Leestijd: 4 minuten

Voedselkeuzelogo Nutri-Score sinds 1 januari 2024 ingevoerd in Nederland

Per 1 januari is het voedselkeuzelogo Nutri-Score ingevoerd in Nederland. Wat dat precies inhoudt lees je in dit artikel!

Voedelkeuzelogo Nutri Score ingevoerd sinds 2024-2-2
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Per 1 januari 2024 heeft de Nederlandse overheid het voedselkeuzelogo Nutri-Score ingevoerd. Het Nutri-Score logo helpt consumenten met het maken van betere voedingskeuzes en het verminderen van overgewicht. Dit is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Buiten de vermindering van overgewicht helpt het voedselkeuzelogo met het aanmoedigen van producenten om de samenstelling van hun producten te verbeteren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de Nutri-Score en onderzoekt hoe dit zo goed mogelijk kan aansluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. 

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat je kan helpen met het maken van keuzes in de supermarkt. De score op het logo loopt van A (groen) tot en met E (rood) waarbij A de beste score is en E de slechtste. De score is een totaaloordeel over de samenstelling van voedingsmiddelen in het product. Uiteindelijk is het voedselkeuzelogo voornamelijk van toepassing op producten die niet binnen de schijf van vijf vallen. Denk bijvoorbeeld aan frisdranken, sauzen en snacks. Door te letten op het voedselkeuzelogo, kun je een ‘bewustere’ keuze maken binnen een bepaalde productgroep. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar ketchup, dan kun je beter kiezen voor de ketchup met Nutri-Score B dan Nutri-Score D. 

Hoe werkt Nutri-Score?

De Nutri-Score van een product wordt bepaald op basis van een puntensysteem. De pluspunten worden uitgedeeld bij goede voedingsstoffen. Hierbij kun je denken aan groenten, fruit, eiwitten, noten, vezels etc. De minpunten worden uitgedeeld bij de slechtere voedingsstoffen, zoals suikers, zout en verzadigde vetten. Fabrikanten kunnen dus zelf de score verhogen door bijvoorbeeld noten toe te voegen aan een product. 

Een belangrijke notitie bij de Nutri-Score is dat deze wordt toegekend op basis van de productgroep waar het product bij hoort. Wanneer je bijvoorbeeld een zak chips hebt met Nutri-Score B, dan betekent dit niet dat dit even ‘gezond’ is als een vitaminereep met Nutri-Score B. Dit betekent dus ook dat je niet per se een gezond voedingspatroon hebt wanneer je alleen producten met Nutri-Score A of B consumeert. Voor producenten van voedingsmiddelen bestaat er een rekentool om de score uit te rekenen.  

Waarom is de Nutri-Score ingevoerd?

Allereerst helpt het voedselkeuzelogo consumenten dus met het vergelijken van producten binnen een bepaalde productgroep. Op die manier kunnen zij bewuster keuzes maken in de winkel en stimuleert het hen om te gaan voor de ‘gezondere’ optie. Daarnaast heeft het RIVM in 2021 onderzoek gedaan naar het effect van het gebruik van de Nutri-Score voor producenten. Het resultaat hiervan is dat de invoering van het voedselkeuzelogo een prikkel is voor de verbetering van de producten.

Op die manier is het als het ware een win-win situatie. Doordat consumenten bewuster bezig zijn met het maken van ‘gezondere’ keuzes in de supermarkt op basis van het voedselkeuzelogo, willen producenten hun Nutri-Score verbeteren om nog steeds gekozen te blijven worden in de supermarkt. En doordat producenten hierdoor hun producten gezonder maken, worden de producten in de supermarkt ook steeds een stukje beter. 

Wat betekent de invoering van het voedselkeuzelogo voor jou?

De invoering van het voedselkeuzelogo in Nederland houdt niet in dat producenten het logo verplicht moeten gebruiken op hun producten. Wel kan de afwezigheid van het voedselkeuzelogo op jouw product als negatief worden ervaren door de consument in de supermarkt. Het kan dus zijn dat je minder producten verkoopt omdat de consument kiest voor een alternatief product waar wel een voedselkeuzelogo op staat. Kies je ervoor om de Nutri-Score van je product wel te vermelden op je verpakking, dan is het verplicht om dit op alle producten binnen je merk te doen. Als producent van chips mag je dus niet het voedselkeuzelogo op je naturel chips gebruiken, maar op je paprika chips niet. 

Ondersteuning nodig?

Wil je meer weten over het gebruik van Nutri-Score op je verpakking? Of heb je vragen over voedselveiligheid? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag! 

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields