Veiligheidsladder herzien: Safety Culture Ladder 2.0

Onlangs is de Safety Culture Ladder (SCL) herzien omdat de norm toe was aan vernieuwing. In dit artikel lees je alles over de SCL 2.0!

SCL 2.0
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Onlangs is de Veiligheidsladder herzien omdat de norm toe was aan vernieuwing. Steeds meer gebruikers herkenden de toegepaste termen (gerelateerd aan het spoor, gezien de norm is bedacht door ProRail) niet meer. De nieuwe versie van de norm gaat door onder de naam ‘Safety Culture Ladder 2.0’ (SCL 2.0). De vernieuwing heeft onder andere gezorgd voor een betere beschrijving van de verschillende treden, er is een nieuwe trede toegevoegd én de leesbaarheid van de norm is verbeterd. Wat er precies inhoudelijk is veranderd, welke overgangstermijn er geldt en wat er bij de overgang komt kijken lees je in dit artikel. 

Wat is er veranderd in de SCL 2.0?

De Veiligheidsladder was dringend toe aan vernieuwing. In de 2.0-versie van de Veiligheidsladder zijn de spoor-gerelateerde termen vervangen of weggehaald, om de norm voor iedere sector bruikbaar te maken. Daarnaast zijn er veel herhalingen uit de norm gehaald, waardoor deze nu beknopter is dan voorheen. Ook was het volgens de NEN noodzakelijk om een extra trede, namelijk trede 1, aan de SCL toe te voegen. Binnen deze trede doet veiligheid er binnen een bedrijf niet toe en wordt het vooral gezien als iets dat veel tijd en geld kost. De reden achter het toevoegen van deze trede is dat het volgens NEN belangrijk was om het volledige groeiproces binnen een bedrijf te laten zien. Tot slot zijn er oplopende beschrijven over de treden beschreven waardoor er meer duidelijkheid is over de verschillen tussen de treden.

Wat is de overgangstermijn voor de SCL 2.0?

Voor de SCL 2.0 geldt een overgangstermijn. In 2024 kun je zowel voor de ‘oude’ versie als de ‘nieuwe’ versie certificeren. Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om de audit op basis van de SCL 2.0 uit te voeren. Vanaf 2025 is het alleen nog mogelijk om voor de ‘nieuwe’ versie te (her)certificeren, ofwel de SCL 2.0-versie. Als je gedurende de looptijd van het certificaat overstapt op SCL versie 2.0, dan moet er een initiële audit worden uitgevoerd op de SCL 2.0. Vanaf 2028 is alleen SCL 2.0 (of latere edities) nog geldig. Eerdere versies zijn dan dus niet meer te gebruiken.

Wat betekent de SCL 2.0 voor jou?

De impact van de nieuwe versie van de Veiligheidsladder op jouw organisatie is afhankelijk van in welke fase jouw organisatie zich bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld al gecertificeerd bent voor de Veiligheidsladder, dan maak je gebruik van het overgangsjaar (2024). Het is aan te raden om hercertificering direct volgens de SCL 2.0 te doen, omdat hercertificering voor de SCL vanaf 2025 alleen via de 2.0-versie mogelijk is. 

Ben je binnen je organisatie al bezig of bijna klaar met de implementatie van de Veiligheidsladder? En staat de externe audit al gepland? Dan is het verstandig om gewoon te certificeren voor de ‘oude’ versie van de norm. Na certificering kun je binnen je organisatie verder focussen op de implementatie van SCL 2.0. 

Wil je gaan starten met de implementatie van de Veiligheidsladder? Dan is het verstandig om dit direct op basis van de SCL 2.0 versie te doen.

Ondersteuning nodig?

Heb jij hulp nodig bij de overgang naar SCL 2.0? Of wil je meer weten over dit onderwerp? We helpen je graag op weg

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields