Voedselveilig werken

FSSC 22000

Organisaties die actief zijn in de voedingsmiddelensector dienen gefocust te zijn op voedsel dat gezond en veilig is voor de consument. Om die voedselveiligheid te kunnen borgen worden er steeds strengere regels en richtlijnen opgesteld waaraan organisaties uit de food sector dienen te voldoen. Zo wordt er vanuit opdrachtgevers bijvoorbeeld regelmatig om een ISO 22000 certificering gevraagd. Indien je als organisatie zelf voedsel produceert en/of een halffabricaat bewerkt is een ISO 22000 echter niet genoeg voor een eindklant. De FSSC 22000 is weliswaar gebaseerd op de ISO 22000, maar bevat aanvullende eisen en maatregelen. 

Wil je een FSSC 22000 certificering behalen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bieden ondersteuning bij certificering voor FSSC 22000. Met advies, opleiding én outsourcing zijn wij de partner in certificeren!

CAN-Voedselveiligheid-FSSC-Versie-6
Contact

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over FSSC 22000? Neem dan contact met ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!

FSSC 22000 behalen

FSSC 22000 certificeren? Passend advies met oog voor praktijk en resultaat!

In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Op pragmatische wijze analyseren wij processen en optimaliseren deze conform de FSSC 22000 richtlijnen. Met oog voor praktijk en resultaat en altijd in samenwerking met jou en je collega’s. Jullie kennen de organisatie tenslotte het beste en alleen op die manier komen we tot het beste resultaat voor jouw organisatie

fssc 22000 norm

Wat is FSSC 22000

De FSSC 22000, waarvan versie 6 de nieuwste versie is, is ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) en is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. Het certificaat wordt door veel partijen in de toeleveringsketen van voedingsmiddelen geaccepteerd. De vastgelegde maatregelen voor FSSC 22000 kunnen bovendien als basis dienen voor onder andere BRC- en IFS-normen.

ISO 22000 vormt een wezenlijk onderdeel van FSSC 22000. Voor bijvoorbeeld handelaren en leveranciers van verpakkingen is diezelfde ISO 22000 in veel gevallen voldoende. Voor bedrijven die daadwerkelijk voedsel produceren wordt echter vaak om een FSSC 22000 certificering gevraagd. Voedselproducenten die al beschikken over een voedselveiligheidssysteem kunnen door middel van een aanvullende audit aan het FSSC 22000 schema voldoen.

FSSC 22000 is, in tegenstelling tot ISO 22000, erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI). GFSI bestaat uit een aantal partijen uit de voedingsmiddelenindustrie zoals retailers en producenten die zich in deze organisatie hebben verenigd. Het doel van GFSI is om voedselveiligheidsschema’s te toetsen op gelijkwaardigheid en deze goed te keuren. Op dit moment vallen ook de BRC- en IFS-norm onder de door de GFSI goedgekeurde schema’s.

Voor wie is FSSC 22000

FSSC 22000 is van toepassing op elk type organisatie, ongeacht omvang en complexiteit, die direct of indirect binnen de supply chain van levensmiddelen en/of diervoeding, zowel in Nederland als internationaal, actief is en die daadwerkelijk het product/voedsel bewerkt. Denk aan voedselproducenten, producenten van diervoeders, retailers en de voedselverpakkingsindustrie.

Ons FSSC 22000 managementsysteem

FSSC 22000 is, net als ISO 22000, een managementsysteemnorm. Daardoor is deze te integreren in een managementsysteem voor ISO 22000, ISO 9001 etc. Net als bij ISO 22000 is ons uitgangspunt bij het behalen van een FSSC 22000 certificering niet de norm, maar jouw organisatie. We richten het managementsysteem zodanig in dat het zoveel mogelijk toegevoegde waarde biedt voor jouw organisatie.

Benieuwd naar ons managementsysteem: Download dan vrijblijvend een impressie van ons managementsysteem.

De voordelen van FSSC 22000

Wanneer je in het bezit bent van een FSSC 22000, dan kun je aantoonbaar maken dat je voldoet aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid. Daarnaast brengt het certificaat nog een aantal andere voordelen met zich mee, zoals o.a.:

 • FSSC 22000 is wereldwijd geaccepteerd;
 • FSSC 22000 is GFSI geaccepteerd;
 • Het certificaat heeft commerciële waarde;
 • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving;
 • Je blijft je organisatie continu verbeteren.
CAN - Training Voedselveiligheid-2

Eisen voor FSSC 22000 certificering

Zoals eerder aangegeven is FSSC 22000 gebaseerd op ISO 22000, maar bevat het een aantal aanvullende eisen en maatregelen. Bekijk onze ISO 22000 adviespagina om een beeld te krijgen van de eisen voor ISO 22000 certificering en onze projectaanpak daarin. Dat vormt de basis om uiteindelijk een FSSC 22000 in bezit te kunnen krijgen.

Beschik je al over ISO 22000 of een ander certificaat, maar wil je overstappen op de FSSC:22000? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur bespreekt, aan de hand van jouw doelen en organisatie, graag de vervolgstappen op weg naar FSSC 22000.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor FSSC 22000 tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen. Een succesvolle certificering is het resultaat.

 • Logo connectworks

  “Laurens heeft ons begeleid met de implementatie van ISO 27001 en NEN 7510. Die manier van (samen)werken is jarenlang goed gegaan. Tot onze organisatie op een gegeven moment groeide en functies veranderden waardoor het ISO-stuk bij mij kwam te liggen. Dat was niet meer voor mij weggelegd en daarnaast had ik er ook de tijd niet voor. Binnen onze organisatie hadden we ook niemand beschikbaar en buiten dat heerst er ook schaarste in dit vakgebied. Toen hebben we voor outsourcing gekozen. We hebben een goede klik met Laurens en hij weet hoe wij als organisatie werken. Dus sindsdien is Laurens bij ons werkzaam als Security Officer (as a Service).”

  ConnectWorks directie

  Wouter van Weeren

  Mede-oprichter

 • Logo Tjaden

  “Naast dat onze opleidingen worden geregeld door CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunt Rob ons iedere maand in onze KAM-activiteiten. We sparren dan over grote vraagstukken en hij is een soort stok achter de deur om door te pakken. We kijken bewust naar waar we naartoe willen, hoeveel tijd het kost en hoeveel prioriteit het heeft. Je merkt dat medewerkers zelf ook met ideeën naar ons toekomen. De betrokkenheid is dus hoog!”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

 • Klantlogo Stork

  Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

  Wim Welman

  Kwaliteitsmanager

 • Logo celektron

  “Rob, de adviseur van CAN was kordaat en slagvaardig en vrij direct, daar houden we van! Hij draaide nergens omheen, daarom wisten we precies waar we aan toe waren. En niet zonder resultaat; na 2,5 maand hebben we het VCA* certificaat behaald.

  Met het behalen van het VCA* certificaat, inclusief VGM-RIE, kunnen we vanaf nu de veiligheid binnen het bedrijf aantonen aan onze opdrachtgevers. Daarnaast heeft het thema veiligheidsbewustzijn nog meer aandacht gekregen binnen onze organisatie na het behalen van het certificaat.”

  CAN - Elektrotechniek - Celektron-2

  Martijn Gerrits

  Teamleider Projecten

 • Logo-KiesZon

  “Samen met CertificeringsAdvies Nederland zijn er al veel zaken opgezet op het gebied van veiligheid. Zo is er een verbeterde versie van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie gemaakt, wordt er gemonitord en ondersteund bij het maken van procedures en processen, zitten er controles op veiligheidsplannen en neemt CertificeringsAdvies Nederland de werkplekinspecties voor haar rekening. Verder is er in samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland binnen KiesZon een eigen BHV-organisatie opgezet en worden er diverse trainingen verzorgd. En dat alles naar tevredenheid!”

  Afbeelding van Bram Peperzak

  Bram Peperzak

  Operationeel Directeur & eindverantwoordelijke voor VGM

 • Logo Tjaden

  “Voor ons was het ontzettend belangrijk om onze opleidingen onder één dak te houden. Deze opleidingen moeten namelijk worden aangepast aan onze eigen risico’s. Dat is best een grote uitdaging. Alles haakt namelijk in elkaar. Je moet daarom wel een partij vinden die al die verschillende opleidingen kan verzorgen. Dan pas kun je namelijk meerwaarde gaan creëren. Uiteindelijk kwam ik bij CAN uit omdat zij, via hun opleidingsplatform de CAN Academy, veel verschillende trainingsmogelijkheden hebben en maatwerk kunnen leveren. Tevens ook een belangrijk onderdeel vanuit de Arbowet!”

  Klantcase Tjaden

  Renate de Man

  KAM-coördinator

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen uit ons vakgebied. Zo denken we proactief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Voor voedselveiligheid, ISO 22000 en FSSC 22000 ondersteunen we bij certificering door advies, opleiding en outsourcingsdiensten.

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!