Veilig zonnepanelen plaatsen? Veiligheid is een hele uitdaging voor de zonnestroombranche!

Veilig werken is een hele uitdaging. In dit artikel gaan we dieper in op veilig werken in de zonnestroombranche.

zonnestroom kieszon panelen dak
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Zonnepanelen zijn vandaag de dag booming business. In de markt zie je de laatste jaren veel bedrijven snel opkomen, maar ook weer uit de markt treden. Stap voor stap wordt de markt steeds professioneler, doordat er meer kapitaal beschikbaar komt. Dankzij die professionaliseringsslag zie je dat er grotere spelers in de markt komen en dat er daardoor ook steeds meer aandacht komt voor veilig werken. Maar hoe borg je het veilig zonnepanelen plaatsen als zonnestroombedrijf? En welke normen zijn er beschikbaar? Daar vertellen we je meer over in dit artikel. Dat doen we onder andere aan de hand van een interview met Bram Peperzak. Bram is operationeel directeur bij KiesZon, koploper in de zonnestroombranche.

Wij zijn partner in certificeren voor de zonnestroombranche. Benieuwd naar wat wij voor jouw zonne-energie bedrijf kunnen betekenen? Bekijk dan onze handige zonnestroom-branchepagina.

Professionaliseren in een snelgroeiende branche

De zonnestroombranche is een relatief jonge, maar snelgroeiende branche. Doordat de markt nog zo jong is, is deze onder andere met het oog op veilig werken nog weinig professioneel. Waar voor andere branches allerlei normen en werkprocessen zijn ontwikkeld, geldt dat niet voor de zonnestroombranche. Voor werken op het dak met elektriciteit bestaan namelijk nog geen aparte NEN-normering of werkprocessen of iets dergelijks. Het enige wat beschikbaar is, is een zonnestroomhandboek. Of eigenlijk meerdere versies daarvan. De zonnestroombranche heeft dus vooral te maken met de arbeidsinspectie; aan die wet- en regelgeving moet voldaan worden.

Het gevolg daarvan is dat zonnestroombedrijven die veilig werken naar een hoger niveau willen tillen moeten putten uit normen en werkprocessen die gangbaar zijn in andere werkvelden. Zo wordt er gekeken naar dakdekkers, elektriciens en andere gerelateerde vakgebieden. Voor veel bedrijven die actief zijn in de zonnestroombranche is het echt een zoektocht naar normen, werkwijzen, tools en protocollen waarmee de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn kunnen worden verbeterd.

Zo ook voor KiesZon. Het bedrijf ontwikkelt, financiert, realiseert en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten voor de zakelijke markt. KiesZon is koploper in de branche en wil dat ook graag zijn op het gebied van veiligheid. Bram Peperzak, operationeel directeur van KiesZon, licht toe: “Bij KiesZon werken we veilig omdat we dat met zijn allen willen. Wij willen namelijk dat iedereen die voor of met KiesZon werkt ’s avonds weer veilig thuis op de bank zit. Om die reden hebben we van veiligheid een speerpunt gemaakt.”

Een continu proces dat alle aspecten van het bedrijf raakt

Veilig werken en daarmee gepaard het veiligheidsbewustzijn naar een hoger niveau tillen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Het is een heel proces waar je continu bovenop moet blijven zitten. Bij KiesZon is dat ook stap voor stap gegaan. Allereerst is er gestart met het maken van veiligheidsplannen met allerlei veilige werkwijzen daarin. Deze plannen zijn vervolgens getoetst en dat heeft op een later moment weer geleid tot het behalen van een VCA** certificering.

Bram Peperzak: “Wanneer je veiligheid echt wilt borgen, dan moet je een veiligheidsprogramma opzetten dat als het ware verweven wordt in de bedrijfscultuur. Dat kan op allerlei manieren en komt in heel veel zaken tot uiting.” Bram Peperzak noemt er een aantal:

  • Bij ons zit actieve monitoring op de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie en het bijbehorende plan van aanpak.
  • Wij zijn continu bezig met verbeteren van de veiligheidsprocedures en -processen. Op die processen zitten controles van externen.
  • We volgen regelmatig trainingen op het gebied van veiligheid, zoals een asbesttraining. Ook zijn onze medewerkers in bezit van VCA-Basis en/of VCA-VOL certificaten.
  • Binnen onze organisatie hebben we een eigen BHV-organisatie opgezet.
  • Bij ieder projectoverleg staat veiligheid op de agenda en het komt in elke teambespreking terug.
  • Veiligheid komt terug in onze administratie, zoals in de directieverslagen, is onderdeel van onze sollicitatieprocedure en is opgenomen in ons introductieprogramma voor nieuwe medewerkers.
  • Voor 2019 hebben we veiligheid zelfs gekoppeld aan onze bonus. Als er dit jaar geen ongeval plaatsvindt, dan krijgt iedereen in het bedrijf een stukje van die bonus.

Het opzetten en optimaliseren van bovenstaande zaken heeft KiesZon niet alleen gedaan. Bram Peperzak: “Om ons veiligheidsbeleid en -programma verder vorm te kunnen geven en te kunnen blijven borgen hebben we gekozen voor het in de arm nemen van een externe partij. Zo is het partnership met CertificeringsAdvies Nederland ontstaan. Zij monitoren, ondersteunen, adviseren en ontzorgen ons op het gebied van veiligheid. Doordat ze extern zijn, zijn ze objectief en dat is prettig. Een intern iemand kan zo’n rol nooit vervullen.

Veilig werken is slim nadenken en elke dag weer blijven focussen

Bram Peperzak stelt dat veiligheid niet per se geld hoeft te kosten. Hij geeft aan dat je als organisatie vooral goed moet nadenken over hoe je zaken aanpakt. Wat vaak al begint bij het engineeren. Daarnaast benadrukt hij dat veiligheid tussen de oren van je medewerkers krijgen een proces is waar je iedere dag weer bovenop moet blijven zitten. En dat laatste is juist hetgeen waar het bij veel organisaties aan ontbreekt; men blijft vaak hangen bij het opstellen van een veiligheidsbeleid, maar vergeet dan door te pakken naar de praktijk.

Bram Peperzak concludeert dat de focus op veilig werken binnen KiesZon zijn vruchten afwerpt: “Doordat er veilig wordt gewerkt en de bouwplaats netjes is, gaat de kwaliteit omhoog. En doordat we als KiesZon veiligheid omarmen en uitdragen zie je dat we daardoor projecten naar ons toetrekken. Opdrachtgevers vinden onze ervaring en kwaliteit, maar zeer zeker ook onze omgang met veiligheid belangrijk. Zo zie je dat de jarenlange investering in veilig werken zichzelf nu uitbetaalt.”

Veilig zonnepanelen plaatsen?

Veel bedrijven in de zonnestroombranche weten dat veilig zonnepanelen plaatsen belangrijk is. Ze willen er ook graag mee aan de slag, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Voor het verhogen van de veiligheid binnen een organisatie is geen standaard stappenplan beschikbaar dat je zo even uitrolt. Een veiligheidsprogramma maak je op maat; wanneer iets voor het ene bedrijf werkt, hoeft dat voor het andere bedrijf namelijk niet zo te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om veiligheid binnen je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Denk aan tooling, workshops, trainingen, sessies en ga zo maar door.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Of wil je graag eens sparren over veiligheid binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

New call-to-action

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields