Leestijd: 5 minuten

Veiligheidsbewustzijn verbeteren binnen je organisatie: investering of kostenpost?

Tijd en geld vrijmaken voor de veiligheid binnen je organisatie. Een kostenpost of noodzaak? Lees snel verder.

Veiligheidsbewustzijn investering
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Sinds 2013 neemt het aantal bedrijfsongevallen jaarlijks toe*. Om die reden is veiligheid binnen veel bedrijven een actueel en veelbesproken onderwerp. Om veiligheid daadwerkelijk te laten leven binnen een organisatie is het zaak dat er een sterke veiligheidscultuur wordt opgezet met een sterke focus op het veiligheidsbewustzijn verbeteren. Om dat te realiseren is er tijd en geld nodig. Veel bedrijven zien het vrijmaken van tijd en geld voor veiligheid als een kostenpost. Bij CertificeringsAdvies Nederland zien we dit liever als een relatief kleine investering om grote, en onverwachte, kosten te voorkomen. In dit blogartikel zetten we uiteen waarom.

Veiligheidsbewustzijn verhogen betekent continu aandacht geven aan het thema veiligheid

Veel organisaties weten dat veiligheid belangrijk is en willen er ook graag mee aan de slag. In de praktijk is het echter vaak zo dat veiligheid binnen de organisatie blijft hangen bij het opstellen van een veiligheidsbeleid en veiligheidsplannen. Om veiligheid echt onder de aandacht te brengen binnen een organisatie is het zaak dat er een veiligheidscultuur wordt ontwikkeld waarin medewerkers zich bewust zijn van veilig handelen.

Veiligheidsbewustzijn verhogen onder medewerkers is één van de moeilijkste dingen op weg naar meer veiligheid op de werkvloer. Van de honderden bedrijfsongevallen die jaarlijks plaatsvinden worden er veel veroorzaakt doordat medewerkers de werkplek onvoldoende veiligstellen door onjuist materiaalgebruik, een onjuiste belading, werken zonder bevoegdheid of werken zonder beschermingsmiddelen. Werken aan veiligheidsbewustzijn betekent dat veiligheid continu onder de aandacht moet zijn en dat er geïnvesteerd moet worden om dit naar een hoger niveau te tillen.

* Bron: Vakblad Veiligheid (NIBHV)

Een bedrijfsongeval brengt hoge kosten met zich mee

In veel gevallen wordt veiligheid gezien als een kostenpost. Er wordt dan echter niet direct stilgestaan bij de kosten die aan de orde zijn als er daadwerkelijk een bedrijfsongeval plaatsvindt. Veel werkgevers zijn zich namelijk niet altijd bewust van het feit dat de verantwoordelijkheid voor het veilig thuiskomen van medewerkers bij hen ligt en dat zij aan moeten kunnen tonen dat zij alles hebben gedaan wat binnen hun macht ligt om het ongeval te voorkomen. Wanneer er een ongeval plaatsvindt dan brengt dat o.a. de volgende kosten met zich mee:

  • Ziekteverzuim kosten;
  • Schadeclaims;
  • Vervangingskosten;
  • Productieproblemen en stilstand van productie;
  • Verzuimbegeleiding en -registratie;
  • Re-integratie kosten;
  • Juridische en administratieve kosten.

Om dan nog maar niet te spreken over de bijkomende imagoschade. Ongelukken zorgen voor slechte publiciteit en maken het binnenhalen van nieuwe opdrachten moeilijker. Dit kan de groei van je bedrijf belemmeren. En wanneer we spreken over een zwaar bedrijfsongeval, met eventuele dodelijke afloop, dan heeft dat grote impact op je personeel. Bedrijfsongevallen zijn ingrijpende gebeurtenissen voor slachtoffer(s), familieleden, vrienden en collega’s. Het leidt tot veel onrust binnen het bedrijf en kan ertoe leiden dat medewerkers minder betrokken raken.

In veel gevallen worden veiligheid en het veiligheidsbewustzijn verbeteren pas op de bedrijfsagenda gezet als er al een ongeval plaats heeft gevonden. Dan is het eigenlijk al te laat. Onze visie is dat je ongevallen te allen tijde moet proberen te voorkomen en daarom een sterke veiligheidscultuur moet ontwikkelen. Wanneer je dat doet, dan betaalt dat zich vanzelf uit. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die deze visie omarmen. Bedrijven die een dergelijk veiligheidsprogramma uitrollen zien het aantal bedrijfsongevallen met 70% teruglopen*. De kosten van de investering in het veiligheidsprogramma zijn daarmee in korte tijd weer terugverdiend.

Bron: Inspectie SZW

Investeren in veiligheid is investeren in de toekomst van je bedrijf

Wanneer er minder ongevallen plaatsvinden dan lopen de hierboven genoemde kosten ook terug. Daarnaast wordt de investering in veiligheid terugverdiend op andere aspecten, zoals:

  • Een flinke daling van het ziekteverzuim. Bij grotere organisaties met veel mensen in dienst kan een daling van slechts een paar procent al flinke bedragen opleveren.
  • Veiligheid vergroot het vertrouwen onder medewerkers, waardoor mensen loyaler zijn aan je bedrijf. Je hoeft dan minder kosten te maken voor het inhuren, opleiden en trainen van nieuwe (tijdelijke) mensen.
  • Wanneer je bewust veilig bezig bent en dat uitdraagt, dan zijn sollicitanten eerder geneigd om voor je bedrijf te kiezen waardoor je kosten voor werving en selectie bespaart.
  • Veiligheid biedt vanuit commercieel oogpunt kansen. Veel professionele bedrijven willen samenwerken met bedrijven die hun kwaliteit, en daarmee de veiligheid, borgen. Een goede veiligheidscultuur levert dan concurrentievoordeel op.

Een veiligheidscultuur op poten zetten en daarmee het veiligheidsbewustzijn verbeteren kost tijd en geld. Een sterke veiligheidscultuur betekent dat iedereen, van het hoogste management tot aan de mensen op de werkvloer, veilig handelen en commitment tonen om veiligheid prioriteit te geven. De dagelijkse gang van zaken wordt erdoor beïnvloed. Er dienen immers allerlei zaken te worden ingeregeld, zoals:

  • Het opzetten van een veiligheidsbeleid;
  • Het behalen van certificeringen;
  • Introductieprogramma’s;
  • Workshops en sessies;
  • Tooling ontwikkelen en implementeren;
  • Veiligheidsprotocollen opzetten;
  • Etc.

Een sterke veiligheidscultuur heeft invloed op ieder aspect van de organisatie; van het beleid en procedures tot aan motivatie en trainen van specifieke medewerkers. Het leidt ertoe dat er minder incidenten plaatsvinden, waardoor kosten teruglopen, de groeikans toeneemt en er hogere winsten uit voort kunnen vloeien.

New call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Weten hoe je een veiligheidsbeleid uitrolt?

Bekijk hoe KiesZon te werk is gegaan!

  • Handige inkijk in de praktijk
  • Leer de visie van KiesZon
  • Herkenbare situaties

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields