Voedselveilig werken

BRC certificering / BRCGS certificering

De BRC certificering, die tegenwoordig officieel BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) heet, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijde voedselveiligheidsstandaard die bepaalt aan welke eisen organisaties die levensmiddelen produceren moeten voldoen met het oog op voedselveiligheid en kwaliteit. BRC is in 1998 ontwikkeld met als doel om de consument te beschermen, productveiligheid van voedsel te verbeteren en afval, klachten en recalls van food producten te verminderen. De nieuwste versie van de BRC Food norm is versie 8, welke ook erkend is door het GFSI.

Wil je aan de slag met een BRC certificering en heb je behoefte aan ondersteuning op weg naar een BRC certificaat? Bij CertificeringsAdvies Nederland helpen we je graag op weg!

wat is BRC
Laptop werken bij CertificeringsAdvies Nederland

Meer informatie of offerte aanvragen?

Wil je meer weten over BRC? Neem dan contact met
ons op! Wil je direct aan de slag? Vraag dan een offerte aan!)

Met oog voor de praktijk

BRC certificeren?

Bij CertificeringsAdvies Nederland hanteren we altijd een aanpak waarbij we jouw organisatie als uitgangspunt nemen. De norm is daaraan ondergeschikt en is ‘slechts’ een middel op weg naar het doel. Tijdens implementatie van de norm gaan we pragmatisch aan de slag middels analyse en optimalisatie van processen. Dat doen we altijd in samenwerking met jou en je collega’s: jullie kennen je eigen organisatie tenslotte het beste. Op die manier komen we samen tot een succesvol resultaat.

Voor wie is een BRC certificering van toepassing?

De BRC Food Safety norm is van toepassing voor organisaties die zich bezighouden met:

  • Voedselproductie;
  • Voedselverwerking;
  • Voedselbewerking;
  • Verpakking van niet-voorverpakte levensmiddelen.

Naast de BRC Food Safety norm kent BRC nog een aantal andere normvarianten. De meest voorkomende zijn:

  1. BRC Packaging and packaging materials
  2. BRC Storage and distribution
  3. BRC Agents and brokers
  4. BRC Consumer products

Waar moet je aan voldoen?

BRC eisen

Wanneer je met een BRC certificering aan de slag gaat, dan worden er een aantal eisen gesteld. Denk daarbij aan de volgende onderwerpen waaraan je als organisatie dient te voldoen:

  • Betrokkenheid van het management;
  • Een HACCP-voedselveiligheidsplan;
  • Voedselveiligheid en kwaliteitsbeleid;
  • Vestigingsnormen;
  • Product- en procesbeheersing;
  • Personeel (opleiding en persoonlijke hygiëne van medewerkers);
  • Sinds enkele jaren wordt er ook geëist dat er een Food Defense plan is opgesteld.
BRC normvarianten

In tegenstelling tot ISO-normen, gaat de BRC norm uit van een checklist die gebaseerd is op meer dan 300 controlepunten die verdeeld zijn over 12 fundamentals. Bij een BRC audit wordt je organisatie op deze zaken getoetst. Je ontvangt een certificaat voor de periode van 3 jaar, maar je wordt jaarlijks getoetst door middel van een audit door een Certificerende Instantie. Wij kunnen je ondersteunen in je zoektocht naar de juiste Certificerende Instantie.

GFSI erkend

Voordelen BRC certificaat

Wanneer je ervoor kiest om het wereldwijd geaccepteerde en door het GFSI erkende BRC certificaat voor voedselveiligheid te behalen, dan heeft dat een aantal voordelen voor je organisatie:

  • Het certificaat heeft commerciële waarde;
  • Je voldoet aan de eisen van veel retailers (en opdrachtgevers);
  • Aantoonbare borging van voedselveiligheid;
  • Continu verbetermanagement;
  • Verminderde risico’s en verhoogd bewustzijn van voedselveiligheid;
  • Optimalisatie van het bedrijfsresultaat (o.a. afname van de kosten vanwege afname kans op recalls ed.).

BRC wordt doorgaans door organisaties geïmplementeerd omdat het wordt geeist vanuit een opdrachtgever. Wanneer je voornemens bent om een BRC certificaat te gaan behalen, check dan allereerst goed of dit de juiste voedselveiligheidsstandaard is voor jouw organisatie. Is het ook in de toekomst het best passende certificaat? En kun je jouw organisatie laten certificeren voor de norm die je voor ogen hebt? Wij helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen.

CAN - HACCP Training

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!