BRC certificering / BRCGS certificering

BRC certificering / BRCGS certificering2023-07-25T13:32:35+02:00
Voedselveiligheid

Een BRC certificaat behalen?

De BRC certificering, die tegenwoordig officieel BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) heet, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit. BRC is in 1998 ontwikkeld met als doel om de consument te beschermen, productveiligheid van voedsel te verbeteren en afval, klachten en recalls van food producten te verminderen. De nieuwste versie van de BRC Food norm is versie 8, welke ook erkend is door het GFSI.

Wil je aan de slag met een BRC certificering en heb je behoefte aan ondersteuning op weg naar een BRC certificaat? Bij CertificeringsAdvies Nederland helpen we je graag op weg!

BRC certificeren? Passend advies met oog voor praktijk en resultaat!

Bij CertificeringsAdvies Nederland hanteren we altijd een aanpak waarbij we jouw organisatie als uitgangspunt nemen. De norm is daaraan ondergeschikt en is ‘slechts’ een middel op weg naar het doel. Tijdens implementatie van de norm gaan we pragmatisch aan de slag middels analyse en optimalisatie van processen. Dat doen we altijd in samenwerking met jou en je collega’s: jullie kennen je eigen organisatie tenslotte het beste. Op die manier komen we samen tot een succesvol resultaat.

Interesse in ondersteuning bij BRC?

Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan!

VRAAG OFFERTE AAN


BRC normVoor wie is een BRC certificering van toepassing?

De BRC Food Safety norm is van toepassing voor organisaties die zich bezighouden met:

 • Voedselproductie;
 • Voedselverwerking;
 • Voedselbewerking;
 • Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen.

Naast de BRC Food Safety norm kent BRC nog een aantal andere normvarianten. De meest voorkomende zijn:

 1. BRC Packaging and packaging materials
 2. BRC Storage and distribution
 3. BRC Agents and brokers
 4. BRC Consumer products

Wat is BRC en wat zijn de eisenDe BRC eisen

Wanneer je met een BRC certificering aan de slag gaat, dan worden er een aantal eisen gesteld. Denk daarbij aan de volgende onderwerpen waaraan je als organisatie dient te voldoen:

 • Betrokkenheid van het management;
 • Een HACCP-voedselveiligheidsplan;
 • Voedselveiligheid en kwaliteitsbeleid;
 • Vestigingsnormen;
 • Product- en procesbeheersing;
 • Personeel (opleiding en persoonlijke hygiëne van medewerkers);
 • Sinds enkele jaren wordt er ook geëist dat er een Food Defense plan is opgesteld.

In tegenstelling tot ISO-normen, gaat de BRC norm uit van een checklist die gebaseerd is op meer dan 300 controlepunten die verdeeld zijn over 12 fundamentals. Bij een BRC audit wordt je organisatie op deze zaken getoetst. Je ontvangt een certificaat voor de periode van 3 jaar, maar je wordt jaarlijks getoetst door middel van een audit door een Certificerende Instantie. Wij kunnen je ondersteunen in je zoektocht naar de juiste Certificerende Instantie.

De voordelen van een BRC certificaat

Wanneer je ervoor kiest om het wereldwijd geaccepteerde en door het GFSI erkende BRC certificaat voor voedselveiligheid te behalen, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:

 • Het certificaat heeft commerciële waarde;
 • Je voldoet aan de eisen van veel retailers (en opdrachtgevers);
 • Aantoonbare borging van voedselveiligheid;
 • Continu verbetermanagement;
 • Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
 • Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.).

BRC wordt doorgaans door organisaties geïmplementeerd omdat het wordt geeist vanuit een opdrachtgever. Wanneer je voornemens bent om een BRC certificaat te gaan behalen, check dan allereerst goed of dit de juiste voedselveiligheidsstandaard is voor jouw organisatie. Is het ook in de toekomst het best passende certificaat? En kun je jouw organisatie laten certificeren voor de norm die je voor ogen hebt? Wij helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Voor BRC tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen. Een succesvolle certificering is het resultaat.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Stork logo 2Wij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, met betrekking tot de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen uit ons vakgebied. Zo denken we proactief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Voor voedselveiligheid en BRC ondersteunen we bij certificering door advies, opleiding en outsourcingsdiensten.

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant