Veiligheidsladder trede 3 verplicht vanaf 2025

Met ingang van 2025 wordt trede 3 van de Veiligheidsladder verplicht vanuit de ViA.

Veiligheidsladder treden
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Vanaf begin dit jaar is het meenemen van veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie verplicht voor aanbestedingen en contracten voor alle bedrijven die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend. Deze gezamenlijke afspraak wordt ook Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd. Een norm waarmee het veiligheidsbewustzijn aantoonbaar gemaakt kan worden, is de Veiligheidsladder. Deze bestaat uit 5 treden (lees meer over de verschillende Veiligheidsladder treden). Momenteel zijn ondertekenaars van de GCVB vanuit de ViA verplicht om op trede 2 van de Safety Culture Ladder (SCL) te zitten. Met ingang van 2025 wordt trede 3 van de Veiligheidsladder verplicht vanuit de ViA.

Wat is ViA?

ViA is een gezamenlijke afspraak die is gemaakt met ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het houdt in dat alle ondertekenaars veiligheidsbewustzijn als verplichting opnemen in aanbestedingen en contracten. De afspraak is opgericht met het doel om het veiligheidsbewustzijn in heel de keten te verhogen. Daarom laten niet alleen opdrachtnemers, maar ook opdrachtgevers zich certificeren.

Waarom dan de Veiligheidsladder? Allereerst richt de norm zich volledig op veiligheidsbewustzijn. Ofwel: op het gedrag van mensen en niet op een systeem dat je geïmplementeerd hebt. Samen meer aandacht voor veilig en gezond gedrag binnen de hele sector is exact wat ViA wil bereiken. Daarnaast investeer je met behulp van de SCL niet in een certificaat, maar écht in de veiligheid van je medewerkers.

Veiligheidsladder trede 3 verplicht vanaf 2025

Ondertekenaars van de GCVB willen organisaties meer zekerheid bieden over de ingangsdatum voor SCL trede 3. Dit komt door een wijziging van de geldigheidsduur van een SCL certificaat of statement. Deze is namelijk niet meer één, maar drie jaar geldig (wel met een audit in het tweede en derde jaar). Vooralsnog is het vanuit ViA verplicht om minimaal op de tweede trede van de Veiligheidsladder te staan. Op termijn wordt die lat hoger gelegd, waardoor trede 3 vanaf 1 januari 2025 verplicht wordt.

Wijziging in de SCL methodiek

Waar voorheen een Veiligheidsladder certificaat of statement één jaar geldig was, is dit nu gewijzigd naar drie jaar. Aangezien je in alle drie de jaren wel op dezelfde trede moet worden getoetst, is het voordelig om de initiële audit op (minimaal) trede 3 te doen. Op die manier voorkom je dat je, voor het verlopen van de driejaarlijkse cyclus, helemaal opnieuw moet beginnen om alsnog voor trede 3 te gaan.

De ingangsdatum van de trede 3 verplichting sluit aan op het ‘ritme’ van de SCL vanuit ViA. Bedrijven die per 1 januari 2022 aantoonbaar op trede 2 stonden, kunnen dit tot het einde van de geldigheidsduur inzetten voor ViA en ondertussen de stap naar trede 3 zetten. Vanaf 1 januari 2025 is trede 2 dus niet meer in te zetten voor ViA.

Hoe zit het met het Approved Self Assessment?

Het Approved Self Assessment (ASA) is niet geschikt om aantoonbaar te maken dat je op trede 3 staat. Hiervoor is tenminste een SCL Light nodig. Het ASA verdwijnt daarom ook als bewijsmiddel. Ondertekenaars van de GCVB zijn bezig hier een oplossing voor te zoeken en proberen hierbij ook brancheorganisaties en de sector te betrekken.

Veiligheidsladder informatiesheets

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets?

Kom alles te weten over de veiligheidsladder!

  • De treden
  • Inzicht in het schema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields