Voedselveiligheid in de praktijk: 6 tips voor een succesvolle NVWA-inspectie
Onlangs deelde de NVWA meerdere boetes en waarschuwingen uit in een winkelcentrum in Rotterdam. Een kwalijke zaak! Maar hoe kom je wél succesvol een NVWA-inspectie door? Wij geven je 6 tips.
Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!
tineke@certificeringsadvies.nlOnlangs voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een grote NVWA-inspectie uit in een winkelcentrum in Rotterdam. Hierbij zijn vier boetes en maar liefst 19 officiële waarschuwingen uitgedeeld. De hygiëne was bij meer dan de helft van de winkels niet op orde. De aanleiding voor de grote controleactie is dat het winkelcentrum te maken heeft met ongedierte. De meest voorkomende problemen die naar voren kwamen tijdens de controle waren ruimtes en apparatuur die niet schoon waren, uitwerpselen van ongedierte in de keuken, onvoldoende koeling van bederfelijke voedingsmiddelen én een gebrek aan kennis over allergenen-informatie voor consumenten. Een zorgwekkende kwestie als je nagaat dat een ondermaats niveau van voedselveiligheid directe invloed kan hebben op de gezondheid van de consument.
6 tips voor een NVWA-inspectie
Om een NVWA-inspectie succesvol door te komen, hebben we zes tips voor je samengesteld:
- Voldoe aan wet- en regelgeving;
- Werk met een HACCP-plan;
- Elimineer voedselveiligheid gevaren;
- Werk hygiënisch (met behulp van een hygiënecode);
- Zorg voor bewustwording binnen je gehele organisatie;
- Overweeg de implementatie van een managementsysteemnorm.
Wat is de NVWA?
De NVWA is een overheidsorganisatie die toezicht houdt op de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, diergezondheid- en welzijn en de naleving van de regels. Zij doet dit in diverse sectoren binnen Nederland, waaronder de voedselproductie- en distributie, horeca en landbouw. Onder het takenpakket van de NVWA valt o.a. het uitvoeren van inspecties en controles bij bedrijven. De organisatie is dan ook bevoegd om boetes op te leggen en waarschuwingen uit te delen. Indien nodig zijn zij ook bevoegd om product recalls te doen. De komende jaren heeft de NVWA zeven ‘publieke belangen’ als richtlijn, namelijk:
- Voedselveiligheid;
- Dierenwelzijn;
- Productveiligheid;
- Tabaks- en alcoholontmoediging;
- Diergezondheid;
- Plantgezondheid;
- Natuur en milieu
Dit alles doen zij om ervoor te zorgen dat consumenten veilig voedsel kunnen eten en drinken. En daarnaast waken zij ook voor eerlijke handel op de markt.
Voldoe aan wet- en regelgeving
De NVWA controleert of je organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving rondom voedselveiligheid. Allereerst is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan alle verplichte wet- en regelgeving voldoet. Echter, als het goed is voldoe je natuurlijk sowieso al aan de voor jou geldende wet- en regelgeving en tref je niet alleen maatregelen voor een NVWA-inspectie. Voor de voedselveiligheid in Nederland zijn de regels vastgesteld in de Warenwet. De voornaamste regel uit de Warenwet is dat een product de veiligheid en gezondheid van een consument niet in gevaar mag brengen. Het is goed om te weten dat de Europese Unie dezelfde regels voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit hanteert. Regels uit de Warenwet zijn daarom ook grotendeels afgeleid vanuit de Europese richtlijnen en wetten (de Algemene Levensmiddelen Verordening, de ALV).
Werk met een HACCP-plan
Als organisatie in de levensmiddelenbranche ben je verplicht om een voedselveiligheidsplan (ook wel: HACCP-plan) te hebben. Je kunt zo’n plan zien als een managementsysteem waarin voedselveiligheid wordt aangepakt door de analyse en controle van biologische, chemische en fysische gevaren.
Met een HACCP-plan kun je dus de gevaren voor voedselveiligheid verminderen en voorkomen. Ofwel: het sluit aan bij het doel van de NVWA. HACCP is gebaseerd op zeven principes die je helpen bij het opstellen van een voedselveiligheidsplan, namelijk:
- Het uitvoeren van een gevarenanalyse;
- Kritische controlepunten bepalen;
- Kritische limieten vaststellen;
- Monitoringsprocedures vaststellen;
- Corrigerende maatregelen opstellen;
- Verificatieprocedures vaststellen;
- Registratie- en documentatieprocedures vaststellen.
Zorg er dus voor dat je een HACCP-plan kan laten zien wanneer je onverwacht een NVWA-inspectie krijgt. Op die manier heeft de inspecteur ook gemakkelijk toegang tot de benodigde informatie.
Elimineer voedselveiligheid gevaren
Om succesvol door een NVWA-inspectie te komen is het belangrijk dat je alle risico’s binnen je organisatie die een gevaar kunnen vormen voor voedselveiligheid verkleind en nog liever wegneemt. Om die gevaren in kaart te brengen, kun je een gevarenanalyse uitvoeren. Dit kun je als het ware zien als een risicoanalyse, zoals deze wordt gebruikt in ISO-normen zoals ISO 22000, ISO 9001 en ISO 27001. Tijdens de gevarenanalyse breng je interne of externe risicofactoren in kaart, stel je vast hoe groot de kans is dat een gevaar daadwerkelijk plaatsvindt én bepaal je wat voor consequenties het heeft voor je organisatie. Hierna kun je, op basis van prioriteit, maatregelen treffen om de gevaren te verkleinen of weg te nemen. Op die manier ben je de NVWA als het ware voor. Wanneer je werkt met een HACCP-plan, doorloop je deze stap automatisch.
Werk hygiënisch (met behulp van een hygiënecode)
Hygiëne is een belangrijk begrip als het gaat om voedselveilig werken. Om hier richtlijnen aan te geven, bestaan hygiënecodes die zijn opgesteld vanuit een sector. Binnen verschillende sectoren heb je dus ook verschillende hygiënecodes. Het is niet verplicht om volgens zo’n hygiënecode te werken, maar het is wel een handig hulpmiddel. Daarnaast is de algemene hygiënecode voedselveiligheid gebaseerd op de HACCP-richtlijnen, waardoor je als het ware twee vliegen in één klap hebt.
Zorg voor bewustwording binnen je gehele organisatie
Hoeveel maatregelen je ook treft binnen je organisatie, het uiteindelijke succes van je onderneming wordt bepaald door de mensen binnen je bedrijf. Wanneer de mensen binnen je organisatie zich niet bewust zijn van het belang van voedselveiligheid en hun aandeel daarin, zal je nooit een voldoende niveau van voedselveiligheid bereiken. Zorg er dus voor dat voedselveiligheid leeft binnen je organisatie en medewerkers weten wat hun rol is. Om dat bewustzijn te creëren kun je bijvoorbeeld een HACCP-training organiseren binnen je organisatie.
Overweeg de implementatie van een managementsysteemnorm
Binnen het thema voedselveiligheid bestaan er diverse managementsysteemnormen die je helpen om de voedselveiligheid binnen je organisatie naar een hoog niveau te tillen. De bekendste normen zijn:
- ISO 22000;
- FSSC 22000;
- BRC;
- IFS.
Buiten het feit dat je met de implementatie van een voedselveiligheidsnorm de voedselveiligheid binnen je organisatie naar een hoog niveau tilt, laat je ook eenvoudig aan je (potentiële) klanten zien dat je voedselveiligheid serieus neemt en dat ze erop kunnen vertrouwen dat dit goed geregeld is binnen jouw organisatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!
Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!
tineke@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk