van communiceren, het snelle contact, de korte lijntjes en de mogelijkheid voor verschillende manieren van ondersteuning spraken ons erg aan bij CertificeringsAdvies Nederland. De adviseurs zijn heel erg ter zake kundig en kunnen dieper op bepaalde zaken ingaan. Over de hele linie kwamen ze met praktische zaken en handige formats!”

  Infield

  Martijn Stuart

  Eigenaar

 • Klantcase van Beem en van Haagen

  “Bij de start van ons VCA** traject zette Stijn meteen een duidelijke structuur neer. Dit gaf ons houvast gedurende het traject. De balans in workload was goed, de hoeveelheid werk dat we zelf moesten doen viel mee! Ook met onze vragen konden we altijd bij Stijn terecht.”

  Klantcase van Beem en van Haagen

  Michiel Janssen

  Projectmanager

 • Klantlogo Olympia

  “Tobias heeft ons veel werk uit handen genomen tijdens het ISO 27001 implementatietraject. We zijn blij te kunnen melden dat we recent met vlag en wimpel door de audit van fase 1 zijn gekomen!”

  CAN-Verschuiving-informatiebeveiligingsiricos-door-digitale-organisaties-2

  Henk Kraa

  IT-manager

 • “We zijn heel enthousiast en tevreden over de gegeven training. Het was inhoudelijk een goed, logisch en duidelijk verhaal dat Thijs ook nog eens leuk en helder over wist te brengen. Hij had echt verstand van zaken en kon op alle vragen antwoord geven. Al met al was het erg interessant en leerzaam.”

  Klantcase RIWMO 1

  Marlou van Veldhuijzen

  Contractbeheerder

 • Klantlogo John Crane Indufil

  “Het is fijn om weer iemand op locatie te hebben die eigenaar is van het takenpakket van de HSE-manager. Het ontzorgt mijzelf, maar ook collega’s. Rob fungeert als aanspreekpunt en pakt alle taken op. Zo kunnen wij ons weer richten op onze kerntaken.”

  John Crane Rob Enzlin

  Jeroen Huizinga

  Locatiemanager

 • Logo - Nijland Cycling

  “Wat heel fijn was tijdens het ISO 9001 en ISO 14001 implementatietraject is dat Martijn mooie templates beschikbaar had in onze werksessies. Hij nam ons mee aan de hand en maakte het simpel voor ons.”

  Klantcase Nijland Cycling

  Luuk Nijland

  Directeur

 • “De expertise en ervaring van Rob hebben ons veel gebracht. En daarnaast mogen we blijven werken voor de hoofdaannemer nu we aan de slag zijn gegaan met de Veiligheidsladder. Het doel hebben we dus bereikt!”

  CAN - Sfeerbeeld - Janse Afbouw-2

  Ger van Gelder

  Veiligheidscoördinator

 • Logo - ULU

  “Voordat we samenwerkten met CertificeringsAdvies Nederland hadden we het gevoel dat we nog ver van ISO 27001 af stonden. Laurens nam ons aan de hand mee en heeft het simpel gemaakt voor ons. Na een tijdje kom je erachter dat je eigenlijk al best ver bent.”

  CAN - Klantcase ULU

  Geertjan Berman

  Operationeel verantwoordelijke

 • Logo Daily Fresh Food

  “Het mooie van CAN vind ik dat ze hele fijne, kundige en betrokken mensen hebben. Ze staan ervoor open om na te denken over hun eigen expertise heen en dat vind ik knap. Ze zijn in staat om een compleet beeld te durven schetsen en over hun eigen schaduw heen te stappen.”

  Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food

  Fer van Harn

  Statutair directeur

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die samenwerking ging zo goed, dat hij momenteel bij ons werkzaam is als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast de opleidingen die worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. Ideaal om met elkaar te sparren! Hij is een stok achter de deur voor ons om door te pakken.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  “Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.”

  Stork bedrijfspand

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “We hebben voor CertificeringsAdvies Nederland (CAN) gekozen omdat er een hele organisatie achter ziet die eenvoudig back-up kan bieden. CAN biedt een breed aanbod aan diensten en de adviseurs beoordelen objectief. Vreemde ogen dwingen tenslotte!”

  Kieszon Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren.”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen uit ons vakgebied. Zo denken we proactief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Voor voedselveiligheid, ISO 22000 en FSSC 22000 ondersteunen we bij certificering door advies, opleiding en outsourcingsdiensten.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!