Verbeter de veiligheidscultuur door de RIE!
RIE verplicht door de Arbowet! Lees meer over de Risico Inventarisatie en Evaluatie en het verbeteren van de Veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf!
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlVind je veilig werken belangrijk? Je geeft toch om de veiligheid en gezondheid van je medewerkers? Voor de meeste ondernemers is dat vanzelfsprekend. Toch blijkt in de praktijk dat er vaak nog wat stapjes, stappen of zelfs reuzensprongen kunnen worden gemaakt als het gaat om de veiligheidscultuur in veel bedrijven.
Vanuit de Arbowet is iedere werkgever verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RIE) op te stellen!
En hoewel iedereen aangeeft veilig werken belangrijk te vinden, hebben de meeste bedrijven toch geen RIE. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de RIE en hoe die de veiligheidscultuur binnen je bedrijf naar een hoger niveau kunt brengen.
Wat is een RIE?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is een RIE? Volgens de rijksoverheid staan in de RIE de risico’s voor de werknemers vermeld die het werk met zich meebrengt. Uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie volgt het plan van aanpak.
Tijdens het uitvoeren van de RIE worden de risico’s in kaart gebracht en geëvalueerd. Vervolgens wordt er gekeken wat het bedrijf al doet om de risico’s te beperken. Als er dan nog acties overblijven, worden deze in het plan van aanpak gezet.
Wat moet er in een RIE staan?
Een RIE bestaat in ieder geval uit de volgende punten:
- Een inventarisatie van de aanwezige gevaren op het gebied van veiligheid & gezondheid én de al genomen maatregelen om de risico’s te beheersen.
- Na de inventarisatie volgt de evaluatie. In deze fase worden de risico’s geprioriteerd. Het ene risico is tenslotte groter dan de andere.
- Tenslotte worden er acties vastgesteld om de risico’s te beheersen. Deze maatregelen moeten worden opgenomen in het plan van aanpak.
De veiligheidscultuur verbeteren door de RIE
Een RIE verplicht door de Arbowet; misschien ervaar je het als de zoveelste verplichting door de overheid. Echter, voor bedrijven die veel risicovolle werkzaamheden uitvoeren (maar ook voor andere bedrijven) is veiligheid van het grootste belang. Maar leeft dat besef er ook in uw organisatie?
En nee, daar bedoel ik niet mee dat je medewerkers zeggen veiligheid belangrijk te vinden. Belangrijker is of daadwerkelijk uit hun handelen blijkt dat veiligheid op nummer één staat. Daar blijkt namelijk uit op welk niveau de veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf staat.
Partner in Certificeren
Wij helpen verschillende bedrijven aantoonbaar de veiligheidscultuur naar een hoger plan te tillen. Dit doen we onder andere door het opstellen en uitvoeren van een RIE, maar ook door bijvoorbeeld een ISO 45001 Arbomanagementsysteem te implementeren.
Veiligheidscultuur niveau bepalen
Bij het opzetten van een RI&E is het van belang om te weten in welke ontwikkelingsfase de onderneming zich bevindt. De heren Parker en Hudson (mag je direct weer vergeten) hebben vijf niveaus vastgesteld voor de veiligheidscultuur:
Laten we de verschillende niveaus wat verder toelichten:
- Ontkennend of pathologisch: in deze fase ziet de onderneming veiligheid als een probleem veroorzaakt door medewerkers. Er wordt geen RIE uitgevoerd want de pakkans van de inspectie SZW is erg klein.
- Reactief: in deze fase zitten ondernemingen welke denken aan veiligheid. Helaas pas nadat een incident heeft plaatsgevonden. Er is wel een RIE, maar deze is minimaal ingevuld en er wordt nauwelijks iets mee gedaan.
- Berekenend of calculerend: in de volgende fase zitten ondernemingen die vooral veel op papier hebben staan. Er zijn veel procedures en statistieken waardoor het bedrijf kan laten zien dat ze het vooral op papier erg goed geregeld hebben.
- Proactief: in deze fase zijn ondernemingen continu bezig met verbeteringen. Zij hebben het verbeteren van de veiligheid hoog op de agenda staan. Het initiatief ligt bij alle medewerkers en is verbonden met het verbeteren van de processen.
- Generatief of vooruitstrevend: in deze fase is veiligheid een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Veiligheid is opgenomen in de missie en visie en er wordt geïnvesteerd in de bedrijfscultuur. Er is sprake van een continu proces van risico-inventarisatie, -implementatie en –evaluatie. De onderneming erkent de voordelen die veiligheid biedt. Ondernemingen in deze fase hebben zich goed voorbereid op mogelijke incidenten.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlHandige RI&E informatiegids!
Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!
- Wat houdt een RI&E in?
- Hoe vaak voer je een RI&E uit?
- Moet je een RI&E updaten?
- Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
- Praktische informatie!