Voedselveiligheid

Home/Voedselveiligheid
Voedselveiligheid2021-02-19T12:12:15+01:00
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid verdient aandacht!

De laatste jaren komt er regelmatig een geval in het nieuws van levensmiddelen die op de markt zijn gebracht, terwijl deze de voedselveiligheid in gevaar brengen. Een kwalijke zaak! Voedsel dient immers veilig te zijn voor de menselijke gezondheid. Om die reden is voedselveiligheid zeker een thema dat aandacht verdient! Organisaties die voedingsmiddelen produceren of met voedingsmiddelen werken moeten daarom zorgen dat dit op veilige wijze gebeurt met als doel levensmiddelen en producten op de markt brengen die de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar brengt. Deze verantwoordelijk gaat steeds meer over de gehele keten, omdat het aantal producerende organisatie in Nederland veelal is teruggelopen. Zij moeten dus zorgdragen voor het beperken van de risico’s en borgen dat zaken als voedselvergiftiging en bederf worden voorkomen en dat producenten de juiste en volledige productinformatie verstrekken, zodat de consument het voedsel veilig kan consumeren.

Voedselveiligheid certificaat

De keten van ingrediënt, naar productie tot aan consumeren op de keukentafel binnen de voedingsmiddelensector is vaak lang en internationaal en is daardoor niet altijd even transparant. Mede daardoor, maar zeker ook om de kwaliteit van voedsel beter te borgen, worden de regels en het toezicht op voedselveiligheid steeds strenger en uitgebreider. Toeleveranciers, handelspartners en eindafnemers stellen steeds hoge(re) eisen. Dit legt alsmaar meer druk op de hele voedingsmiddelensector.

Om te kunnen voldoen aan de strenge eisen is het zaak dat voedselveiligheid in je organisatie geïntegreerd wordt. Er zijn verschillende manieren en systemen om dat te realiseren. Het meest bekende systeem is vastgelegd in de ISO 22000 norm voor voedselveiligheid. Deze norm is van toepassing op de hele voedingsketen. Indien je als bedrijf ook voeding produceert en/of er iets aan toevoegt/samenvoegt, dan geldt de FSSC 22000. Verder zijn er diverse andere handelings-specifieke normen voor voedselveiligheid, zoals normen voor bijvoorbeeld opslag en transport.

Normen en certificeringen op gebied van voedselveiligheid

Klik hieronder op de gewenste norm voor meer informatie:

Naast bovengenoemde normen zijn er nog tal van andere handelings-specifieke normen met betrekking tot voedselveiligheid waarin wij je organisatie van dienst kunnen zijn. Wil je meer weten? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden door contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder op gebied van:

 • IFS Food
 • IFS Logistics
 • IFS Broker
 • BRC Food, BRC Storage and Distribution
 • BRC Packaging and Packaging Materials
 • BRC Agents and Brokers

Staat de door jou gewenste norm er niet tussen? Neem ook dan gerust contact met ons op!

Het belang van voedselveilig produceren voor je organisatie

Wanneer je als organisatie opereert in de food sector dien je levensmiddelen en producten op de markt te brengen die de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar brengt. Als organisatie heb je er daarom groot belang bij dat voedselbesmetting of een ander probleem met betrekking tot voedselveiligheid wordt voorkomen. Je wilt als organisatie immers niet geassocieerd worden met onveilig voedsel. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor zowel de eigen organisatie als de hele toeleveringsketen. Denk daarbij o.a. aan:

 • Een productrecall met hoge kosten;
 • Omzetverlies;
 • Herstelkosten;
 • Aansprakelijkheidsclaims;
 • (Tijdelijke) bedrijfsonderbreking;
 • Reputatieschade.

Een managementsysteem voor voedselveiligheid

Werken met voedsel brengt risico’s met zich mee. Die risico’s wil je als organisatie zoveel als mogelijk beperken om te voorkomen dat je voedsel levert dat onveilig blijkt te zijn. Een voedselveiligheidssysteem, zoals bijvoorbeeld ISO 22000, is een goede manier om alle zaken die hierbij een rol spelen op één plek te krijgen.

Een gecertificeerd managementsysteem voor voedselveiligheid toont aan dat je organisatie levert wat de klant vraagt. Met een managementsysteem voor voedselveiligheid:

 • Voldoe je aan alle kwaliteitsstandaarden;
 • Voldoe je aan alle wettelijke eisen;
 • Heb je volledige controle over het hele proces;
 • Leg je een sterke basis voor continue verbetering wat weer leidt tot hogere kwaliteit, lagere kosten en snellere doorlooptijden.

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

stork logoWij hebben ervoor gekozen om met CertificeringsAdvies Nederland in zee te gaan, omdat dit een partner is die, in de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, het meeste vertrouwen en deskundigheid uitstraalde.

Over CertificeringsAdvies Nederland: Partner in certificeren

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren. Wij ondersteunen mensen en organisatie in hun ontwikkeling met advies, opleidingen en outsourcing. Zo helpen wij jou met je organisatie slim in te richten en zijn we een inspiratiebron voor de mensen binnen je organisatie. We tillen hun kennis en vaardigheden naar een nieuw niveau en stellen hen in staat om uit te blinken in hun vakgebied. Op eigen-wijze en met een ondernemende instelling maken wij doelen bereikbaar. Met als bekroning een certificaat; voor mensen en organisaties.

Meer over ons
Offerte aanvragen algemeen

Onze kennis delen we graag op ons blog

Ga naar de bovenkant