Veranderingen rondom de Safety Culture Ladder: SA en SCL light
De Safety Cultuur Ladder komt met een aantal belangrijke updates. Denk aan een alternatief voor de ASA, aanpassingen aan de SCL Light en een vernieuwde SCL Light voor grote bedrijven.


Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'
stijn@certificeringsadvies.nlPer 1 juni 2025 introduceert de Safety Culture Ladder (SCL) vernieuwde producten die specifiek zijn ontworpen om kleine organisaties beter te ondersteunen in hun ambitie om een sterkere veiligheidscultuur te ontwikkelen. Deze herziening maakt de SCL niet alleen toegankelijker, maar ook effectiever en praktischer in gebruik. Het gaat om de SA en de SCL light. Lees hier hoe het zit!
1. De eerste verandering: ASA wordt SA
Een belangrijke wijziging is de vervanging van de Approved Self Assessment (ASA) door het vernieuwde product: SA (Self Assessment). Waar voorheen een externe audit onderdeel was van he veiligheidsladdertraject, krijgen organisaties nu de ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan. Via de reeds bestaande webtool, zoals beschikbaar gesteld door de NEN kunnen organisaties:
- GAP-analyse uitvoeren;
- Gedragsdoelstellingen opstellen;
- Hun bevindingen vastleggen in een formele zelfverklaring.
De SA kan dus worden gezien als een praktisch instapmodel om kennis te maken met de SCL, zonder dat er direct een externe beoordeling aan vastzit. Let wel: gezien de ontwikkelingen in de ViA (Veiligheid in Aanbestedingen) wordt vanaf 2026 wél een certificering vereist wanneer je wilt voldoen aan de ViA. De SA zal dus niet geheel aansluiten bij deze eis.
Ontwikkelingen in de ViA
Vanaf 1 juli 2026 is trede 3 van de Veiligheidsladder (SCL) verplicht en daarom is de ASA (SA, vanaf 1 juni 2025) niet meer voldoende om te voldoen aan de eisen van de ViA.
2. De tweede verandering: SCL Light
Voor organisaties met 5 tot 50 medewerkers (inclusief inhuur) is er nu een op maat gemaakt veiligheidsladdertraject onder de naam SCL Light. Dit traject combineert praktische haalbaarheid met een sterke focus op gedragsverandering. De aanpak bestaat uit:
- Interne audits;
- Een zelfverklaring;
- Formulering en opvolging van concrete gedragsdoelstellingen.
Indien een organisatie in het tweede jaar van de auditcyclus laat zien dat de gestelde gedragsdoelen zijn behaald en er merkbare verbeteringen zijn in houding en gedrag, vervalt de externe audit in jaar drie. Voorwaarde is wel dat de interne auditor de NEN-training ‘Intern Veiligheidsbewustzijn toetsen met de Safety Culture Ladder’ gevolgd heeft. CertificeringsAdvies Nederland is voor de uitvoering van deze interne audits een passende partner.
3. De derde verandering: aangepaste SCL Light voor grotere organisaties
Ook de reeds bestaande SCL Light, die is bedoeld voor grotere organisaties, krijgt een inhoudelijke upgrade. Het accent verschuift nog meer van formele plannen naar het zichtbaar maken van gedragsverandering. Organisaties worden aangemoedigd om meetbare gedragsdoelstellingen te formuleren, die gedurende de jaren worden geëvalueerd door auditoren van certificerende instanties.
Ondersteuning nodig?
Wil je weten welk vernieuwd SCL-product het beste past bij jouw organisatie? Of wil je ondersteuning bij het uitvoeren van een Self Assessment, het opzetten van een SCL Light-traject of de interne audits uitbesteden aan een partner? Wat je vraag ook is, wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'
stijn@certificeringsadvies.nlAdvies over de nieuwe SCL producten?
Neem vrijblijvend contact met ons op!
- Al meer dan 1000+ organisaties gingen je voor
- Deskundige adviseurs
- Vrijblijvend advies