Meer informatie of eens sparren?
Wil je meer weten of eens sparren over het verbeteren van voedselveiligheid in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!
Essentieel
Waarom voedselveiligheid?
Voedselveiligheid is essentieel om te kunnen garanderen dat het voedsel dat geconsumeerd wordt veilig is. Ofwel: je kunt een product consumeren zonder daar op korte of lange termijn ziek van te worden. Voedsel kan namelijk besmet zijn met schadelijke stoffen, productvreemde materialen of ziekmakers. Hoewel de voedselveiligheid in Nederland op een hoog peil is, bestaat 100% veilig voedsel niet.
Wij zijn je graag van dienst
Onze voedselveiligheid specialisten
Meer informatie
Over voedselveiligheid
Inhoudsopgave |
---|
1. Wat is Voedselveiligheid? |
2. Wat is het doel van Voedselveiligheid? |
3. Wie is er verantwoordelijk voor voedselveiligheid? |
4. Wie controleert voedselveiligheid? |
5. Waarom is Voedselveiligheid belangrijk? |
6. Is een voedselveiligheid certificaat verplicht? |
7. Wat is voedselveilig werken? |
8. Welke voedselveiligheidsnormen zijn er? |
9. Wat is HACCP? |
10. Een managementsysteem voor voedselveiligheid |
11. Wat kost voedselveiligheid? |
12. Hoe werkt de voedselveiligheid audit? |
13. Welke gevaren worden in voedselveiligheid onderscheiden? |
14. Voedselveiligheid wet- en regelgeving |
15. Het verschil tussen kwaliteit en voedselveiligheid |
16. Wat is een voedselveiligheidscultuur? |
17. Stappenplan voedselveiligheidscultuur |
Definitie
1. Wat is Voedselveiligheid?
Voedselveiligheid is een term die wordt gebruikt om aan te geven in welke mate ons voedsel veilig is voor de menselijke gezondheid. Onder voedselveiligheid vallen het vóórkomen en het voorkómen van: voedselvergiftigingen, voedselintoleranties, bederf, voedselallergieën en genetisch gemodificeerde organismen. Onder voedselveiligheid vallen intolerantie voor voedingsmiddelen, voedselvergiftigingen, bederfelijke voedingsmiddelen en voedselallergieën.
Waarom…
2. Wat is het doel van Voedselveiligheid?
Het doel van voedselveiligheid is simpel: ervoor zorgen dat voedingsmiddelen voldoen aan de juiste richtlijnen waarmee deze als ‘veilig’ worden beschouwd. Consumenten mogen er niet ziek van worden. Vanuit de overheid worden bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van een voedselveiligheidsplan en op de naleving van de eisen omtrent voedselbereiding.
De afgelopen jaren zijn er regelmatig gevallen geweest van voedselfraude. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Honing dat werd vermengd met suikerwater;
- Land van herkomst dat werd veranderd;
- Paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees.
Consumenten worden hiermee misleid. Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Er wordt niet gecommuniceerd wat de precieze ingrediënten zijn van een product dat gevaarlijk is in combinatie met mogelijke allergieën. Onder andere hierom heeft de Europese Unie regels opgesteld voor Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit. Deze zijn opgesteld in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV). Of in het Engels: de General Food Law.
Simpel gezegd mogen levensmiddelen of producten de gezondheid en/of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. In de Warenwet vind je de exacte eisen die er worden gesteld. Onder andere met betrekking tot hygiëne en etikettering.
Responsabiliteit
3. Wie is er verantwoordelijk voor Voedselveiligheid?
Binnen de Europese Unie zijn bedrijven in de verschillende schakels van de voedselketen de hoofdverantwoordelijke als het aankomt op voedselveiligheid. Het gaat dus onder andere om bedrijven in de landbouw, de voedingsindustrie, distributeurs, detailhandel en horecabedrijven. De Nederlandse overheid wil dat al deze ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van het voedsel dat zij produceren of verwerken.
De verantwoordelijkheid gaat, zoals hierboven benoemd, steeds meer over de gehele keten, omdat het aantal producerende organisaties in Nederland veelal is teruggelopen. Zijn moeten dus zorgdragen voor het beperken van de risico’s en borgen dat zaken als voedselvergiftiging en bederf worden voorkomen en dat producten de juiste en volledige productinformatie verstrekken, zodat de consument het voedsel veilig kan consumeren.
Inspectie
4. Wie controleert Voedselveiligheid?
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of levensmiddelenbedrijven de geldende wet- en regelgeving naleven. Dit kan met een eigen voedselveiligheidsplan of met een goedgekeurde hygiënecode van de sector. Om een veilig productieproces van voedingsmiddelen te kunnen garanderen moeten levensmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven werken volgens een voedselveiligheidssysteem dat is gebaseerd op de HACCP-systematiek. Je kunt als bedrijf zelf een voedselveiligheidsplan opstellen of je kunt een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. De NVWA controleert vervolgens de naleving hiervan.
Het nut
5. Waarom is Voedselveiligheid belangrijk?
Organisaties die voedingsmiddelen produceren of met voedingsmiddelen werken moet zorgen dat dit op veilige wijze gebeurt met als doel om levensmiddelen en producten op de markt te brengen die de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. Als organisatie heb je daarom groot belang bij dat voedselbesmetting of een ander probleem met betrekking tot voedselveiligheid wordt voorkomen. Je wilt als organisatie immers niet geassocieerd worden met onveilig voedsel. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor zowel de eigen organisatie als de hele toeleveringsketen. Denk daarbij o.a. aan:
- Een productrecall met hoge kosten;
- Omzetverlies;
- Herstelkosten;
- Aansprakelijkheidsclaims;
- (Tijdelijke) bedrijfsonderbreking;
- Reputatieschade.
Schadelijke materialen
Alle stoffen waarvan je te veel binnenkrijgt zijn schadelijk voor de gezondheid. Het is afhankelijk van de stof hoeveel je ervan mag binnenkrijgen. Zo zijn bepaalde stoffen bij een kleine hoeveelheid al giftig en andere stoffen pas bij een zeer grote hoeveelheid. In de wet is voor bijna iedere schadelijke stof vastgelegd hoeveel je ervan mag binnenkrijgen. Toch kun je het binnenkrijgen van bepaalde schadelijke stoffen niet voorkomen. Sommige schadelijke stoffen zitten in het milieu en dus ook in ons voedsel. Gevarieerd eten kan de schade enigszins beperken. Bij schadelijke stoffen kun je denken aan:
- Zware metalen (lood, kwik, tin en cadmium). Dit komt in Nederland gelukkig weinig voor.
- Dioxines en PCB’s (aanwezig in vette dierlijke producten).
- PFAS (aanwezig in ons milieu, waaronder voedsel en drinkwater).
- PAK’s (ontstaat door verbranding, denk aan frituren of barbecueën).
- Algengifstoffen (worden aangemaakt door algen en daardoor mogelijk aanwezig in schelpdieren).
- Hormonen (in de Europese Unie mogen geen hormonen worden toegediend aan dieren).
- Verpakkingsresten (verpakkingsmaterialen mogen geen stoffen afgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Productvreemde materialen
Productvreemde materialen kunnen erg gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan stukjes glas of metaal die onbedoeld in het voedsel terecht zijn gekomen. Om dit te voorkomen zijn er algemene regels opgesteld voor het verwerken van voedsel.
Ziekmakers
Ziekmakers zijn bijvoorbeeld niet altijd door onze zintuigen te waarnemen. Je kunt ze niet zien, proeven of ruiken. Bij ziektemakers kun je denken aan bacteriën, parasieten of virussen die kunnen leiden tot een voedselvergiftiging. Klachten daarvan zijn braken, misselijkheid en diarree. Vaak gaan deze klachten vanzelf weer over, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Bekende ziektemakers zijn salmonella, e.coli (EHEC) en campylobacter.
Vaak ontstaan voedselinfecties thuis. Zorg er daarom altijd goed voor dat je hygiënisch te werk gaat tijdens het kopen, bewaren en bereiden van voedsel. Mensen met een lage weerstand zijn extra gevoelig voor ziekteverwekkers.
Certificeren
6. Is een voedselveiligheid certificaat verplicht?
De laatste jaren is er een flinke ontwikkeling geweest met betrekking tot voedselveiligheid certificeringen. Zo zijn er diverse normen op het gebied van voedselveiligheid waarvoor je jezelf als organisatie kunt laten certificeren. Veel organisaties vragen zich af of een voedselveiligheid certificaat verplicht is?
Daarover kunnen we kort zijn: nee, geen enkel certificaat is verplicht vanuit de wetgeving. Certificeren hoeft dus niet. Het kan echter wel een eis zijn van je opdrachtgever(s). In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een bepaald voedselveiligheid certificaat te behalen om de opdracht niet te verliezen en makkelijk(er) in te kunnen spelen op toekomstige opdrachten met deze eis.
Certificaten zijn dus niet verplicht vanuit de wet- en regelgeving. Wanneer je echter levensmiddelen bereidt of verhandelt, dan moet je wel verplicht een voedselveiligheidsplan hebben wat gebaseerd is op HACCP-richtlijnen. In de praktijk wordt zo’n voedselveiligheidsplan daarom ook wel een HACCP-plan genoemd. Zo’n plan bestaat uit zeven veiligheidsfasen met als doel identificeren, evalueren en nakijken van gevaren op het gebied van voedselveiligheid.
Kennis
Best gelezen voedselveiligheid blogs
De gevaren en…
7. Wat is voedselveilig werken?
Voedselveilig werken is in principe werken volgens bepaalde richtlijnen waarmee je waarborgt dat voedsel veilig is en dus geen negatieve gevolgen kan hebben voor de consument. Dit geldt voor het gehele productieproces. Door voedselveilig te werken kun je voldoen aan een bepaalde kwaliteitsnorm die wordt gesteld aan voedsel. Voedselveiligheid is in vier vormen te onderscheiden:
- Biologische voedselveiligheid. Voedsel kan gedurende het gehele voedselproces worden blootgesteld aan schimmels en bacteriën (micro-organismen).
- Chemische voedselveiligheid. Voedsel kan worden blootgesteld aan vreemde stoffen. Vaak zijn dit stoffen die om technische redenen in het product verwerkt worden, ofwel: additieven.
- Fysische voedselveiligheid. Tijdens de productie van voedsel kan het voorkomen dat metaal of glas verwerkt wordt. Verdwaalde stukjes glas of metaal worden met behulp van specifieke apparatuur uit het voedsel gefilterd.
- Biotechnologische voedselveiligheid. Hierbij worden genetisch gemodificeerde organismen toegevoegd aan het voedsel. Dit moet worden goedgekeurd door de EAV. Dit is binnen de Europese Unie de instelling die de toevoeging van genetisch gemodificeerde organismen controleert.
Om voedselveiligheid aantoonbaar te maken, wordt vaak aansluiting gezocht bij bestaande kwaliteitsnormen voor voedselveiligheid.
GFSI normen
8. Welke voedselveiligheids-normen zijn er?
Organisaties moeten aan de steeds strengere eisen voldoen. Voedselveiligheid moet in de organisatie te geïntegreerd worden. Dat kan bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een bedrijfsnorm en het behalen van bijbehorende certificering. Hieronder een opsomming van de verschillende (GFSI) normen die momenteel binnen de voedingsketen van toepassing zijn:
- ISO 22000
- FSSC 22000
- GMP Plus
- IFS
- BRC
Voorheen was het nog mogelijk om te certificeren voor HACCP. Inmiddels is dit niet meer het geval. Per 1 januari 2021 is de HACCP-certificering definitief uitgefaseerd en zijn oude certificaten niet meer geldig. Het is echter wel verplicht om te werken volgens een voedselveiligheidsplan, die gebaseerd is op de HACCP-richtlijnen. Niet voor niets zijn deze richtlijnen verweven in alle GFSI-normen
Hazard Analysis Critical Control Points
9. Wat is HACCP?
HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis Critical Control Point en wordt gedefinieerd als een managementsysteem waarin voedselveiligheid wordt aangepakt door de analyse en controle van biologische, chemische en fysische gevaren van de:
- Productie
- Behandeling van grondstoffen tot productie
- Inkoop
- Distributie
- Consumptie van het gereed product
Het doel achter HACCP is simpel gezegd het voorkomen en verminderen van gevaren voor voedselveiligheid. Hiertoe wordt er voor elke stap in het voedselproductieproces van boer tot bord in kaart gebracht wat alle voedselveiligheidsrisico’s zijn. Vervolgens dient er volgens de HACCP richtlijnen geïnventariseerd te worden op wat voor manieren elk individueel risico beheerst kan worden.
Kwaliteitsgarantie
10. Een managementsysteem voor voedselveiligheid
Werken met voedsel brengt risico’s met zich mee. Die risico’s wil je als organisatie zoveel als mogelijk beperken om te voorkomen dat je voedsel levert dat onveilig blijkt te zijn. Een managementsysteem voor voedselveiligheid is een goede manier om alle zaken die hierbij een rol spelen op één plek te krijgen. Daarbij is het managementsysteem natuurlijk niet het doel, maar juist een middel dat structuur geeft aan je organisatie en ondersteunend is aan je beleid en doelen. Alle zaken rondom een bedrijfsnorm, zoals ISO 22000, kun je integreren in zo’n managementsysteem. Met behulp van een managementsysteem:
- Leg je zaken vast die je als organisatie belangrijk vindt;
- Borg je dat er wordt gewerkt aan continue verbetering;
- Borg je dat er beheersbare processen zijn die ondersteunend zijn, houvast geven en gemaakte afspraken inzichtelijk maken.
Een managementsysteem voor voedselveiligheid dient toegevoegde waarde te hebben voor jouw organisatie. Zo wordt er bijvoorbeeld vanuit ISO verwacht dat je zelf nadenkt over de informatie die nodig is om het managementsysteem goed te laten werken. Vraag jezelf dus af:
- Welke informatie jouw bedrijf nodig heeft om de bedrijfsvoering te ondersteunen
- Wat er nodig is om de kwaliteit en voedselveiligheid in je organisatie te borgen
Een gecertificeerd managementsysteem voor voedselveiligheid toont aan dat je organisatie levert wat de klant vraagt. Met een managementsysteem voor voedselveiligheid:
- Voldoe je aan alle kwaliteitsstandaarden;
- Voldoe je aan alle wettelijke eisen;
- Heb je volledige controle over het hele proces;
- Leg je een sterke basis voor continue verbetering wat weer leidt tot hogere kwaliteit, lagere kosten en snellere doorlooptijden.
Wellicht vind je dit ook interessant
Voedselveiligheid kennis
De investering
11. Wat kost voedselveiligheid?
De kosten voor een certificering omtrent voedselveiligheid worden bepaald aan de hand van een aantal factoren. Denk daarbij aan:
- Het certificaat dat je wilt behalen;
- De grootte en complexiteit van de organisatie en bijbehorende processen;
- De huidige stand van zaken: wat is al ingeregeld en wat (nog) niet;
- Is er al een managementsysteem (bijv. voor ISO 9001) of niet;
- Zijn er al processen in kaart gebracht of juist nog niet;
- Het doel (de scope) van de certificering;
Allemaal factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kostenbepaling. Bovendien hangt het kostenplaatje ook af van de zaken die je zelf in wilt regelen en zaken die je uit wilt besteden aan een adviespartij. Wanneer je kiest voor ondersteuning van CertificeringsAdvies Nederland, dan kun je kiezen voor een coachend traject waarbij je veel zaken zelf doet of juist voor een uitvoerend traject waarbij er veel werk uit handen wordt genomen. Naast de interne tijdsinvestering en bijbehorende kosten en de kosten voor een adviespartij die je eventueel in de arm neemt dien je, wanneer je daadwerkelijk wilt certificeren, ook nog rekening te houden met kosten voor de interne audit welke verplicht is en de kosten voor de externe audit die uitgevoerd dient te worden door een Certificerende Instantie.
Hoe werkt de
12. Voedselveiligheid audit
Het is aan te bevelen, en bovendien ook verplicht als je wilt certificeren, om een interne audit uit te laten voeren door een onafhankelijke (eventueel externe) partij. Zij kijken met andere ogen naar je organisatie en zien dingen die je eigen medewerkers vaak als normaal beschouwen. Zo’n externe partij kan bijvoorbeeld het adviesbureau zijn dat je heeft begeleid op weg naar de certificering. Bij een interne audit worden de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet. Een aantal voordelen:
- Door het laten uitvoeren van een interne audit voldoe je aan de verplichting vanuit de norm. De interne audit is immers verplicht;
- Je gaat goed voorbereid de externe audit tegemoet;
- Na de interne audit ontvang je een intern auditrapport (wat je verplicht moet hebben) met bevindingen, tekortkomingen en verbeterpunten. Met deze praktische tips kun je direct aan de slag.
13. Welke gevaren worden in Voedselveiligheid onderscheiden?
Er zijn verschillende risico’s bij voedselveiligheid dit kunnen chemische gevaren zijn (denk bijvoorbeeld aan vreemde stoffen in de voeding). Fysische gevaren kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld het gebruik van plastic of glas in het proces die terecht kunnen komen in de voeding. Microbiologische gevaren kunnen ontstaan tijdens het bereiden van of gedurende het produceren en of bewerken van voedsel.
Eisen en regels
14. Voedselveiligheid wet- en regelgeving
Voor alle landen in de Europese Unie gelden dezelfde regels voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Deze regels zijn vastgelegd in de ‘Algemene Levensmiddelen Verordening’ (ALV), ook wel bekend als ‘General Food Law’. De Europese regels voor voedselveiligheid uit de ALV zijn in Nederland doorvertaald naar diverse wetten zoals de ‘Warenwet’ waarin staat aan welke (hygiëne)eisen voedingsmiddelen en aanverwante producten moeten voldoen en bijvoorbeeld de ‘Wet dieren’ waarin eisen worden gesteld aan de veiligheid van vlees en andere dierlijke producten.
In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zowel bij productenen, handelaren als horeca, toezicht op de voedselproductie- en verkoop.
Naast de ALV werken landen van de Europese Unie (EU) ook nog samen op twee andere fronten:
- Codex Alimentarius: De EU en 187 landen hebben zich aange sloten bij standaarden en regels omtrent levensmiddelen in de Codex Alimentarius.
- European Food Safety Authority (EFSA): Dit is de Europe Voedselveiligheidsautoriteit, een onafhankelijk onderzoeksin stituut dat de Europese Commissie adviseert over de risico’s voor voedselveiligheid en diergezondheid.
De relatie en…
15. Het verschil tussen kwaliteit en voedselveiligheid
‘Kwaliteit’ houdt in dat een product aan de specificaties en verwachtingen van de consument voldoet. Producten moeten altijd voedselveilig zijn. Een product kan bijvoorbeeld voedselveilig zijn maar als het bijvoorbeeld niet lekker smaakt dan voldoet het niet aan de kwaliteitsnormen. Denk hier bijvoorbeeld aan een stukje vlees wat een donkere kleur heeft. Voedselveiligheid is een vereiste denk hierbij bijvoorbeeld aan het HACCP-systeem (Hazard Analysis Critical Control Points) met het toepassen van het HACCP-systeem voldoe je aan de wettelijke verordening inzake levensmiddelen. Het opstellen van een HACCP-plan waarin je de kritische beheers punten documenteert moeten de volgende informatie bevatten:
- Gevaren voor voedselveiligheid die bij het CCP moeten worden beheerst
- Beheersmaatregelen
- Kritische grenswaarden
- Bewakingsprocedures
- Correcties en corrigerende maatregelen
- Verantwoordelijkheden en bevoegdheden
- Registraties inzichtelijk maken van de bewaking van de CCP.
Organisaties die werken met voedsel voorkomen hiermee dat de veiligheid van het eten en drinken in gevaar komt.
16. Wat is een Voedselveiligheidscultuur?
Het is een term die je langzaamaan steeds vaker terug hoort komen: voedselveiligheidscultuur. Of officieel gezegd: Food Safety Culture. De term is officieel in 2018 ontstaan door het Global Food Safety Initiative (GFSI). Volgens het GFSI ligt de kern van een voedselveiligheidscultuur bij gedeelde waarden, overtuigingen en normen die van invloed zijn op de mindset en het gedrag ten aanzien van voedselveiligheid in de hele organisatie. Dit zijn externe prikkels die ervoor zorgen dat jij iets met voedselveiligheidscultuur moet doen. Voedselveiligheidscultuur is echter een onderwerp dat zich niet laat vangen in een mooi beleidsdocument of doelstellingen. Cultuur heeft te maken met alle gewoontes, gedragingen en (on-)geschreven regels binnen het bedrijf.
Bewustwording creëren
17. Stappenplan Voedselveiligheids-cultuur
Een voedselveiligheidscultuur opzetten gebeurt niet van de een op de andere dag. Het heeft continu tijd en aandacht nodig. Het gedrag, de overtuigingen en de in praktijk uitgedragen normen hebben invloed op deze cultuur. Het stappenplan is opgebouwd uit de volgende stappen:
- Draagvlak en betrokkenheid
- Voedselveiligheidsbeleid
- Communicatie
- Opleiden van medewerkers
- Aanspreekcultuur
- Resultaten meten
Kom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!